אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השווקים ינשמו לרווחה: הפד ידחה את האטת הסיוע ג'רום פאוול יו"ר הפדרל ריזרב וול סטריט | צילום: איי פי

דעה

השווקים ינשמו לרווחה: הפד ידחה את האטת הסיוע

בכירי הבנק המרכזי של ארה"ב יקיימו (באונליין) את כנס ג'קסון הול ששיאו בנאום היו"ר פאוול בשישי; בשוקי ההון והמט"ח רועדים מפחד, אך הבנק לא צפוי להכריז על תחילת צמצום הרכישות שהוא מבצע, עקב התפשטות הווריאנטים והחשש להאטה כלכלית; בנק ישראל צפוי לנהוג באופן דומה

25.08.2021, 13:09 | רונן מנחם

שוקי המניות בעולם מעבירים את התקופה האחרונה בהמתנה למפגש הנגידים בג'קסון הול שבקנזס סיטי, שייפתח בסוף השבוע.


קראו עוד בכלכליסט:


השאלה שנשאלת כבר תקופה לא קצרה היא האם יו"ר הבנק הפדרלי של ארה"ב פאוול ינצל את האירוע על מנת להודיע על תחילת תכנית ה-tapering (צמצום תכנית הרכישות של אג"ח וני"ע מגובי משכנתאות). נראה כי אחרי מילים כמו קורונה, דלתא ו-וריאנט, המילה tapering נמצאת בראש השיח התקשורתי הכלכלי והכללי.


ג ג'רום פאוול יו"ר הפדרל ריזרב פדרל | צילום: רויטרס ג


אפשרות זו נראתה, עד לאחרונה, סבירה מאוד, משתי סיבות: האחת, בעבר נוצל המעמד להודעות חשובות. בשנה שעברה, לדוגמא, הודיע פאוול במסגרת המפגש על שינוי גישה של ה-Fed כלפי האינפלציה, כך שזו תוכל להיות גבוהה מ-2% לתקופה ממושכת, מבלי שהריבית תצטרך לעלות. עד אז, הנחת העבודה הייתה כי ה-Fed יכוון ליעד האינפלציה הרשמי, העומד על 2%. הייתה לכך חשיבות רבה, שכן ההערכות אז היו שככל שהמגבלות תימשכנה, הביקוש "הכבוש" שישתרר, אחר כך, יהיה חזק יותר ויוליך לעליות מחירים חדות ומהירות יותר.

גם נגיד הבנק המרכזי של אירופה לשעבר, מריו דרגי, ניצל את הבמה בשנת 2014 על מנת להכשיר את דעת הקהל למהלכים כגון תכנית ההקלה הכמותית בהיקף של כ-1.2 טריליון יורו, שהוכרזה ויצאה לדרך כעבור מספר חודשים על מנת לסייע לכלכלה המקרטעת.

הסיבה השנייה לאפשרות תחילת צמצום הרכישות: המפגש מתרחש הפעם כשכלכלת ארצות הברית מראה סימנים ברורים של התאוששות כלכלית ותעסוקתית, בעקבות הסרת צעדי הריסון שננקטו על מנת להתמודד עם תחלואת הקורונה. בהודעת הריבית הקודמת של ה-Fed הריבית נותרה על 0%-0.25% ותכנית הרכישות לא השתנתה. אך בשבוע שעבר פורסם פרוטוקול הדיונים והסתבר כי חברים רבים חשבו כי הגיע הזמן לבחון ואף להוציא לפועל את תכנית ה-tapering המדוברת.

חלק מבכירי הפד שקראו לצמצום הרכישות, מהססים עתה בשל התחלואה הגוברת והחשש להאטה כלכלית

כפועל יוצא מההערכות הללו, גדלה העצבנות בשוקי המניות, האג"ח והמט"ח, מה עוד ששוקי המניות בארה"ב וביבשת אירופה עלו בחוזקה וקרובים מאוד לשיאם. כך, בשבוע שעבר הכפיל מדד S&P 500 את עצמו בהשוואה לרמתו טרם פרץ הנגיף בחודש מרץ אשתקד!

אולם, ה-Fed פוסח כעת על שני הסעיפים משום שהתפרצות וריאנט הדלתא ברחבי העולם ערערה מאוד את הלך הרוח של משקי הבית והחברות. ממשלות דנות שוב באפשרות להחזיר את האמצעים המרסנים ואת צעדי הריחוק שהסתיימו אך לאחרונה. הבנקים המרכזיים, שהצהירו על כך שרצונם להשתכנע כי כלכלותיהן אכן נכנסו לתלם ושבו לשגרת צמיחה, לא יכולים לומר זאת כעת, שעה שהשלכות הווריאנט החדש עדיין לא ברורות. נוסף לכך, מתפשט בדרום יבשת אמריקה ובמדינות בדרום ארצות הברית וריאנט מסוכן חדש, AY.3, שהגיע ממשפחת דלתא, וכן וריאנטים נוספים ששמם עלה לאחרונה.


בעולם הכלכלי שוררת כיום אי ודאות עצומה ומומחים רבים משמיעים דעות מנוגדות, מה שלא בהכרח מוסיף לביטחון בתקופה רגישה זו.

נגיד הבנק הפדרלי של דאלאס, רוברט ס. קפלן, היטיב לבטא זאת. בסוף השבוע האחרון אמר קפלן כי הקושי עם וריאנט דלתא הוא בכך שלא ניתן לכמת ולהעריך את הנזקים העלולים להיגרם בעטיו. עד כה, נתוני התנועתיות של הקונים לא משקפים השפעה של ממש, אך ניתן להבחין בשחיקה קלה של הייצור התעשייתי, האטה של החזרה לשוק העבודה והגבלה של מעסיקים לשכור עובדים.

קפלן תמך עד כה בהודעה על תחילת ה-tapering במסגרת הודעת הריבית של חודש ספטמבר והשקתה חודש אחר כך, אך דעתו זו יכולה להשתנות, אם ייווכח לדעת כי צמיחת התוצר ניזוקה מהתפשטות המחלה, וזאת למרות שקצב ורמת ההתחסנות ברחבי ארצות הברית גבוהים.


אני מניח כי גם החברים האחרים במועצת הנגידים, שקודם גמרו אומר לצמצם את תכנית הרכישות, ישתכנעו להמתין כעת, לנוכח המצב החדש.

חלק הארי של עליית שוקי המניות עד היום נבע משילוב של נתונים ומדדים כלכליים חזקים יחד עם המשך מדיניות פיסקלית ומוניטרית מרחיבה יוצאת דופן. השווקים הורגלו למדיניות נדיבה זו בשנה וחצי האחרונים וכל ניסיון של ה-Fed להתחיל את ה-tapering יגרום זעזועים שהוא יצטרך לקחת בחשבון. לעיתוי ואופן הוצאת התהליך לדרך - חשיבות עליונה על מנת שתצליח. למעשה, בהינתן עומקו של המשבר והיותו אקסוגני – נגרם עקב תחלואה נגיפית – ה-tapering יתבצע "בתנאי מעבדה" (ללא ניסיון דומה בעבר), אבל בשטח.

השווקים הורגלו למדיניות נדיבה של הפד וכל ניסיון שלו להתחיל את צמצום הרכישות עלול לגרום לזעזועים

בסוף השבוע שעבר נמסר כי מפגש ג'קסון הול יהיה מקוון, זו השנה השנייה ברציפות. במקור, התכוונו הנגידים להיפגש פנים אל פנים. יו"ר ה-Fed פאוול העביר, כך דווח, את הדברים שהתכוון לומר למתכונת מקוונת. התפתחות זו כשלעצמה עשויה להעיד על הלך רוח משתנה (לרעה) גם בקרב חברי ה-Fed ומן הסתם גם בבנקים מרכזיים מובילים אחרים בעולם. התפשטות וריאנט הדלתא והווריאנטים הנוספים והחששות כי החיסונים הניתנים כיום עלולים לספק מענה חלקי בלבד, עלולה להוות גיים צ'יינג'ר הן עבור השווקים והן עבור מקבלי ההחלטות.


אני מעריך כי הכרזה של פאוול על יציאה לדרך של ה-tapering לא תתרחש במפגש ג'קסון הול, וספק גדול אם יוכרז עליה בהתכנסות הריבית של ה-Fed בחודש ספטמבר.

לדבר תהיינה השלכות ישירות ועקיפות גם על בנק ישראל. אני סבור כי לא בהכרח שתכנית רכישות האג"ח שלו תצומצם בקרוב (גם אם לא תוארך). אמנם קצב ההתחסנות כאן מהירה יותר מאשר בארצות הברית וברוב מדינות העולם, אך נראה לי כי הנגיד ירון יעדיף להמתין לעוד נתונים כלכליים מהשטח, שיסייעו לו לבחון אם הצעדים שננקטו עד כה מבטיחים שיפור כלכלי ובעיקר – תעסוקתי. בשורה התחתונה, אם עד כה עצרו השווקים את נשימתם לקראת המפגש החשוב, עושה רושם כי הם יכולים "לקחת אוויר". בשורות גדולות כנראה לא יצאו משם.

רונן מנחם הוא הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות


תגיות