אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השובע של פאלו אלטו — חדשות רעות לסטארט־אפים בישראל מייסד פאלו אלטו ניר צוק. החברה צופה צמיחה של 25% בשנה הקרובה | צילום: מריה יוג'ינה מרקז

השובע של פאלו אלטו — חדשות רעות לסטארט־אפים בישראל

בשלוש השנים האחרונות ביצעה פאלו אלטו רכישות ביותר מ־3 מיליארד דולר, שהזניקו את התוצאות ואת השווי שלה. כעת היא לוקחת פסק זמן לטובת שיפור שורת הרווח, והסטארט־אפים המקומיים שקמו על בסיס ההנחה שפאלו אלטו תקנה אותם, ייאלצו לחכות

26.08.2021, 07:29 | סופי שולמן

שלוש שנים שבמהלכן רכשה יותר מעשר חברות מסתמנות כהצלחה עבור פאלו אלטו, שהולכת ומחזקת את מעמדה כחברת הסייבר הגדולה בעולם. 

קראו עוד בכלכליסט:

בעקבות הדו"חות הכספיים שפירסמה ביום שלישי החברה שהוקמה על ידי ניר צוק הישראלי, זינקה מנייתה ב־19% והגיעה לשווי שוק של 43 מיליארד דולר. מדובר בעלייה היומית החדה במניית החברה אי־פעם, שמעמידה את שוויה על כמעט פי 3 מזה של המתחרה הישראלית צ'ק פוינט, שבה צמח צוק, שהיה אחד מעובדיה הראשונים. 



את היחסים בין פאלו אלטו לצ'ק פוינט אפשר להגדיר בדומה ליחסים שבין Wix ומאנדיי, רק על סטרואידים ובתוספת סכסוך היסטורי בין המייסדים שמסרב לגווע. בתחילת 2020, רגע לפני פרוץ הקורונה, עוד נסחרו שתי החברות בשווי דומה. צ'ק פוינט, שאותה הקים ומנהל עד היום גיל שוויד, נסחרה ב־16 מיליארד דולר, ופאלו אלטו ב־18 מיליארד דולר. בשנה וחצי שחלפו מאז, השווי של צ'ק פוינט דרך במקום ואילו זה של פאלו אלטו זינק ב־140%. 

במידה רבה, הדבר המעניין בסיפור הוא העובדה שצ'ק פוינט נתקעה ולא שפאלו אלטו זינקה, שכן היא לא היחידה בתחום שהציגה קפיצה קוואנטית, תוך ניצול המומנטום החריג בשוק הסייבר נוכח אינפלציה של תקיפות, בדגש על דרישות כופר. כך, למשל, פורטינט האמריקאית זינקה משווי של 18 מיליארד דולר בפברואר 2020 לשווי נוכחי של 49 מיליארד דולר. 

ביום שלישי הקרינו הדו"חות הטובים של פאלו אלטו על כל מגזר הסייבר, משום שהם הבהירו עד כמה השוק רותח. וכך, גם סנטינל וואן הישראלית הוסיפה 7% לשוויה, וכעת היא נסחרת לפי 15 מיליארד דולר; ורוניס עלתה ב־3% לשווי של 6.5 מיליארד דולר; ואפילו צ'ק פוינט עצמה טיפסה ב־1.5% לשווי שוק של 17 מיליארד דולר. 

אך הכוכבת של המסיבה הייתה פאלו אלטו, שדיווחה על הכנסות של 1.2 מיליארד דולר ברבעון שהסתיים ביולי, שהוא הרבעון האחרון בשנה הפיסקלית של החברה. מדובר בקצב צמיחה מהיר של 28% בהשוואה לרבעון המקביל, והרבה מעל התחזיות של האנליסטים. פאלו אלטו אף דיווחה כי לראשונה יש לה לקוח שמשלם לה 100 מיליון דולר בשנה, וציינה כי יש לה עוד כמה לקוחות שמתקרבים להיקפים דומים. מדובר בסכום עצום בהתחשב בכך שרוב ההכנסות של פאלו אלטו מגיעות ממכירות תוכנה להגנה של חלקים שונים בארגון.

על רקע זה, העלתה פאלו אלטו את תחזית ההכנסות השנתית שלה ל־2022 ל־5.3 מיליארד דולר, 25% יותר מהשנה הנוכחית, וכפול מקצב ההכנסות של צ'ק פוינט, שמזה מספר שנים צומחת בקצב של 4% בשנה בלבד.  


מייסד פאלו אלטו ניר צוק. החברה צופה צמיחה של 25% בשנה הקרובה, צילום: מריה יוג מייסד פאלו אלטו ניר צוק. החברה צופה צמיחה של 25% בשנה הקרובה | צילום: מריה יוג'ינה מרקז מייסד פאלו אלטו ניר צוק. החברה צופה צמיחה של 25% בשנה הקרובה, צילום: מריה יוג

"הרכישות זירזו את הקצב"

העוצמה שניכרת בכל תחומי הפעילות של פאלו אלטו — החל מהפיירוול המסורתי, דרך פעילות הענן (SASE) ועד ניהול משברי סייבר (SOC) — מראה כי לפחות בכל הקשור לצמיחה, אסטרטגיית הרכישות האגרסיבית שבה נקטה בשנים האחרונות השתלמה לה. 

בשלוש השנים האחרונות השקיעה פאלו אלטו 3.6 מיליארד דולר ברכישת 13 חברות בהובלת המנכ"ל ניקש אורורה. אורורה, שנכנס לתפקידו באמצע 2018, שימש בעבר כנשיא סופטבנק, חברת ההשקעות של מאסיושי סאן, והביא עימו את התפיסה של "צמיחה תחילה, רווחים אחר כך, אולי". 

בשיחת האנליסטים סיכם אורורה את האסטרטגיה היטב: "כשהגעתי לחברה היו מגמות רבות בתחום הסייבר שאנחנו לא היינו שחקן משמעותי בהן, והיינו חייבים להפוך לשחקן כזה. אם היינו בונים את היכולות האלה לבד, זה היה לוקח לנו חמש שנים. באמצעות מיזוגים ורכישות זה לקח הרבה פחות". 

אורורה הדגיש במיוחד את תחום אבטחת הענן שהפך ללוהט במיוחד בתקופת הקורונה. בתחום זה פעילה גם Wiz הישראלית, שהפכה ליוניקורן בזמן המהיר בהיסטוריה; את תחום הגנת תחנות הקצה, שבו פועלת סנטינל וואן, שהפכה להנפקת הסייבר הגדולה בעולם; ואת תחום ה־SOC, שהוא מעין מרכז לניהול איומי ואירועי סייבר.

סדרת הרכישות של פאלו אלטו — שבאופן גס מחציתה, הן במספר החברות והן בסכום שהושקע, הייתה של חברות ישראליות — חיזקה מאוד גם את הנוכחות המקומית שלה. לפני כשנה העבירה החברה את כל הסטארט־אפים שרכשה  למטה אחד במגדלי אלון בתל אביב, שבו מועסקים כבר יותר מ־700 עובדים. גם צוק עצמו העביר את בסיס הפעילות שלו מעמק הסיליקון לישראל, תוך שהוא עובד במקביל על הקמת בנק דיגיטלי מקומי. 

חדשות טובות לבעלי המניות

מעבר למספרים עצמם, בוול סטריט אהבו גם את מה שבכירי פאלו אלטו שידרו בין השורות. המסר המרכזי והמפתיע היה שהחברה לוקחת פסק זמן מרכישות. אם בשנים האחרונות לא היה רבעון שבו פאלו אלטו לא קנתה חברה, הרי שכעת היא מתכננת לעסוק בעיכול ומיצוי אופטימלי של בליל החברות שנרכש. 

מדובר בחדשות טובות עבור צ'ק פוינט שמיעטה לרכוש חברות, ואם כבר עשתה זאת, אז היא העדיפה לקנות סטארט־אפים צעירים במחירים נמוכים. עבור האקו־סיסטם של הסטארט־אפים המקומיים מדובר בחדשות טובות פחות. 

לא מעט חברות סייבר הוקמו בשנים האחרונות מתוך הנחה שהפאקמן של פאלו אלטו יבלע אותן במוקדם או במאוחר, וכעת הם נשארים בעיקר עם שוויד, שאמנם רעב לצמיחה, אבל לא אוהב לשלם מחירים גבוהים או מנופחים, כפי שנרמז לא אחת לגבי הרכישות של פאלו אלטו.

עבור פאלו אלטו ובעלי המניות שלה מדובר בחדשות טובות גם כן, נשום עקב האכילס שלה לאורך כל השנים הייתה הרווחיות. בגזרה זו פאלו אלטו בולטת בנחיתותה, הן בגלל עומס הרכישות והן משום שהיא דוגלת בתגמול הוני נדיב, גם ביחס למתחרות שלה. 

כתוצאה מכך, נפער פער אדיר בין הרווח של פאלו אלטו שחושב שלא על בסיס כללי החשבונאות המקובלים (162 מיליון דולר) להפסד המדווח (120 מיליון דולר). 

צ'ק פוינט, לעומת זאת, הרוויחה 186 מיליון דולר על מחזור של 526 מיליון דולר, הנמוך בחצי מזה של פאלו אלטו. חלק מהרווחיות הנמוכה נובע גם ממספר העובדים העצום של פאלו אלטו, שהגיע ל־10,473 בסוף הרבעון, כמעט כפול משל צ'ק פוינט.

"בשנה הבאה נגייס פחות עובדים בהשוואה לגיוסים שביצענו בשנים האחרונות. ייתכנו רכישות, אבל רק תוך ניצול הזדמנויות נקודתיות לרכישת מוצר כלשהו, והן יהיו פחות מהותיות", אמרו בחברה, והוסיפו כי מעתה התוכנית היא להגדיל את הרווח התפעולי בקצב מהיר מהקצב של העלייה בהכנסות. בסוף ספטמבר תציג פאלו אלטו את התוכנית התלת־שנתית המפורטת שלה.

תגיות