אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אינטל מציגה שבבים חדשים ומתקדמים, ותודה למהנדסים בישראל לאון פולישוק, מיכל שכטר, עדי יועז וליהוא רפפורט - הארכיטקטים של השבבים מחיפה | אילן פולק

אינטל מציגה שבבים חדשים ומתקדמים, ותודה למהנדסים בישראל

אחרי כישלון צורם בעבר, עשויה אינטל לשוב לשוק המובייל החשוב. המהלך מלווה במהפך בתכנון (חלקו כחול לבן) של השבבים שיתאימו למגוון שימושים. החדשות הרעות: אפל וסמסונג כנראה לא יחזרו לרשימת הלקוחות שלה

19.08.2021, 17:34 | רפאל קאהאן

השינוי בארכיטקטורת הדגל של אינטל - שנמצאת איתנו יותר מ-40 שנה - הוא מבורך. אבל הכניסה חזרה המתוכננת לשוק המובייל ידרוש ממנה לחשב היטב את המהלכים שלה. על פי שיחות עם אנשי אינטל, האמון בחזון ובדרך החדשה שהחל להתוות המנכ''ל החדש פט גלסינגר גבוהים מאוד. עם זאת, בעבר נבע הכישלון שלה בתחום הסמארטפונים והמובייל בעיקר מהיבריס וזלזול במוצרי המתחרות כגון ARM וסמסונג. הסוף היה ידוע וגרם למשבר שהשפיע על ביצועי החברה עשר שנים לאחר מכן.

כעת ניכר שאינטל למדה מהטעויות שלה. במקום סדרות מעבדים שונות למחשבים, סמארטפונים או דאטה סנטרים, הארכיטקטורה הבסיסית של דורות המעבדים הבאים תהיה דומה. זה חיסכון אדיר במשאבי פיתוח שיאפשרו למהנדסים של אינטל להתמקד בהתאמת השבבים לתסריטי השימוש השונים

לאון פולישוק, מיכל שכטר, עדי יועז וליהוא רפפורט - הארכיטקטים של השבבים מחיפה, אילן פולק לאון פולישוק, מיכל שכטר, עדי יועז וליהוא רפפורט - הארכיטקטים של השבבים מחיפה | אילן פולק לאון פולישוק, מיכל שכטר, עדי יועז וליהוא רפפורט - הארכיטקטים של השבבים מחיפה, אילן פולק

אינטל הודיעה היום (ה') על כמה חידושים בארכיטקטורת השבבים הוותיקה שלה X86, שמקרבת אותם לשבבים מבוססי ARM, ובעיקר פותחת את האפשרות להתקין אותם במכשירי מובייל כגון טאבלטים ומכשירי אינטרנט הדברים.

השינוי הטכנולוגי העיקרי שהחברה הכריזה עליו הוא שני סוגי ליבות מעבדים חדשות – ליבה יעילה וליבת ביצועים. מדובר בשינוי שמזכיר את ארכיטקטורת big.LITTLE של ARM, אבל בניגוד לזו - הפיתוח של אינטל מציע, לדברי החברה, הרבה יותר גמישות ויכולת להתמודד עם משימות שונות החל ממובייל, גיימינג וכלה בדאטה סנטרים. ליבת הביצועים פותחה על ידי ארכיטקטים ומהנדסי חומרה מקבוצת ה-Core וקבוצת ה-SoC של אינטל ישראל. עדי יועז, הארכיטקט הראשי של קבוצת ה-Core של אינטל, ישראל מסר: "ליבת הביצועים תאפשר את הביצועים החזקים ביותר שפיתחה החברה אי פעם".

קראו עוד בכלכליסט:

המעבד הראשון המבוסס על ארכיטקטורה היברידית החדשה, יהיה "אלדר לייק" (Alder Lake) או דור 12 (כיום טייגר לייק הוא דור 11). המעבד החדש פותח בהובלת קבוצת הפיתוח של אינטל ישראל למחשוב - C²DG, בשיתוף עם קבוצות פיתוח נוספות של אינטל בעולם. ייצור האלדר לייק יתקיים באינטל קריית גת ואספקתו מתוכננת לרבעון השני של שנת 2022. הוא יתמוך לראשונה בטכנולוגיית זיכרון DDR5 ו-PCIE דור 5, שיאפשרו תוספת ביצועים ביצירת תוכן, ביישומי בינה מלאכותית (AI) וגיימינג.

רפי מרום מנהל פרויקט ליבת Performance Core, גיא שלו ואריק גיחון מאינטל, אינטל רפי מרום מנהל פרויקט ליבת Performance Core, גיא שלו ואריק גיחון מאינטל | אינטל רפי מרום מנהל פרויקט ליבת Performance Core, גיא שלו ואריק גיחון מאינטל, אינטל

שיפור בביצועים, חיסכון בחיי סוללה

החברה מסבירה שהמעבדים החדשים יציגו שיפור של 19% בביצועים לעומת הדור הנוכחי. ליבת הביצועים תוכננה על ידי עדי יועז, הארכיטקט הראשי של אינטל ל-Core, והצוות שלו בישראל, שאחראי על פיתוח הליבות באינטל. טכנולוגיה נוספת שפותחה בישראל ובהודו היא ה-Thread Director. מדובר בטכנולוגיה שתפקידה - ביחד עם מערכת ההפעלה - להפנות את עומסי העבודה לליבה הנכונה בזמן הנכון, בהתאם לצרכיו של המשתמש. מה שאמור לשפר משמעותית את ביצועי המחשבים תוך צמצום צריכת החשמל שיתבטא בשיפור ניכר בחיי הסוללה.

כמות הטרנזיסטורים תגדל לממדים היסטוריים, צילום: אינטל כמות הטרנזיסטורים תגדל לממדים היסטוריים | צילום: אינטל כמות הטרנזיסטורים תגדל לממדים היסטוריים, צילום: אינטל

באינטל מעריכים שהביקוש למחשבים יגדל בחמש השנים הקרובות פי אלף ביחס למצב כיום. זו כנראה הסיבה שהיא הודיעה שבשנה הבאה תשיק צ'יפ שיכיל את כמות הטרנזיסטורים הגדולה ביותר שיוצרה אי פעם - 100 מיליארד טרנזיסטורים. מדובר בהישג, שכן הפלטפורמה המכונה פונטה וקיו (Ponte Vecchio), תהיה מערכת השבבים המורכבת ביותר של החברה.

פונטה וקיו תעשה שימוש בטכנולוגיית EMIB multi-die interconnect שמספקת את היכולת לחבר כמה מעבדים ואת מארזי Foveros 3D המאפשרים לארוז את השבבים בצורה תלת-ממדית. שבב עצום זה יציע יותר מ-45 TFLOPS ברוחב פס של יותר מ-5TBps ב-fabric Memory ורוחב פס של יותר מ-2 TBps בקישוריות. פונטה וקיו תושק רשמית ב-2022 לשוקי ה-HPC וה-AI.

חשוב לומר שאינטל מחזירה את המיקוד שלה לתחום הביצועים. בחברה יצאו מגדרם כדי להציג את עוצמת המוצרים החדשים שהיא תשיק בשנתיים הקרובות. אנשי החברה הדגישו ככל שניתן כמה המעבדים החדשים יהיו חזקים ומוכנים לאתגרים העיקריים של שוק המחשוב בשנים הקרובות - מחשוב ענן, בינה מלאכותית וגיימינג. החברה הציגה לפני זמן קצר את כרטיסי הגרפיקה שלה שייתחרו במוצרי אנבידיה ו-AMD. זהו תחום חדש לחלוטין עבורה וייקח לה זמן עד שגיימרים יתנו את אמונם במוצרים חדשים ולא מוכרים. החברה תצטרך להציג יחס ביצועים/מחיר טוב יותר משל המתחרות כדי לשכנע את הגיימרים לעבור אליה.

ארכיטקטורה דומה למחשבים ולמובייל

השינוי בארכיטקטורת הדגל של אינטל - שנמצאת איתנו יותר מ-40 שנה - הוא מבורך. אבל הכניסה חזרה המתוכננת לשוק המובייל ידרוש ממנה לחשב היטב את המהלכים שלה. על פי שיחות עם אנשי אינטל, האמון בחזון ובדרך החדשה שהחל להתוות המנכ''ל החדש פט גלסינגר גבוהים מאוד. עם זאת, בעבר נבע הכישלון שלה בתחום הסמארטפונים והמובייל בעיקר מהיבריס וזלזול במוצרי המתחרות כגון ARM וסמסונג. הסוף היה ידוע וגרם למשבר שהשפיע על ביצועי החברה עשר שנים לאחר מכן.

כעת ניכר שאינטל למדה מהטעויות שלה. במקום סדרות מעבדים שונות למחשבים, סמארטפונים או דאטה סנטרים, הארכיטקטורה הבסיסית של דורות המעבדים הבאים תהיה דומה. זה חיסכון אדיר במשאבי פיתוח שיאפשרו למהנדסים של אינטל להתמקד בהתאמת השבבים לתסריטי השימוש השונים.

אפל וסמסונג לא עומדות בתור

אנשי אינטל לא ממש חשפו מתי החברה צפויה להציג את סוגי המעבדים השונים למובייל או למחשבים. אך הסתפקו באמירה שהחברה תציג מוצרים נוספים בהמשך. הם נאותו לומר שמעבדי המחשבים יגיעו ראשונים - מהלך לא מפתיע שכן זו ליבת הפעילות של החברה. לא ברור כמה מהפעילויות של אינטל צפויות להשתנות, לגדול או להצטמצם כמו חטיבת RealSense שפעילותה צומצמה מאוד (בניגוד לדיווחים קודמים על סגירה מוחלטת שלה).

אפל כבר לא תחזור לאינטל כנראה. ארכיון, צילום: איתמר זיגלמן אפל כבר לא תחזור לאינטל כנראה. ארכיון | צילום: איתמר זיגלמן אפל כבר לא תחזור לאינטל כנראה. ארכיון, צילום: איתמר זיגלמן

לאינטל יש עוד כמה פעילויות שלא באמת קשורות ללב המודל העסקי שלה של פיתוח, ייצור והפצה של שבבים, אך למעט שמות מובילים כגון מובילאיי או מוביט, כנראה שרובן יוטמעו בקבוצות אחרות. מה שנותר לראות הוא כיצד אינטל מתכננת למשוך יצרני מובייל לפלטפורמה שלה. זה היה עקב אכילס שלה בניסיון הראשון. 

אפל וסמסונג כנראה לא יחזרו לרשימת הלקוחות שלה, מה שמשאיר את היצרניות הסיניות, מיקרוסופט, גוגל או מוטורולה (ששייכת היום ללנובו הסינית) וכן מותגי מדבקה - בעיקר אירופאים. אבל היחסים המעורערים עם סין עשויים לבלום אותה במדינה הזו ושאר היצרניות לא באמת מגיעות להיקפי ייצור גדולים מספיק כדי להצדיק פעילות ייצור שבבים רק עבורן. זה הולך להיות אגוז קשה מאוד לפיצוח עבור אינטל, אבל בינתיים האנרגיה והמוראל גבוהים. וגם זה משהו אחרי חמש שנים של אי-ודאות. 

תגיות