אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עו"ד אדיר מזוז – כך תגנו על עצמכם מפני תביעות לשון הרע עו"ד אדיר מזוז | יח"צ

עו"ד אדיר מזוז – כך תגנו על עצמכם מפני תביעות לשון הרע

לצד ההתעצמות המבורכת של הרשתות החברתיות השונות, כאשר לכל אחד יש את האפשרות להשמיע את קולו ולהגיע להמונים, באופן טבעי ישנה עלייה דרמטית במספר תביעות לשון הרע

26.08.2021, 11:14 | בשיתוף Visionet

על פי הנתונים, בזמן האחרון עלו משמעותית הפיצויים הנפסקים לתובעים בתביעות לשון הרע. נראה כי בשנים האחרונות התחזקה המגמה מצד השופטים בישראל להגן ולחזק את שמו הטוב של האדם. 

על מנת ללמוד יותר על הדקויות החשובות בכל הנוגע לדיני לשון הרע, ביקשנו לשוחח עם אחד מעורכי הדין המובילים בתחום לשון הרע בישראל, עורך הדין אדיר מזוז.

כיצד תדעו להיזהר מתביעה אפשרית בזמן שאתם מביעים דעה או מעבירים ביקורת פומבית על אחרים? כיצד תדעו לזהות האם הופצה עליכם או על העסק שלכם לשון הרע והאם משתלם לכם להגיש תביעה? על כך ועוד בראיון הבא.

מצייצים ברשתות החברתיות? כדאי לדעת

עו"ד אדיר מזוז, יח"צ עו"ד אדיר מזוז | יח"צ עו"ד אדיר מזוז, יח"צ

המציאות הפוליטית הסבוכה בישראל גרמה לכך שלא מעט מהוויכוחים שהיו נהוגים להתנהל במליאת הכנסת, עברו אל הרשתות החברתיות כמו פייסבוק וטוויטר ובקלחת הזו מעורבים כולם, ראשי ממשלה, שרים, חברי כנסת, אנשי תקשורת ועיתונאים. אך בניגוד לשנים קודמות, אל הדיונים הסוערים הצטרפו גם עשרות אלפי אזרחים שמביעים את דעתם וכעסם בצורה ישירה גם כן.

עו"ד מזוז מעיר על עניין זה ואומר: "חשוב לשים לב שבניגוד לתקשורת, לשרים ולחברי הכנסת, שנהנים מחסינויות או הגנות כאלה ואחרות, או מלווים על ידי יועצים משפטיים, האזרח שמביע את דעתו ברשת החברתית לא נהנה מהגנות מיוחדות, אין לו כל חסינות ולרוב איננו מודע כלל להשלכות שהדברים אותם הוא מפרסם עשויים להביא עמם. 

לכן, חשוב מאוד להיות מודע לכוח שיש למקלדת שלנו, ולבחון היטב את ההתבטאויות שלנו לפני שאנו משגרים אותן לקהל הרחב ברשתות החברתיות. חשוב לדעת שלא רק התנסחות שלנו עלולה לגרום לנו להיות חשופים לתביעה בגין לשון הרע -  פסיקה של בית המשפט העליון מהשנים האחרונות קובעת כי גם שיתוף פוסט של משתמש אחר מהווה לשון הרע, ובכך מרחיבה את החבות בגין הפצת לשון הרע בצורה מסיבית מאוד, כך שגם שיתוף פוסט של אדם אחר אינו בטוח ויש לבחון את התוכן שאנו משתפים".

עוד הוסיף עו"ד מזוז: "החגיגה הדמוקרטית הזו, בשילוב התפתחות הרשתות החברתיות, הביאה לידי כך שבתי המשפט מתמודדים עם תביעות רבות המוגשות לפתחם מידי שנה. בשל כך, השופטים בוחנים היטב את התביעות ואם אין בהן ממש הן עשויות להסתיים בלא כלום".

עו"ד אדיר מזוז, יח"צ עו"ד אדיר מזוז | יח"צ עו"ד אדיר מזוז, יח"צ

הגולנצ'יק שנלחם בין כותלי בית המשפט

בחרנו לשוחח עם עורך הדין מזוז כיוון שהשם שעשה לעצמו בתחום הוא של עורך דין שנלחם עבור לקוחותיו כאילו היה עדיין בשדה הקרב. את שירותו הצבאי עשה מזוז כמפקד בסיירת גולני (פלוגת עורב) וזה הקו שמאפיין אותו בכל תיק שמגיע אל שולחנו.

לאחרונה ממש, הגיע ישירות משירות מילואים, כשהוא עושה עליו את נשקו (שלא ניתן היה לאפסן) על החליפה, ישירות לבית המשפט בת״א.

"מבחינתי לא משנה מהו שכר הטרחה, מה גודל התיק ומיהו הלקוח, זה משהו שכל גולנצ'יק מקבל. אני מסמן את המטרה ומשם עושה הכל על מנת להגיע ליעד ואהפוך כל אבן בדרך לניצחון עבור קהל הלקוחות שלי. בסופו של יום יש לי אחריות גדולה על הכתפיים, אני מודע לה ועושה הכל על מנת להביא את התוצאה הרצויה".


דיני לשון הרע – מה זה בדיוק אומר?

השאלה הראשונה שביקשנו לשאול את עורך הדין אדיר מזוז הייתה, מהי ההגדרה של דיני לשון הרע?

"אם נפשט את זה, חוק לשון הרע אוסר על פרסום שעלול לפגוע באדם/תאגיד. ככה פשוט, אם הפרסום עלול לפגוע (שימו לב, לא חייב שיפגע, מספיק שהוא עלול לפגוע) הוא מהווה לשון הרע. 

ובהרחבה, חוק איסור לשון הרע מפרט בסעיף מאוד רחב כי לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם; לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו, לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו, לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו. כאמור לעיל, אם הפרסום עלול לפגוע, הוא מהווה לשון הרע".

כללים חשובים שכדאי להכיר 

על פניו התשובה הזו של עו"ד אדיר מזוז גרמה לנו להרגיש כאילו הידיים שלנו כבולות, נראה כי כל אחד יוכל לתבוע אותנו בכל פעם שנעביר ביקורת חריפה בנוגע להתנהלות שלו, בין אם מדובר באיש ציבור, בעל חברה או אדם מן היישוב.

האם לא נוכל לבקר בחריפות איש ציבור, אדם שפגע בנו, מוצר או שירות שחברה מסוימת העניקה או שלא העניקה לנו ועוד? 

"לא, ממש לא, יהיה לא נכון להגיד שהידיים שלנו כבולות. ישנו קו שמפריד בין הזכות לחופש הביטוי הכל כך חשובה, שהיא נשמת אפה של הדמוקרטיה, לבין הזכות הנגדית שהיא הזכות לשם טוב. בנוסף, ישנו רף מסוים שהפרסום צריך לעבור בכדי שיחשב כלשון הרע שבגינה זכאי הנפגע לפיצויים. השופט היושב הדין יבחן האם הפרסום עובר את הרף ואיננו "זוטי דברים" – עניין פעוט שאינו מזכה בפיצוי לא לעבור את הגבול ולפגוע במישהו אחר. אנחנו צריכים לדעת לעשות שימוש נכון ביכולת שלנו לפרסם פרסומים שעשויים לפגוע במאן דהוא, כך שלא נהיה חשופים לתביעה".

ידוע שהחוק כולל הגנות, תוכל לפרט עליהן? 

"החוק כולל מספר הגנות ואף פרסומים שהם מותרים ולא יכולים להיחשב כלשון הרע. לעניין הפרסומים המותרים מדובר ברשימה של מקרים בהם הפרסום נעשה במהלך העבודה של אחת מרשויות המדינה ונראה כי המחוקק הגן על רשויות המדינה וקבע כי חופש הביטוי עדיף על הזכות לשם טוב. במקרים אלו, בולטת במיוחד ההגנה על ביטוי שנאמר במסגרת דיון משפטי.  

בעניין ההגנות, ישנה הגנת אמת הפרסום הידועה גם כ"אמת דיברתי", דורשת להוכיח שני יסודות מצטברים, תוכן הפרסום הוא אמת אובייקטיבית וכי יש בפרסום עניין ציבורי; חשוב להבין, גם אם אנחנו בטוחים כי הפרסום שלנו הוא אמת לאמיתה, זה לבדו לא מספיק. חשוב מאוד שיהיה גם עניין ציבורי והציבור יצא נשכר ממנו.

הגנה נוספות שקיימת היא הגנת תום הלב אשר מונה מספר מקרים בהם תעמוד למפרסם הגנה אך ורק אם הפרסום נעשה בתום לב. הבולטות בהגנות הללו הן הגנה הניתנת במקרה שמדובר בהבעת דעה/ ביקורת שנעשתה בתום לב ומקרים בהם חובה מוסרית או חוקית הצריכה את הפרסום.

לכן, אני ממליץ שגם אם בוער לנו מאוד "לזעוק" ולהציג את הדעה שלנו, לעשות זאת קודם כל ברוגע, בשיקול דעת ולא מתוך אמוציות. לאחר מכן לשאול את עצמנו מאיזה מקום מגיע הפרסום, האם הוא נחוץ? 

אם התשובה היא כן, להקפיד על הדגשים האמורים לעיל ובפרט על ניסוח הפרסום וכן לשמור על לשון נקייה ועניינית - ניתן להביע דעה/ ביקורת חריפה מאוד גם בלשון נקייה ועניינית. 

אני מציע לבחון איך הפרסום יראה, מי ייחשף אליו, יש להקפיד שלא יעלה על דעת הקורא כי המטרה הייתה לפגוע בזדון סתם כך", הסביר עורך דין מזוז.

עו"ד אדיר מזוז, יח"צ עו"ד אדיר מזוז | יח"צ עו"ד אדיר מזוז, יח"צ

עו"ד אדיר מזוז – יצירת קשר

למידע נוסף אודות כללי עשה ואל תעשה בכל הנוגע לדיני לשון הרע, בין אם אתם הצד שרוצה להביע דעה או הצד שנפגע, עורך הדין אדיר מזוז זמין עבורכם לכל שאלה.

לפרטים נוספים חייגו: 052-6115222

בקרו באתר הבית שלנו>>

פייסבוק: אדיר מזוז ושות'- משרד עורכי דין


תגיות