אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לפענח 97% ממקרי הרצח – האם זה אפשרי? כמות הנתונים העצומה המתקבלת היום בחקירת מקרי רצח מהווה חסם משמעותי לפענוח מהיר של המקרה | Shutterstock

לפענח 97% ממקרי הרצח – האם זה אפשרי?

בלשי משטרה מתמודדים עם כמויות אדירות של נתונים בבואם לפענח מקרי רצח. טכנולוגיה ישראלית מאפשרת להגיע לפתרון של יותר מ-97% ממקרי הרצח

30.08.2021, 15:34 | בשיתוף סלברייט

כל חוקר משטרתי מבין כבר בשבוע הראשון לעבודתו, שעודף נתונים הוא בעיה אמיתית. כשמדובר בפענוח מהיר של מקרי רצח, כמות  הנתונים העצומה עלולה להוות מחסום רציני. כריס נייט, חוקר בכיר במשטרת קווינסלנד באוסטרליה מכיר היטב את ההרגשה של תחילת חקירה ללא כיוון ברור. "היינו משקיעים בחקירה עוד ועוד משאבים בניסיון לאמת או להפריך את מה שהחשודים סיפרו לנו".

דרך הפעולה הזאת הייתה יקרה ואיטית מאוד, אבל לרשות החוקרים לא עמדו אמצעים אחרים לביצוע מלאכתם. כשטלפונים ניידים נכנסו לשימוש, הררי הניירות הפכו לטרה-בייטים של דאטה  דיגיטלי. אך גם את הנתונים האלה לא היה קל לפענח. עד שנכנס לתמונה ה-Digital Intelligence, כלים טכנולוגיים המסייעים לחוקרים לייצר מהפך בניהול חקירות בעידן הדיגיטלי, ששינה באופן דרמטי את עבודתם של כריס נייט ועמיתיו והאיץ את חקירת המקרים. בזכות הטכנולוגיה של חברת סלברייט (Cellebrite) הישראלית, המספקת פתרונות Digital Intelligence, משטרת קווינסלנד מצליחה לפתור יותר מ-97% ממקרי הרצח שמתרחשים בתחומה. 

כמות  הנתונים העצומה המתקבלת היום בחקירת מקרי רצח מהווה חסם משמעותי לפענוח מהיר של המקרה, Shutterstock כמות הנתונים העצומה המתקבלת היום בחקירת מקרי רצח מהווה חסם משמעותי לפענוח מהיר של המקרה | Shutterstock כמות  הנתונים העצומה המתקבלת היום בחקירת מקרי רצח מהווה חסם משמעותי לפענוח מהיר של המקרה, Shutterstock

במקום כבישים ללא מוצא – "תמרורים" שמכוונים את החוקרים לחשודים האמיתיים

"הדאטה הדיגיטלי מאפשר לנו להשיג אימות בלתי-תלוי של הנתונים שבידינו, כדי להשיג אמינות גבוהה יותר בעת הצגת הראיות לבית המשפט", אומר נייט. היחידה לפענוח מקרי הרצח של קווינסלנד משתמשת במגוון כלים טכנולוגיים שאוספים נתונים דיגיטליים בשלב המוקדם ביותר בחקירה ומפענחים אותם. אחד מהם הוא פתרון Cellebrite UFED Cloud המיועד למיצוי נתונים מהענן. 

"כלי Digital Intelligence הם מעין מקבילה וירטואלית של תמרורים בכביש מהיר: שילוט על כניסה לכביש מהיר, תמרורי פנייה וסימוני עקיפה. במקום כבישים ללא מוצא ובזבוז זמן על קצות חוט שלא מוליכים לשום מקום, החוקרים מקבלים נתונים דיגיטליים המספקים הקשר למקרה, מכוונים אותם לחשודים וחושפים ראיות שיהיו קבילות בבית משפט", אומר יוסי כרמיל, מנכ"ל סלברייט. "גופי אכיפת חוק מתמודדים כיום עם הררי ראיות ומידע, ולכן זקוקים לסיוע טכנולוגי שיאפשר להם לקצר משמעותית את הזמן עד לפענוח הרצח. כך הם מאפשרים סגירת מעגל עבור משפחות הקורבנות וגם מצמצמים את הזמן שבו הפושעים מסתובבים חופשיים וממשיכים לסכן את הציבור".

האיזון בין איסוף ראיות דיגיטליות לשיטור בשטח

שוטרי קווינסלנד לא הפסיקו להשתמש בטכניקות חקירה מסורתיות. איסוף המידע וניתוחו נעשים בשילוב עם עבודת הבילוש בשטח, בתנאי שיש תיאום מדוקדק בין הטכניקות. "בעוד שהיכולת לאסוף ולנתח ראיות דיגיטליות הרחיבה את יכולות החקירה שלנו באופן שמעולם לא היה לנו בעבר, האתגר הגדול הוא למצוא את האיזון בין טכנולוגיה לשיטות חקירה קונבנציונליות יותר", אומר רב סמל נייט. 

כך למשל, חקירת היעדרותה של צעירה מקווינסלנד, שהסתיימה בגילוי גופתה של הנרצחת, מדגישה את חשיבות השימוש בתובנות המופקות מנתונים. ב-2015, כאשר משפחתה של האישה דיווחה על היעדרה, משטרת קווינסלנד קבעה שהנעדרת נראתה לאחרונה בחברת אדם בן 19 שאמר שאסף אותה מבית הספר, הסיע אותה למקום אחר והשאיר אותה שם.

בזכות הטכנולוגיה של חברת סלברייט (Cellebrite) הישראלית, המספקת פתרונות Digital Intelligence, משטרת קווינסלנד מצליחה לפתור יותר מ-97% ממקרי הרצח שמתרחשים בתחומה, Shutterstock בזכות הטכנולוגיה של חברת סלברייט (Cellebrite) הישראלית, המספקת פתרונות Digital Intelligence, משטרת קווינסלנד מצליחה לפתור יותר מ-97% ממקרי הרצח שמתרחשים בתחומה | Shutterstock בזכות הטכנולוגיה של חברת סלברייט (Cellebrite) הישראלית, המספקת פתרונות Digital Intelligence, משטרת קווינסלנד מצליחה לפתור יותר מ-97% ממקרי הרצח שמתרחשים בתחומה, Shutterstock

בניסיון לבסס את העובדות ולאמת את גרסתו של אותו אדם לאירועים, החוקרים הבינו שהם זקוקים לנתונים לגבי תנועותיו של אותו אדם בהמשך היום כדי להגיע לראיות שאולי יובילו אותם לאישה ולסימני פעילות עבריינית. רב סמל נייט ואנשיו ידעו גם שנתוני האימות יגיעו מהרבה מקורות – לא רק מהטלפון הנייד של הגבר אלא גם ממצלמות במעגל סגור ועדים מקומיים. את כל אלה היה צריך לאסוף ולנתח במהירות ולהזין לפעולות השוטרים שסרקו את השטח בחיפוש אחר רמזים.

"מה הדרך הכי טוב להיפטר מגופה?"

תשאול החשוד המשיך תוך הפעלת שימוש בטכניקת החקירה המסורתית של הפעלת לחץ לגילוי האמת. לחוקרים היה ברור ששיטה זאת תצריך זמן רב ושוטרים, שאת משאביהם כדאי יותר לנתב כדי לקשור את החשוד לזירת הפשע. כאמצעי להשלמת החקירה, ביצע צוות חקירות הרצח איסוף נתונים ממכשיר הטלפון של החשוד באמצעות הכלים הטכנולוגיים של סלברייט. ניתוח הנתונים בעזרת טכנולוגיית סלברייט סייע למצוא איתור מיקום שהעיד החשוד נמצא כחמישה קילומטרים דרומית למקום אשר פירט לשוטרים שבו שהה עם הנעדרת.

מנקודה זאת ואילך החקירה החלה לצבור תאוצה. החוקרים השתמשו בנתונים ממקורות רבים והחלו לנתח אותם עם Cellebrite Physical Analyzer. מאחר ומיקומו החדש של החשוד היה ידוע כעת ונמצא באזור כפרי, פנו החוקרים לעסקים ולתושבים בבקשה להביא לידיעתם צילומים ממצלמות מעגל סגור ולחפש סימנים לנעדרת בקרבת נכסיהם. בקשת המידע מהתושבים, שהתבססה על ניתוח המידע הדיגיטלי מהטלפון, הובילה לגילוי גופתה של האישה כשבועיים לאחר הדיווח על היעדרה. 

בשלב זה, עם גופת הקורבן ומיקום מדויק, החוקרים יכלו לגשת לאיסוף ראיות נוספות. הם מצאו בין היתר הוראות ניווט קוליות וגם נתוני חיפוש באינטרנט שהופקו ממכשיר הטלפון של החשוד. התברר שיום לפני הרצח, הקליד החשוד בשורת החיפוש את השאילתה "מה הדרך הכי טובה להיפטר מגופה?". 

ראיות דיגיטליות הן קריטיות לקישור חשודים לזירה

לא רק שהחקירה בקווינסלנד הספיקה כדי להאשים את הצעיר ברצח האישה, היא הכריעה את המשפט שנערך לו. לאחר שנמצאה גופת המנוחה, השוטרים מיהרו לעצור את החשוד ולהאשימו ברצח. ככל שהתקרב מועד המשפט שינה החשוד את הודאתו והסכים להודות באישום המופחת של הריגה. ואולם, כאשר התגלו נתוני החיפוש על "הדרך הטובה להיפטר מגופה", שנערך יום לפני הרצח, התבצרה התביעה בעמדתה וקידמה את המשפט לאישום ברצח.

נתון זה היה קריטי להוכחת המניע. החוקרים יצרו מפה מפורטת של תנועות החשוד בעזרת נקודות נתונים שחולצו ממכשיר הטלפון שלו והחיפוש שערך באינטרנט, כמו גם מצילומי הטלוויזיה במעגל סגור. הם הציגו את אוסף הנתונים לחבר המושבעים תוך שהם מפריכים את דיווחיו הראשונים של החשוד לגבי מקום הימצאו בעת הרצח. החשוד נמצא אשם ברצח ונשפט למאסר עולם. ערעור שהגיש נדחה, בחלקו משום שהראיות הדיגיטליות שהוכיחו שהרוצח שיקר והסתיר ראיות, עמדו בביקורת המחמירה הקפדנית של בית המשפט.

"בפענוח מקרי רצח הזמן הוא גורם מכריע. ככל שניתן לאסוף נתונים דיגיטליים ולנתחם במהירות גדל הסיכוי להגיע לעובדות ולראיית הזהב. זוהי משימתנו בסלברייט וגם זכות גדולה שאנו חשים מדי יום - לסייע לחוקרי המשטרה בפענוח מקרים של פשיעה חמורה, ובהבאתם לדין של הפושעים בעזרת הכלים הטכנולוגיים המתקדמים שלנו", מסכם יוסי כרמיל, מנכ"ל סלברייט. 


תגיות