אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גילו את השמש: היענות גבוהה להתקנת פאנלים סולאריים בחקלאות פאנלים סולאריים בקיבוץ סמר בערבה | צילום: רום כרמי

גילו את השמש: היענות גבוהה להתקנת פאנלים סולאריים בחקלאות

במיזם של משרדי האנרגיה והחקלאות התקבלו כ־140 הצעות לשילוב פאנלים סולאריים בשטחים שבהם יש גידולים חקלאיים, בהיקף של 5,200 דונם ברחבי הארץ. המטרה: מתקנים שיהפכו לפעילים בתוך שנה וחצי

11.08.2021, 07:58 | יובל שדה

היענות מרשימה למיזם של משרדי האנרגיה והחקלאות לשילוב פאנלים סולאריים בשטחים חקלאיים: התקבלו 139 הצעות מ־35 יזמים וחברות שעוסקים בייצור אנרגיה סולארית. 

קראו עוד בכלכליסט:

ההצעות מתייחסות לשטח כולל של 5,200 דונם בכ־400 חלקות חקלאיות ב־22 מועצות מקומיות ברחבי הארץ, וההערכה היא שההצעות יכולות להביא לייצור חשמל כולל של כ־400 מגה־ואט. לשם השוואה, תחנת רידינג בתל אביב מייצרת 428 מגה־ואט. 

בעוד כ־18-12 חודשים כל המתקנים יוקמו

ההיענות גדולה פי חמישה ממה שציפו לה במשרדים. כל אחת מההצעות מורכבת משיתוף פעולה של יזם עם חקלאי פעיל, כאשר כל אחת מהחלקות אינה עולה על 15 דונם. לאחר שההצעות יישקלו, הצפי הוא שבתוך כ־18-12 חודשים כל המתקנים האגרי פוטו־וולטאיים יוקמו.

שני המשרדים פנו לפני שלושה חודשים לחקלאים ויזמים בהצעה, זאת כחלק ממחקרים שיבוצעו לבחון את ההשפעה החיובית של הפאנלים על הגידולים החקלאיים. לפי משרד האנרגיה, הפיילוט אמור להביא ל"רווח כפול" בעידן של התחממות גלובלית – המשך גידול מזון שצורך CO2 מהאוויר, תוך ייצור חשמל ללא פליטת גזי חממה. 


פאנלים סולאריים בקיבוץ סמר בערבה , צילום: רום כרמי פאנלים סולאריים בקיבוץ סמר בערבה | צילום: רום כרמי פאנלים סולאריים בקיבוץ סמר בערבה , צילום: רום כרמי


מהלך זה הוא חלק מסל המהלכים שמקודמים במסגרת החלטת הממשלה להגדלת היעד לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות ל־30% בשנת 2030, ועומד כרגע על כ־6% בלבד. החשמל שייוצר מהמתקנים צפוי להימכר לחברת החשמל.

מתקן אגרי פוטו־וולטאי הינו מתקן לייצור חשמל בטכנולוגיה סולארית, אשר משלב פעילות חקלאית לאורך כל חיי המתקן. הצלחת השילוב מותנית בקביעת תנאים שיאפשרו לגידולים החקלאיים להתקיים ולשמור על איכותם. גידולי החקלאות שישולבו במתקנים המוצעים מגוונים, ובהם מטעים, גידולי שדה, פרחים, תבלינים, כרמים ועוד. 

לדברי ד"ר גדעון פרידמן, המדען הראשי בפועל במשרד האנרגיה, "זו הבעת אמון אמיתית של כלל השותפים ובעלי העניין בנושא". ד"ר מיכל לוי, סמנכ"לית בכירה למינוף המו"פ החקלאי ומ"מ המדען הראשי במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, אמרה: "עומד בפנינו הליך מיון מעניין ומורכב, ואני מצפה להתחיל בתהליך בקרוב מאוד ולהביא למימוש את ההצעות הטובות ביותר".


תגיות