אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יום ראשון של הגבלות: "התקנות האלו הן הזיה. יהיו ריבים עם פקחים" פקחים (ארכיון) | צילום: אלכס קולומויסקי

יום ראשון של הגבלות: "התקנות האלו הן הזיה. יהיו ריבים עם פקחים"

בבתי הקולנוע ירד מספר המבקרים ביולי ב-25% לעומת יולי 2019, וגורם בענף מזהיר: "זו ממש מכת מוות לענף"; המסעדנים חשים גם הם ירידה משמעותית במספר ההזמנות: "אנשים לא מתכוונים לבצע בדיקות בשביל להגיע לבילוי במסעדה"; וגם בהתאחדות האטרקציות התיירותיות זועמים: "עשו עלינו 'סגר', ולא מדברים על פיצויים"

18.08.2021, 18:36 | אורנה יפת

הגבלות התו הירוק שנכנסו היום (ד') לתוקף מעוררות סערה מחדש בקרב בעלי העסקים, מפעילי בתי הקולנוע, המסעדנים - וגם בכנסת. היום התנהל בוועדת החוקה דיון ער בהרחבת התו הירוק, התו הסגול ומגבלות ההתקהלות שנכנסו לתוקף בחצות.

לפי המגבלות, תו סגול (תפוסה בהיקף של אדם אחד ל-7 מ"ר, באחריות בעל העסק) מופעל בקניונים, מרכזי מסחר, חנויות (חנויות בשטח של עד 100 מ"ר מוחרגות) ומתחמים שבהם מתקיימת קבלת קהל. תו ירוק, שנדרש גם לילדים החל מגיל 3, מופעל באירועי תרבות וספורט, כנסים, תערוכות, בתי מלון, חדרי כושר, בריכות וקאנטרי קלאב, אולמות ארועים, בתי כנסת מעל ל-50 איש, פסטיבלים, מסעדות, ברים, חדרי אוכל ובתי קפה, מוזיאונים, ספריות, אטרקציות תיירותיות ופארקי שעשועים, אוניברסיטאות ומוסדות להשכלה גבוהה. ילדים בגיל 3-0 פטורים מהצגת תו ירוק, בני 12-3 מחויבים בבדיקות מהירות במימון המדינה ובני 12 ומעלה בבדיקות במימון פרטי. 

קראו עוד בכלכליסט:


בקניונים שכבר פועלים על פי התו הסגול מספר ימים, לא מורגשת בשלב זה ירידה במספר המבקרים, אך מי שניזוק בעיקר הם בתי הקולנוע, המסעדנים ומפעילי האטרציות לילדים שבהם ירדה תפוסת המבקרים בעשרות אחוזים, ולא מאתמול. הירידות מורגשות כבר מאז סוף יולי - אז החל השיח הציבורי על העליה בתחלורה ועל סגר שאולי צפוי בספטמבר. 

מסעדה ריקה (ארכיון), צילום: באדיבות המסעדה מסעדה ריקה (ארכיון) | צילום: באדיבות המסעדה מסעדה ריקה (ארכיון), צילום: באדיבות המסעדה

בבתי הקולנוע, שהיו סגורים שנה שעברה, מסרו אתמול ל"כלכליסט" כי ביולי 2021 לעומת יולי 2019 ירד מספר המבקרים בבתי הקולנוע ב-25% ומעריכים כי אוגוסט יסתיים עם ירידה של 70% במספר המבקרים. בכיר בענף בתי הקולנוע, "בתי הקולנוע הם מפלט בקיץ למשפחות עם ילדים, אבל כל הדיונים על התחסנות ילדים ובדיקות מהירות ובדיקות לא מהירות, פגעו בבתי הקולנוע. זו מכה אנושה. ביולי חטפנו פגיעה קשה ואוגוסט יהיה עוד יותר קשה.עיקר הקהל שלנו בחודשי החופש הגדול זה משפחות וילדים. ומה שהכי מכעיס זה שהמדינה ממשיכה בשלה ואף אחד לא משוחח איתנו על פיצוי. זו ממש מכת מוות לענף אחרי שבשנה שעברה לא קיבלנו שום פיצוי מהמדינה". 

"כל הדיבורים על הסגר חתכו את כמויות המבקרים אצלנו בעשרות אחוזים" אומר גורם נוסף באחת מקבוצות בתי הקולנוע. "הרגשנו את זה מהשבוע השלישי של יולי. מאז בקצב קבוע המספר יורד בכל שבוע. עד שלשום (ג) באו ילדים וניצלו את הדקות האחרונות לפני הכניסה לתוקף של התו הירוק. מאז אתמול בבוקר הכל ריק. וזה מכעיס כי בתי הקולנוע הם מרחבים בטוחים. הכל מנוהל ומסודר ויש מסכות ומקפידים על ההנחיות". 


מסעדה תל אביב (ארכיון), צילום: איי אף פי מסעדה תל אביב (ארכיון) | צילום: איי אף פי מסעדה תל אביב (ארכיון), צילום: איי אף פי

המסעדנים חשים גם הם ירידה משמעותית במספר ההזמנות. "מאתמול בבוקר יש גל של ביטולים של הזמנות למסעדות בכל רחבי הארץ בעיקר משפחות עם ילדים, שלא מתכוונים לבצע בדיקות בשביל להגיע לבילוי במסעדה", אמר תומר מור מנכ"ל עמותת מסעדנים חזקים ביחד. "התקנות החדשות הן סגר על ענף המסעדנות. בשבועיים האחרונים תעשית המסעדנות חוותה ירידה של כ- 30% בפעילות עקב השיח ההולך וגובר על ריבוי התחלואה והסגר העתידי שהממשלה בוחנת. 

"התקנות האלה הן הזיה. אין מילה אחרת. מה שיקרה זה שאנשים יחטפו קנסות של עשרות אלפי שקלים"

הדבר השפיע בצורה ישירה על העבודה והדיר קהלים מלהגיע למסעדות. ועכשיו - רק מאתמול בבוקר אנחנו מזהים ביטולים שמגיעים לכדי 40-50% מנפח הפעילות של הזמנת מקומות למסעדות ברחבי הארץ. המצב הוא בלתי סביר. זה סגר דה פקטו על העסקים, ומנגד משרד האוצר לא מקדם שיח על פיצוי בגין הירידה הגדולה בהכנסות. אנחנו הולכים להאבק למען המסעדנים ולא לשקוט עד שיאפשרו לנו לעבוד באופן שמשלב בריאות וכלכלה, או שאם המצב ימשך כמו שהוא עכשיו, שנקבל מתווה פיצוי מהאוצר על הירידה הגדולה בהכנסות".

שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות, אמר כי "יהיו ריבים עם פקחים ושוטרים. אנשים גם ככה על הקצה, ואף אחד לא מפעיל שיקול דעת כדי לעצור את זה לפני שצוללים לתהום. הבנו שאנחנו מקדמי המכירות של החיסונים. זה לא שאני נגד, אני בעד חיסונים. אבל לא על הגב שלנו".


לאוצר אין כוונה לפצות

גם בהתאחדות האטרקציות התיירותיות בישראל זועמים על ההגבלות המחייבות תו ירוק לילדים מתחת לגיל 12 דווקא בחופש הגדול וטוענים, כמו המסעדנים, כי מדובר בסגר בפועל למתחמי האטרקציות. לדברי אופיר מילר מהתאחדות האטרקציות התיירותיות, "יש לתת לפחות שבוע, קודם כל, כדי שנראה איך מערך הבדיקות מתנהל ועובד, ורק אחרי זה לעשות את ה'סגר' הזה עלינו. משרד האוצר לא אמר בכלל איך מפצים את כל בעלי האטרקציות שברור שעם אישור התקנות ייפגע".

אולם קולנוע (ארכיון), צילום: אלדד רפאלי אולם קולנוע (ארכיון) | צילום: אלדד רפאלי אולם קולנוע (ארכיון), צילום: אלדד רפאלי

אלא שבניגוד לסגרים הקודמים, הפעם באוצר לא מתכוונים לפצות את בעלי העסקים. "אי אפשר שגם המדינה תממן את הבדיקות וגם תיתן פיצויים לעסקים", אמרה אתמול נועה שוקרון, אחראית קורונה באגף התקציבים באוצר בדיון בוועדת החוקה.

בשלב זה, נראה כי הקניונים והקמעונאים, שעליהם מוטלת "רק" חובת תו סגול, הם הסקטורים שפחות נפגעים מהמתווה הנוכחי. משה רוזנבלום, מנכ"ל קניוני מליסרון, אמר כי "מאז שהתו הסגול נכנס לקניונים, זה המקום היחיד שהמשפחה יכולה להכנס אליו ואנחנו מרגישים שיפור במספר המבקרים. אנחנו לא חשים ירידה במספר המבקרים, גם לא מהיום בבוקר. מרגישים שמשטרת ישראל ערוכה הפעם הרבה יותר טוב וצריך לציין את זה לטובה". 

אלא שבעוד בקניונים חייבים בתו סגול בלבד, חלק מהבדיקות לתו הירוק נערכות בתוכם, מה שיוצר מצב לא הגיוני שהוביל לוויכוח בועדת החוקה. מ"מ יו"ר ועדה, ח"כ איתן גינזבורג, ביקש להשהות את ההצבעה על אישור התקנות עד להסדרת מתחמי הבדיקות. לדבריו, "חלק מהתחנות של הבדיקות נמצאות בתוך קניונים ובהם אין תו ירוק. אז איך ייתכן שבשביל להיכנס לבריכה, ילכו הילדים לקניון ששם אין דרישה לתו ירוק? אנחנו מערבבים אותם עם אותם אנשים, ושוב אנו במעגל בלתי נגמר. אם לא נסדיר את סיפור הבדיקות, יהיה פה כאוס!"

תגיות