אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתפסתם על ידי שוטר? כך מומלץ לנהוג עו"ד אלי אנושי | יח"צ

נתפסתם על ידי שוטר? כך מומלץ לנהוג

מפגש עם שוטר תנועה הוא אירוע טראומטי ומלחיץ. במקרים רבים אנו מגיבים בדרך לא רציונלית למצב, מה שיכול לגרום לנו להצטער על כך בהמשך. נתפסתם? כך תמזערו נזקים

17.08.2021, 10:11 | בשיתוף Visionet

אין ספק שהמפגש הראשוני עם שוטר, בוחן או חוקר תנועה במקרה של עבירת תנועה או תאונת דרכים עלול להוות גורם מכריע בשלילת רישיון הנהיגה שלכם. התנהלות נכונה וחכמה יכולה להשפיע על סיכויי הצלחת התיק שנפתח כנגדכם, במידה ויגיע לדיון והכרעה בבית המשפט. כדי לרכז עבורכם מספר כללי אצבע להתנהגות נכונה ומושכלת עם שוטר, שוחחנו עם עורך דין אלי אנושי, עורך דין ושופט בדימוס ומומחה בדיני תעבורה.

   , יח"צ יח"צ    , יח"צ

מפגש של שוטר ונהג לפני משפט

מפגש של שוטר ונהג לפני משפט יכולים להתרחש בכמה סיטואציות. סיטואציה ראשונה למשל, היא כשאתם נוסעים ברכבכם ופתאום נדרשים לעצור בצד על ידי שוטר בניידת או במחסום תנועה. השוטר ניגש אל חלונכם ומבקש רישיונות, מה שגורם לכם להילחץ מעצם הרעיון והסיטואציה. סיטואציה נוספת היא במקרה של תאונת דרכים בה מעורבים שני רכבים. השוטר מגיע לזירה, מסתכל עליכם וטוען שאתם אשמים.

בנקודה הזו, השוטר המיומן ינסה לעשות הכל כדי לקבל הודאה באשמה, וכל מה שתגידו יכול להשפיע על גזר הדין שתקבלו. אם תציגו מידע שעלול לקשור אתכם באשמה כלשהי, השוטר יקפוץ על ההזדמנות ויכתוב זאת בדוח. במקרה הטוב זה יכול להסתיים באזהרה, קנס קטן או נקודות, אבל במקרה הרע זה יכול להסתיים בשלילת רישיון.

   , יח"צ יח"צ    , יח"צ

"אם הנהג יענה בנחרצות בנוגע למעורבותו, הוא ייצור איזשהו חיץ שיכול לשמש להגנתו, אבל אם יענה בחוסר ביטחון ולא ידע מה לומר, הוא יכול למצוא את עצמו מהר מאוד מואשם בעבירה חמורה", מסביר עו"ד אנושי. "זה לא אומר שאם יכחיש אז השוטרים יוותרו, אבל צריך להבין את המצב. במקרים רבים, אדם שלא יודע שעבר עבירה ומשוכנע שלא עשה זאת, מנסה לרצות את השוטר בזה שהוא מודה במה שהוא לא עשה בתקווה שישוחרר לדרכו, אבל בסוף זה יכול לבוא נגדו. אחרי זה יהיה קשה לבוא ולערער בבית משפט על הדברים שנאמרו. אמנם זו לא הרשעה, אבל הרבה פעמים השופט יסתכל על הדברים ומבחינתו אם התגובה הספונטנית הייתה הודאה באשמה, עורך הדין יצטרך להתאמץ כדי לשנות את זה".

אז מה עושים במקרה כזה?

"לא כולם זוכרים זאת, אבל לנהג יש את הזכות להתייעץ עם עורך דין. זכות ההיוועצות בעורך דין הינה זכות בסיסית של כל נחקר תחת אזהרה. לכן, אחד מהדברים החשובים ביותר שנהג יכול לעשות במקרה כזה, זה קודם כל להרים טלפון לעורך דין להתייעצות. זכרו, כל מה שהנהג יגיד לשוטר בשיחה כללית או בארבע עיניים יתועד וישמש כעדות בבית משפט נגדו", הסביר.

"בנקודה זו, עורך הדין יכול לעזור לנהג לסדר את המחשבות שלו ולנסח את מה שקרה בשפה שתסייע לו אחר כך להתמודד עם העבירה שתיוחס לו על ידי המשטרה. הוא לא אמור להגיד לו לשקר, אבל כן לעזור לו לעשות סדר בראש כי באותו רגע הוא מאוד מתרגש ולחוץ".

   , יח"צ יח"צ    , יח"צ

זימון לקצין משטרה לפסילה מנהלית

בעבירות תנועה חמורות, קצין תנועה יכול לשלול את הרישיון באופן מיידי ל-30 יום. במקרה של תאונות דרכים לקצין יש סמכות לפסול ל-60 יום, ואם חלילה קטלנית אז יפסול ל-90 יום. כאן אפילו עוד יותר קריטי לנהג להתייעץ עם עורך דין לפני השימוע. 

עו"ד אנושי מסביר: "הזימון של הנהג למשטרה כדי להיפגש עם קצין זה למטרת שימוע. לפעמים השימוע נעשה כבר בשטח, אבל ברוב המקרים זה בתחנת משטרה. כאן יש פסק זמן מסוים והנוהל מאפשר לעורך הדין להתייצב עם הנהג בפני הקצין לשימוע, וזה קריטי במיוחד כי השימוע עצמו כשימוע מנהלי לא נמשך יותר מכמה דקות. אנשים חושבים שהם יכולים להיכנס ולספר את סיפור חייהם, אבל זה לא הולך ככה. כל מי שראה פעם טופס שימוע יודע שיש מספר שורות ספורות לדברי הנהג וחשוב לדעת מה להגיד ובמה להתמקד. חשוב גם לזכור כי הדברים שנאמרים בשימוע הם חלק מראיות התביעה כנגד הנהג במשפט עצמו, אז גם כאן יש חשיבות למה שנאמר. לכן, כל אדם צריך להכין את עצמו לפי הנתונים שלו כדי להעביר את המסר כראוי". 

"יש מקרים שמדובר בעבירה חמורה והסיכוי לקבל את הרישיון בחזרה הוא לא גבוה, אבל בזכות הניסיון שלי, אם הנהג יגיע מוכן לשימוע וידע מה להגיד הוא יכול למקסם את הסיכויים להישאר עם הרישיון. גם בעבירות קשות וגם בתאונות דרכים. הצלחתי להביא לכך שאנשים יישארו עם הרישיון גם בעקיפות מסוכנות, נהיגה בשכרות או תאונות קשות. נכון, זה לא תמיד פשוט כי לפעמים נופלים על קציני משטרה שדעתם נקבעה מראש, אבל תמיד צריך להתכונן ולעשות את העבודה על הצד הטוב ביותר", אמר. 

   , יח"צ יח"צ    , יח"צ

חקירה מלאה במשטרה

עו"ד אנושי מסביר כי גם במקרים של חקירה מלאה במשטרה על ידי חוקר בעקבות תאונת דרכים או ביצוע עבירת תעבורה חמורה (נהיגה בפסילה, נהיגה תחת השפעת סם וכו') חייבים להתייעץ עם עורך דין טרם החקירה. "חקירה על ידי בוחן מיומן של המשטרה נעשית בצורה קפדנית ומעמיקה, וזו הנקודה שגורל התיק יכול לקום וליפול על הדברים שהנהג אומר. אמנם בחקירה של תאונת דרכים עורך דין לא יכול להיות נוכח כמו בשימוע, אבל חשוב להתכונן לחקירה מראש ומוטב במשרד עורך הדין, ולא להגיע נסער אחרי התאונה עם חבלות או לחץ. אני ממליץ לחשוב על מה שהיה, להבין ולדעת איך לנסח את הגרסה של הנהג ולשבת בראש צלול".

עו"ד אנושי מוסיף כי "תפקידו של עורך הדין הוא לא לשים דברים שלא היו בפיו של הנהג, אלא לעזור לו להבין את החוק, את מצב הכביש שהיה שם, מה קרה ואיך, במטרה שיוכל להבהיר את הגרסה שלו בצורה הטובה ביותר לבוחן. כך, יהיה ניתן להוציא את הצדק לאור כמו שצריך".

בזכות ניסיון של 23 שנה כעורך דין ושופט, עו"ד אלי אנושי מתמחה בתיקי תעבורה קשים בהם האזרח ניצב מול המערכת של התביעות המשטרתיות. במסגרת הרזומה המרשים שלו, אנושי הופיע בשורה ארוכה של תיקים מגוונים בתחום התעבורה, תוך ביסוס שמו כאחד מעורכי הדין המצליחים והמבטיחים ביותר בתחום משפטי התעבורה. הוא כיהן כשופט בבית משפט לתעבורה מחוז מרכז בשנים 2010-2015, וכיום מרצה בפני עורכי דין שרוצים ללמוד כיצד לטפל בתיקי תעבורה על הצד הטוב ביותר. במקביל, הוא גם כתב את הספר “גזר דין – מפתח ענישה בעבירות התעבורה”.

המידע המוצג בכתבה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו. כל המסתמך על המידע המופיע בכתבה ללא התייעצות עם עורך דין עושה זאת על אחריותו בלבד

ליצירת קשר עם עורך דין אלי אנושי חייגו: 050-5738228

בואו לקרוא עוד על תהליך כתב אישום בתאונת דרכים: תהליך כתב אישום  

או בקרו אותנו באתר הבית

תגיות