אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השתלטות טליבאן: חדשות טובות לארגוני הג'יהאד, פחות לאיראן הטליבאן השתלט על אפגניסטן | צילום: רויטרס

פרשנות

השתלטות טליבאן: חדשות טובות לארגוני הג'יהאד, פחות לאיראן

בין איראן לאפגניסטן מפריד גבול של אלף ק"מ שדרכו מוברח האופיום שהעשיר את הטליבאן. זליגת פליטים וטרור צפויים לאתגר את הממשל בטהרן. נסיגת ביידן שולחת איתות גם למזה"ת שתמיכה צבאית אמריקנית היא סידור זמני

15.08.2021, 22:56 | דורון פסקין

הסיום המביש של שני עשורים שבהם שלטה ממשלה אפגנית בסיוע כוחות הקואליציה בראשות ארצות הברית ונפילתה של הבירה קאבול לידי ארגון הטרור טליבאן ישגר גלי הדף לאזור הסובב את המדינה האסיאתית וכנראה גם מעבר לו, כולל למזרח התיכון. 

קראו עוד בכלכליסט:

השתלטות טליבאן מייצרת גלים מסביב לאפגניסטן, צילום: רויטרס השתלטות טליבאן מייצרת גלים מסביב לאפגניסטן | צילום: רויטרס השתלטות טליבאן מייצרת גלים מסביב לאפגניסטן, צילום: רויטרס

טליבאן ששלט באפגניסטן מאז סולקו הכוחות הסובייטיים ועד 2001 אמנם חתם הסכם עם ממשלת ארה"ב וגם ניהל סוג של מו"מ עם נציגי הממשלה האפגנית בקטאר. לפי מה שהתרחש בשבועות האחרונים נראה שהארגון הקיצוני לא באמת התכוון ברצינות לקיים סוג של הסכם שלום או פשרה. זהו לקח שראוי שיילמד בדיפלומטיה העולמית בעת המו"מ עם ארגוני טרור תאבי שלטון ובכלל. 

עלייתו מחדש של טליבאן לשלטון היא חדשה טובה לארגונים הג'יהאדיסטים. לא רק שטליבאן צפוי שוב להציע את שטחה של אפגניסטן וייתכן גם חלק ממשאביה לארגוני טרור כמו שעשה עם אל-קאעידה, אלא הנסיגה האמריקנית מוכיחה פעם נוספת לגורמים מקומיים (כולל ברחבי המזרח התיכון) ששמים מבטחם בתמיכה הצבאית האמריקנית שמדובר בסידור זמני בלבד (עיראק היא דוגמה טובה לכך). 

אתגר לאיראן

שינוי השלטון בקאבול הוא מבחן חדש לאיראן ולנשיאה החדש איברהים ראיסי. הרפובליקה האיסלאמית נמצאת בימים אלה בתקופה מאתגרת של משבר כלכלי ובריאותי חריף והחשש מאי יציבות באפגניסטן השכנה מדאיג מבחינתה. עם זאת, מי שסבור שטליבאן הסוני יתנגש אוטומטית עם איראן השיעית צריך להבין שהיחסים בין שני הצדדים הללו מורכבים בהרבה וידעו בעשורים האחרונים עליות ומורדות. כך למשל, לאיראן לא הייתה בעיה להציע מקלט לאנשי אל-קאעידה הסונים שנמלטו מאפגניסטן מאימת האמריקנים באוקטובר 2001. 

כוחות זרים שנשלחו לאפגניסטן. סיוע צבאי אמריקני הוא עניין זמני , צילום: AP כוחות זרים שנשלחו לאפגניסטן. סיוע צבאי אמריקני הוא עניין זמני | צילום: AP כוחות זרים שנשלחו לאפגניסטן. סיוע צבאי אמריקני הוא עניין זמני , צילום: AP
אתגר חנשיא איראן איברהים ראיסי, EPA אתגר חנשיא איראן איברהים ראיסי | EPA אתגר חנשיא איראן איברהים ראיסי, EPA

מעבר לכך, לאיראן ולטליבאן אינטרסים משותפים בשורה של נושאים כולל בתחום הכלכלי-מסחרי. הגבול המשותף בין שתי המדינות הוא באורך של כאלף ק"מ ומשמש להברחת האופיום האפגני – מקור ההכנסות העיקרי של הטליבאן - דרך השטח האיראני לשווקים ברחבי העולם. בנוסף, בשנים האחרונות הגבירה איראן את ניסיונות ההשפעה שלה בכלכלה האפגנית מתוך מגמה להגביר את תנועת הסחר שלה עם הרפובליקות במרכז אסיה וסין במטרה לעקוף את הסנקציות האמריקניות המעיקות. שווי הסחר הדו-צדדי בין המדינות התפתח עד לכ-3 מיליארד דולר בשנה בעיקר בזכות התגברות הפופולריות של מוצרים איראניים בשוק האפגני. איראן מבחינתה בוודאי תרצה לשמר את מעמדה זה בשוק האפגני גם תחת ממשלת טליבאן. 

לצד זאת, יש נושאים שיכולים ליצור מתח בין טליבאן לטהראן כמו למשל החשש מזרם פליטים אפגנים מחודש לתחומי איראן. עוד לפני ההתפתחויות האחרונות, נע מספר הפליטים האפגנים באיראן בין 2.5 מיליון ל-3 מיליון. איראן רומזת שתתקשה לעמוד בנטל הכלכלי הכרוך בכך המוערך בלפחות 1 מיליארד דולר בשנה. 

מקור מתח נוסף בין שני הצדדים נעוץ בעובדה שאיראן מציעה בימים האחרונים לבכירי הצבא האפגני הנמלט מקלט בתחומה. בעתיד הרחוק יותר מובן כי בטהרן מקנן החשש מזליגת הטרור מ"מדינת טליבאן" לשטחה. במצב העניינים הנוכחי אין ספק כי דפוס הפעולה האמריקני מצד אחד, ומאידך העלייה המחודשת של הטליבאן ממזרח תגביר את ההתחבטות האיראנית לגבי הסכם גרעין מחודש עם המעצמות. 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com  

תגיות