אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבעלים של רב בריח: "המענק לא ניתן לי בחינם. הוא נועד לעודד אותי לעבוד קשה" שמואל דונרשטיין הבעלים של רב בריח | צילום: אייל טואג

ראיון

הבעלים של רב בריח: "המענק לא ניתן לי בחינם. הוא נועד לעודד אותי לעבוד קשה"

יצרנית הדלתות רב בריח גייסה בשבוע שעבר בבורסה חצי מהסכום שתכננה לפי שווי מכווץ ב־200 מיליון שקל, אבל בעל השליטה קיבל מענק חריג - 1.5% משווייה. שמואל דונרשטיין לא מתנצל ומקווה: "נעשה הנפקה נוספת, ובשוויים שתכננו"

29.08.2021, 12:13 | גולן חזני

"אפשר לומר שיש אכזבה מזה שרב בריח הנפיקה בשווי 500 מיליון שקל. אבל הכסף הולך פנימה לתוך החברה, כך שזה לא ממש משנה", אומר שמואל דונרשטיין, בעל השליטה ביצרנית הדלתות, שנכנסה לבורסה לאחר שגייסה 125 מיליון שקל לפי שווי של 500 מיליון שקל לפני הכסף. היקף הגיוס הוא מחצית מהסכום המבוקש במקור, והשווי נמוך ב־250-200 מיליון שקל. "היה חשוב לנו להגיד בקול רם, 13 שנה אחרי שקנינו חברה בפשיטת רגל, שהצלחנו, ושהיום מדובר בחברה אחרת - עם 13 מפעלים, קרוב ל־1,000 עובדים, טכנולוגיה ואופק מטורף. מוצרים שלנו מותקנים במנהרות הרכבת בירושלים, במחנות צבאיים, בווילות. ב־2008 לקחנו חברה עם תקן אחד, והיום יש 350 תקנים שונים".


קראו עוד בכלכליסט:


דונרשטיין מסביר כי "אחרי שהודענו שנחתוך את השווי ל־500 מיליון לפני שבועיים, הגיעו ביקושים לסכום כפול ממה שרצינו לגייס. החלטנו לא לקחת יותר מ־125 מיליון שקל. החברה חברה לשותפים מצויינים כמו אלטשולר והפניקס, וכמו שגדלנו ממכירות של 38 מיליון שקל ב־2008 לכמעט 600 מיליון השנה, נמשיך לצמוח, לפתח ולבנות. חלק מייעוד ההנפקה הוא לפיתוח טכנולוגיה, חלק לרכישת חברות וחלק לבסס את החברה עם הון עצמי גבוה".



מה גרם לך להתפשר על השווי?

"בעתיד נעשה הנפקה נוספת, ועם הכוונות והפעולות שייעשו בחברה בסופו של דבר המהלך יהיה בשוויים שתכננו. אם נגייס למשל בשווי 850 מיליון שקל בעוד תשעה חודשים, אחרי שהחברה תציג צמיחה נוספת - ואני לא אומר שזה יקרה, כי בסוף זה הציבור והמשקיעים - אבל אם זה יקרה, נגיע להיקפים ולשווי שתיכננו והסטייה לא תהיה גדולה".

ברקע להחלטה על הצעד, לדבריו, "היה חשוב היה לצאת מחברה פרטית לציבורית. זה נכון למנהלים שלנו, לעובדים ולהרבה מהלקוחות. חלק מהמניות ניתנו כאופציות למנהלים טובים שגייסנו בשנים האחרונות, וחלק כבר קיבלו ועכשיו יונזלו. היכולת לגייס היום מנהלים טובים היא להפוך אותם לשותפים לדרך. האופציות הן השפה המדוברת בשוק".


מפעל רב בריח באשקלון, צילום: אייל טואג מפעל רב בריח באשקלון | צילום: אייל טואג מפעל רב בריח באשקלון, צילום: אייל טואג


לרב בריח , שמייצרת, משווקת ומייצאת מוצרים לענף הבנייה והשיפוצים, יש כבר היסטוריה כחברה ציבורית. היא הונפקה בבורסה בשנות ה־90 ונמחקה בתחילת שנות האלפיים. עכשיו היא חזרה, עם מחזור מכירות של 470 מיליון שקל ב־2020. כשמחשבים פנימה גם את תוצאות חברת הציוד לבנייה נוריאלי, שנרכשה בשלהי 2020, ה־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) עומד על 64 מיליון שקל והרווח הנקי על 32 מיליון שקל. תוצאות הרבעון הראשון של 2021 מצביעו על רווח נקי של 2.5 מיליון שקל והכנסות של 127 מיליון שקל. רב בריח מייצרת דלתות ומשקופי פלדה, פתרונות נעילה, מערכות סינון אב"כ, חלונות אלומיניום לחדרים ממוגנים ומוצרים לבניית שלד. החברה מפעילה שלושה מרכזים לוגיסטיים בצריפין, בבאר שבע ובאזור חיפה.

דונרשטיין רכש את השליטה (76.57%) במסגרת כינוס נכסים ב־2008, לאחר שהחברה נקלעה למשבר נזילות ולא הצליחה לעמוד בתשלום חובות של 180 מיליון שקל. הוא ביצע את הרכישה באמצעות השקעה של 58 מיליון שקל שהוזרמו לקופת החברה, כששווייה הכלכלי היה שלילי. פועלים אקוויטי, זרוע ההשקעות של בנק הפועלים, נכנסה להשקעה ברב־בריח בתחילת 2016 כשרכשה 20% תמורת 30 מיליון שקל, לפי שווי חברה של כ־150 מיליון שקל.


שמואל דונרשטיין , צילום: אייל טואג שמואל דונרשטיין | צילום: אייל טואג שמואל דונרשטיין , צילום: אייל טואג


לאורך השנים התנהלתם כחברה פרטית. חברה ציבורית זה סיפור אחר.

"אם אישה יודעת לבשל, היא מפחדת לקנות כלים למטבח? ברור שזה מחייב. המהלך הזה מביע זאת בצורה פשוטה ובגובה העיניים".

בגיל 70, אתה עדיין באותה רמת פעילות?

"בניית התעשייה בישראל היא אהבה שנייה שלי, אחרי האהבה למשפחה".

מה היעדים לשנתיים הקרובות?

"לגמור בסוף 2022 את בניית המפעל החדש ולהתחיל לייצר בחיסכון תפעולי ענק, ולהמשיך להתרחב. 20% מההנפקה מיועדים לקניית חברות חדשות בתעשיית הבנייה. הצבר שלנו גדל ב־20% לעומת הצבר בשנה שעברה, מה שמבטיח לחברה להמשיך לגדול, בישראל או בשווקים בחול".




סעיף חריג בתשקיף העניק לך 1.5% משווי החברה בהנפקה. זה מענק לא שגרתי. חלק מהמוסדיים התרגזו.

"ב־2016, כשבנק הפועלים הצטרף, עשיתי עם מי שהיה מנכ"ל הפועלים חוזה עבודה, ואחד הסעיפים בו היה הסעיף הזה. זה לא ניתן לי בחינם. התפשרתי על השווי בעסקה, והסעיף ניתן לי גם כדי לעודד אותי לעבוד קשה ואחרי 6-5 שנים להגיע לתוצאה. אני אומר בצניעות ובהרכנת ראש, אבל בגאווה: להגדיל את החברה פי 15 בתוך 13 שנה זו עבודה קשה, והלוואי והייתי מוצא אנשים צעירים שיסכימו היום לעבוד ככה קשה. הייתי שמח לשלם ככה".

אין לחברה תלות גדולה מדי בך?

"לא. הקצינו כמעט 5% למנהלים, וזה לא מובן מאליו".

בזמן שאתה פועל בתעשייה ישנה, קמות חברות הייטק עם שוויים של מיליארדי דולרים.

"במקום להעביר ביקורת אגיד את מה שאני יודע בוודאות. רב בריח לא תלויה באופנה, לא בשינויי מזג האוויר ולא בכלום".



תגיות