אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הטליבאן 2.0 משתמש בווטסאפ, עונד שעון חכם ומנווט ב-GPS לוחמי טליבאן משתלטים על קאבול אפגניסטן | צילום: אי פי איי

דו"ח טכנולוגי

הטליבאן 2.0 משתמש בווטסאפ, עונד שעון חכם ומנווט ב-GPS

כוחות הטליבאן שהיו ידועים בהתנגדות נחרצת לטכנולוגיה בגלגול הקודם שלהם למדו לנצל אותה לצורכיהם, בין השאר בזכות תשתיות מתקדמות שהאמריקאים השאירו אחריהם. אפגניסטן וגם סין לפניה מוכיחות שהכלים הטכנולוגיים יכולים להוות מנגנוני שליטה ודיכוי באותה מידה שהם מאפשרים חופש אזרחי

23.08.2021, 11:28 | עומר כביר

כשכוחות הטליבאן נכנסו לערים שונות באפגניסטן בשבועות האחרונים, הם הובלו, כצפוי, על ידי גברים נושאי נשק, אבל לצדם אפשר היה לראות דמויות חדשות. "פעמים רבות היה מישהו בחזית, מניף טלפון באוויר, מצלם סרטונים שמפגינים את עוצמת הטליבאן ושולחים מסר פסיכולוגי לכל המדינה שהמהפכה שלהם נחלה ניצחון", סיפר עיתונאי "הניו יורקר", סטיב קול, שמסקר את אפגניסטן בעקביות, בראיון ל-NPR. "יש להם מערך מדיה מתוחכם, טכנולוגי יותר מבעבר. הם משתמשים במדיה חברתית. יש להם זרוע תעמולה שמשלבת טכנולוגיות שהם דחו כאסורות תחת הפרשנות שלהם לאסלאם".

קראו עוד בכלכליסט:

בשבועות האחרונים, ובפרט בימים שמאז נפילת קאבול, השתמש הטליבאן בשליטה שלו במדיה חברתית כדי לעצב את הנרטיב סביב שלטונו המתחדש בניסיון לזכות בלגיטימציה בינלאומית. בסרטון אחד מבטיח הארגון לעובדות מערכת הבריאות במדינה שיוכלו לשמור את משרותיהן, באחר כוחות טליבאן עוצרים לכאורה בוזזים בקאבול, ובשלישי הבטחה לסיקים תושבי המדינה שזכויותיהם לא ייפגעו ושהם לא יירדפו.

לוחמי טליבאן משתלטים על קאבול, צילום: אי פי איי לוחמי טליבאן משתלטים על קאבול | צילום: אי פי איי לוחמי טליבאן משתלטים על קאבול, צילום: אי פי איי

כל זה קורה באדיבות הרשתות החברתיות המערביות, שהמדיניות והמהלכים השונים שלהן לא הצליחו להביא לבלימת השימוש של הטליבאן בפלטפורמות שלהן. למעשה, לפי בדיקה של "הניו יורק טיימס", יותר מ-100 חשבונות פרו-טליבאן חדשים הופיעו בטוויטר ובפייסבוק מאז 9 באוגוסט, ומספר העוקבים בעמודי הפייסבוק הרשמיים של הארגון גדל ב-120% ל-49 אלף איש. במקביל עשרות אלפי משתמשים צופים בסרטונים של הקבוצה ביוטיוב, ובטוויטר יש לדובר הטליבאן כבר יותר מ-300 אלף עוקבים.

"הם מבינים שניצחון במלחמה צריך להשיג באמצעות נרטיבים וסיפורים", אמר ל"ניו יורק טיימס" פרופ' תומס ג'ונסון מבית הספר של הצי האמריקאי ללימודים מתקדמים. "באזורים אורבניים לכל האפגנים יש סמארטפונים, ואני חושב שזה יהיה שימושי מאוד. הם ישתמשו במדיה חברתית כדי להגיד לעם האפגני מה צריך לעשות".

בכל הנוגע לטכנולוגיה ולמדיה חברתית, זה לא אותו טליבאן של לפני 20 שנה. כאשר שלט הארגון במדינה בין 1996 ל-2001, השימוש במרבית המוצרים האלקטרוניים במדינה היה אסור בטענה שהם מנוגדים לאסלאם. המנהיג הרוחני של הטליבאן אז, מוחמד עומאר, סירב אפילו להצטלם, ולמעשה צילום של דברים חיים היה אסור. עצם הבעלות על מכשיר וידאו יכולה היתה להוביל להלקאה פומבית, ולוחמי הארגון נצפו מרסקים מכשירי טלוויזיה וצלחות לוויין. "הם משחיתים את המוסר של הצעירים בקאבול", אמר אחד מהם ל-AP ב-1998.

23 שנה מאוחר יותר, דיווחו במגזין Vice, אפשר לראות לוחמי טליבאן מסתובבים ברחובות קאבול ומצייצים בטוויטר, מדברים עם עיתונאים בווטסאפ ועורכים ראיונות וידאו מאולתרים בסמארטפון. בתמונה שבה מצולמים שני אנשי טליבאן מכינים את הבמה למסיבת עיתונאים, אחד מהם עונד שעון חכם, אולי מתוצרת אפל. אנשי הארגון אימצו בשמחה את הטכנולוגיות החדשות, במה שיש שמכנים טליבאן 2.0.

"זה ברור שהם שולטים באמנות היח"צ, ויכולים לקדם את המסרים שלהם ולהפיץ את דבריהם", אמר לווייס רפאלו פנטוצ'י ממכון המחקר העצמאי Royal United Services Institute, שמתמחה בחקר קבוצות ג'יהאד וארגוני טרור. "יש להם נוכחות במדיה חברתית, הם יכולים לראות את הערך של הפצת המסרים שלהם, והם מאוד מיומנים בכך. הם די מתוחכמים במובן הזה".

"הם יכולים לראות את הערך של הפצת המסרים שלהם, והם מאוד מיומנים בכך", צילום: AFP "הם יכולים לראות את הערך של הפצת המסרים שלהם, והם מאוד מיומנים בכך" | צילום: AFP "הם יכולים לראות את הערך של הפצת המסרים שלהם, והם מאוד מיומנים בכך", צילום: AFP

מיומנות ותחכום אלו, מעריכים מומחים, שיחקו תפקיד משמעותי בהשתלטות המהירה של הארגון על המדינה. להערכתם, השימוש הנרחב בווטסאפ ככלי תקשורת ישיר לאוכלוסייה איפשר לטליבאן ליצור מתקפת יח"צ מתוחכמת שקיבעה את הנרטיב שמדובר בארגון בלתי מובס אך סלחן כלפי אלו שייכנעו ללא התנגדות, ושהצליח לשכנע לוחמים אפגנים רבים להיכנע ללא קרב. ואחרי הכניעה של ערים, הם ביצרו את שלטונם שוב בסיוע הפלטפורמות השונות, בעיקר ווטסאפ שדרכה הפעילו מוקדים טלפוניים לקבלת דיווחים מאזרחים.

השינוי ביחס של הטליבאן לטכנולוגיה לא קרה בן לילה. מדובר בתהליך שהחל סמוך לפלישת ארצות הברית לאפגניסטן, ושהתעצם לאורך העשור האחרון. במהלך עשור זה אנשי טליבאן החלו לפעול בצורה רחבה בטוויטר, בפייסבוק, ביוטיוב ובאתר עצמאי בשם קול הג'יהאד. "אנחנו לא נגד טכנולוגיה מודרנית. זה כורח השעה, והשימוש לא מנוגד לשריעה האסלאמית", אמר דובר הארגון ל-AFP ב-2019, היפוך כמעט מוחלטת של עמדת הטליבאן מ-21 שנה קודם לכן.

הוא התאפשר גם הודות לתשתיות תקשורת, כמו אנטנות סלולר, שפרסה ארצות הברית במדינה בשני העשורים האחרונים. בהתאם לכך מספר המכשירים הסלולריים גדל ממיליון ב-2005 ל-22 מיליון ב-2019, ולהערכת מומחים כיום ל-70% מהאוכלוסייה יש גישה לטלפון נייד. תפוצה זו, אמר ל"ניו יורק טיימס" חבר בזרוע המדיה החברתית של הטליבאן, מונפה ביעילות על ידי הארגון. "מסרים מהירים וחכמים היו חלק מרכזי במתקפה. הטליבאן אימן וצייד חיילים במיקרופונים ובסמארטפונים כדי לדווח מהחזית כשהכוחות נכנסו לשטחים חדשים", הוא סיפר.

לאימוץ של טכנולוגיות אלו בידי הטליבאן יש חשיבות מעבר לעולמות התעמולה והיח"צ. "היכולת שלהם לתקשר בשדה הקרב באמצעות טכנולוגיות, טלפונים ניידים, אפליקציות מדיה חברתית, GPS – שימוש בכל הכלים הבסיסיים האלו שעומדים לרשות כולנו – זה ללא ספק יהפוך אותם ללוחמים אפקטיביים יותר בשדה הקרב", אמר פנטוצ'י לווייס. "זה גם יאפשר להם לשלוט קצת יותר טוב".

יש הרבה הסברים אפשריים למעבר של הטליבאן מגוף לודיטי לכזה שמאמץ טכנולוגיות ומשלב אותן בפעילותו השוטפת. אחד מהם הוא בעל רלוונטיות לכולנו. כשהטליבאן השתלט על אפגניסטן לראשונה לפני 25 שנה, טכנולוגיה, ובעיקר טכנולוגיה מקוונת, נתפסה ככלי אנטי-ממסדי - כאמצעי חתרני שמעניק להמונים כוח שממשלות לא יכולות להגביל, שמשבש את סדרי השלטון הישנים, משנה את מאזן הכוחות בין האזרח הקטן לממסד הגדול. זה היה כלי מהפכני, חתרני, חופשי. ארגון שמבקש לבסס שלטון מדכא ומגביל לא יכול לאפשר קיומו של כלי או אמצעים שעלולים לערער את הדומיננטיות שלו, לתת לנשלטים כוח לחתור תחתיו. כשזה המצב, ברור שהטכנולוגיה מנוגדת לשריעה.

אבל ברבע המאה שחלפה מאז, ובמיוחד בשנים האחרונות, התברר שטכנולוגיה, ובפרט טכנולוגיה מקוונת, אינה כלי אנטי-שלטוני, אלא היא יכולה לשמש כאמצעי למשטרים דכאניים לבסס את השלטון באמצעות הפצת תעמולה ופייק ניוז, רדיפה ומעקב אחרי מתנגדים וגורמים חתרניים וניטור והגבלת הגישה של האוכלוסייה למידע. סין עושה את זה בהצלחה עצומה, ומהווה מודל לחיקוי למדינות אחרות. ההתקרבות בין סין לשלטון הטליבאן ושיתוף הפעולה הצפוי ביניהם יכללו, מן הסתם, גם סיוע והסברים בהפיכת תשתית הרשת המקומית לכלי שליטה ודיכוי. וכשזה המצב, אין סיבה שהטכנולוגיה תהיה מנוגדת לשריעה.

הטליבאן לא התפתח, לא נהיה מודרני יותר ביחסו לעולם, לא מצא פרשנות חדשה ומקלה של הקוראן. הוא פשוט הבין שהטכנולוגיה היא לא אמצעי שפועל נגדו, אלא כלי שיכול לשרת אותו בדרך חזרה לשלטון ומעבר לכך. מה שהטליבאן הבין צריך להיות ברור גם לכולנו: הטכנולוגיה והפלטפורמות הגדולות הן לא כאן בשבילנו. הן לא נועדו לשפר את חיינו או להעצים אותנו. אלו כלים בשירות תאגידים דורשי רווחים, שכוחות מאורגנים וחזקים הרבה יותר מאיתנו יודעים לנהל ולתמרן על מנת לשלוט בנו, להגביל אותנו ולהחליש אותנו. זה נכון במידה רבה מאוד בסין, באפגניסטן ובמדינות לא דמוקרטיות אחרות, אך גם במדינות מערביות, שם נעשה שימוש בטכנולוגיה כדי למשטר ולנטר את האוכלוסייה. הטליבאן הבין את זה, וממנף את התובנה הזו לטובתו. הגיע הזמן שגם אנחנו נבין.


תגיות