אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התקדים של דרום קוריאה: מפתחים יוכלו להשתמש באמצעי סליקה משלהם בלי אפל וגוגל אפל גוגל גוגל אפל | שאטרסטוק

התקדים של דרום קוריאה: מפתחים יוכלו להשתמש באמצעי סליקה משלהם בלי אפל וגוגל

גוגל ואפל מחייבות מפתחים למכור את האפליקציות שלהם רק דרך מערכות הסליקה שלהן. אמש חוקק הפרלמנט הדרום קוריאני חוק שישנה את המצב. שתי החברות מנהלות כיום מאבקים משפטיים על הנושא וההחלטה הזו עשויה להכות גלים שיסתיימו בהפסדים של מיליארדים עבורן

01.09.2021, 14:51 | רפאל קאהאן

המאבק המשפטי בין גוגל ואפל לממשל האמריקאי עדיין בשיאו, אבל בדרום קוריאה העניינים כבר החלו להשתנות עבורן. 

קראו עוד בכלכליסט:

על פי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל, הפרלמנט הדרום קוריאני העביר אמש הצעת חוק שתאפשר למפתחים להשתמש באמצעי סליקה משלהם וללא צורך לעבור דרך המערכות של אפל או גוגל. ההתחייבות ששתי החברות דורשות מהמפתחים נועדה לגבות  עמלה של 30% מהם. כדי שהחוק ייכנס לתוקף צריך שנשיא דרום קוריאה יחתום עליו - אך מכיוון שהנושא היתה אחת מהתחייבויותיו לבוחרים, נראה שהדרך לאישרורו כבר סלולה. 

מדובר במכה קשה לענקיות הטכנולוגיה. גוגל ואפל מפעילות את חנויות האפליקציות שלהן תוך דרישה מהמפתחים למכור את האפליקציות שלהם רק דרך מערכות הסליקה שלהן. אפל דורשת מהמפתחים שיעברו דרכה לכל התשלומים, גוגל מאפשרת שימוש בחנויות אפליקציות חיצוניות. עם זאת בהתחשב בכך שרוב האפליקציות ושירותיהן נמכרות דרך גוגל פליי, אין בפועל הבדל גדול במדיניות של השתיים כלפי המפתחים.

צילום: גטי צילום: גטי צילום: גטי

החוק החדש מבטל את ההתחייבות של המפתחים לאפל וגוגל ומאפשר להם שימוש באמצעי סליקה משלהם למכירה של שירותים נוספים בתוך האפליקציה כגון פריטי תוכן, דמויות במשחקים או מנויים מתחדשים. 

אם החברות ימנעו מהמפתחים שימוש באמצעי סליקה עצמאיים, הן עשויות להיקנס בעד 3% מהכנסותיהן בדרום קוריאה. 

החוק שאושרר בפרלמנט עשוי לעורר תקדים רציני שישפיע על מדיניותן של מדינות נוספות בעולם. רגולטורים שונים ברחבי העולם כבר החלו לשים את עיניהם על המהלכים האלה כדי לצבור תחמושת נגד שתי הענקיות.

"יהיה קשה לאכוף הגנה ופיקוח על ילדים"

כצפוי, התגובה של השתיים לא היתה טובה. בגוגל הסבירו שעמלות השירות האלה "מסייעות לשמור על אנדרואיד חינמית ומאפשרות למפתחים גישה למיליארדי לקוחות ברחבי העולם". 

באפל לא הגיבו ישירות לפרסום החוק אך מסרו מעט קודם להצבעה עליו שהוא יעמיד את הלקוחות בסכנה הן מניסיונות הונאה או הפרת פרטיות. כמו כן הסבירו באפל שיהיה קשה יותר לאכוף הגנה ופיקוח על ילדים מה שיוביל לירידת האמון בחנויות האפליקציות. עוד דווח שלוביסטים מטעם העבירו למחוקקים אמריקאיים הערכות שהחוק הקוריאני מהווה הפרה של הסכם הסחר בין שתי המדינות מכיוון שהיא מנסה ל"הגביל" פעילות של חברות אמריקאיות בשטחה. 

גוגל ואפל לא חוששות לחינם. רוסיה כבר אוכפת עליהן דרישה להתקין מראש אפליקציות של מפתחים מקומיים על מכשירים שהן מוכרות או במערכת ההפעלה. באוסטרליה גם מנסים למצוא שיטה לפקח על חנויות האפליקציות והארנקים האלקטרוניים והמחוקקים האוסטרלים עוקבים בדריכות רבה אחרי המהלך של דרום קוריאה. 

כמובן שגם ארה"ב מנסה להגביל את כוחן של ענקיות הטכנולוגיה. במקביל לניסיונות הרגולטורים השונים לתבוע את החברות על הפרות שונות כגון מהלכי ה-FTC נגד פייסבוק או משפטי ההגבלים העסקיים נגד אפל וגוגל, הקונגרס גם פועל במרץ להעביר חוקים שיכניסו את פעילותן תחת הרגולטורים השונים. 

משרד של אפל , צילום: רויטרס משרד של אפל | צילום: רויטרס משרד של אפל , צילום: רויטרס

החברות יחתכו עמלות

אחת הדרכים שהן מנסות בהן לכופף את זרועם של הרגולטורים היא דרך שינויים בתקנונים שמושתים על המפתחים. כך למשל אפל הכניסה את תוכנית העסקים הקטנים לאפסטור שחתכה את העמלה ממפתחים קטנים שמרוויחים עד מיליון דולר בשנה בחצי ל-15%. היא גם הסכימה שמפתחים ימסרו ללקוחותיהם מידע על אפשרויות תשלום מחוץ לאפסטור ישירות למייל שדרכו הם נרשמו לאפליקציה. גם גוגל הודיעה שתחתוך את עמלת המפתחים ל-15% עד מיליון דולר הכנסות. המהלכים האלה הגיעו עוד לפני מהלכי הפוליטיקאים במסגרת המשפט שמנהלת אפיק גיימס נגד אפל וגוגל על כך שהן מונעת ממשתמשי האייפון ואנדרואיד להוריד את פורטנייט מחנות האפליקציות של אפיק עצמה. הטענה היא שהחברות מנצלות את כוחן כדי לקבוע למשתמשים מה הם יכולים או לא להוריד למכשיר שקנו.     





תגיות