אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלבים וכדורגל כן, פערי שכר לא: אלה חוקי הצנזורה בקבוצות העבודה של אפל חנות אפל ניו יורק השדירה החמישית

דו"ח טכנולוגי

כלבים וכדורגל כן, פערי שכר לא: אלה חוקי הצנזורה בקבוצות העבודה של אפל

יצרנית האייפון אוסרת שיחות על שכר בקבוצות הסלאק של החברה בטענה שהן ״לא מקדמות ביצועים״ ובכך מנציחה פערי שכר היסטוריים וחדשים. וגם, חומת הגן הסגור של חנות האפליקציות נופלת לבנה אחר לבנה ולחברה אין ברירה אלא לנסות לצמצם נזקים והפסדים

02.09.2021, 10:38 | עומר כביר

בקבוצות הסלאק הפנימיות של עובדי אפל אפשר לדבר על הרבה דברים: כלבים, כדורגל שולחן, גיימינג. יש אפילו קבוצה לבדיחות אבא. 

דבר אחד שהחברה אסרה על עובדיה לדבר עליו? פערי השכר בין העובדים והעובדות. והיא עשתה את זה בתירוץ כל כך קלוש, עם בסיס חוקי רעוע במיוחד, שאי אפשר שלא לתהות למה היא רוצה להשתיק את העובדים בנושא הזה.


קראו עוד בכלכליסט:


אפל, כמובן, אומרת שמחויבות לשוויון בשכר היא אחד מערכי הליבה שלה. בכך, היא לא שונה מכל החברה אחרת בעולם הטכנולוגיה, שאוהבות לדמיין את עצמן כשוויניות וליברליות ומדברות יפה יפה על גיוון עובדים ושוויון מגדרי. הן מפרסמות דו"חות תקופתיים, מקדמות תוכניות ופרויקטים, מבטיחות הבטחות – דברים שלא עולים להן הרבה כסף, לא שחסר להן. אבל בפועל, שום דבר לא משתנה. או, אם הוא משתנה, זה קורה לאט מדי.


טים קוק מנכ"ל אפל, צילום: גטי טים קוק מנכ"ל אפל | צילום: גטי טים קוק מנכ"ל אפל, צילום: גטי


דו"ח שנתי של פלטפורמות חיפוש העבודה Hired, שפורסם במאי, גילה שמועמדים גברים קיבלו ב-2020 הצעות שכר גבוהות מנשים שהיו מועמדות לתפקיד זהה ב-59% מהמקרים, ומשכורות הגברים גבוהות בממוצע ב-3% ממשכורות נשים, כאשר המשכורות בלונדון גבוהות בממוצע ב-10%, בניו יורק ב-7% ובעמק הסיליקון ב-5%. מדובר בשיפור לעומת 2019, אז גברים קיבלו הצעות שכר גבוהות יותר מ-65% מהמקרים, והמשכורות היו גבוהות בממוצע ב-4%.

בעיה שמאפיינת חברות רבות, גם את ענקיות הטכנולוגיה

אין בדו"ח פילוח נתונים לפי חברות, אך מדובר בבעיה שמאפיינת כמעט את כל ענקיות הטכנולוגיה, ואפל ביניהן. זה לא מפתיע לכן שעובדים בחברה ביקשו ליצור ערוץ סלאק על מנת לדון בשוויון שכר בחברה. אם מדובר בנושא שחשוב לאפל, היא צריכה להיות הראשונה שתתמוך בערוץ כזה. איזו דרך טובה יותר לחשוף פערי שכר מגדריים או גזעיים מאשר דיון פתוח בין עובדים, שמעלים מיוזמתם בעיות שונות ונקודות חיכוך אפשריות ומציעים פתרונות? פורום מסוג זה הוא משהו שאפשר לצפות מחברה ליזום בעצמה, ובוודאי לברך עליו ולעודד אותו כאשר הוא מגיע מלמטה.

אבל במקום זאת, מדווח אתר The Verge מחלקת כוח האדם בחברה, בעלת השם האפלי מאוד "צוות יחסי העובדים", אסרה על פתיחת הערוץ בטענה שהוא נוגד את הכללים שהיא קבעה לשימוש בסלאק. "ערוצי סלאק מסופקים על מנת לנהל את העסקים של אפל וחייבים לקדם את העבודה, הביצועים או המשימה של המחלקות והצוותים באפל", הוסבר לעובדים, כאילו שוויון בשכר לא עוזר לקדם את הדברים האלו בדיוק.

למעסיק בארה"ב אכן יש זכות לקבוע איזו פעילות תתנהל בכלי העבודה שהוא מספק לעובדיו, אם כי בכל מקרה הבחירה המוסרית של אפל לחסום דיונים בנושא בעייתית כאן. "זה מאוד נוח לאפל שתנאי השימוש, שהם כתבו, מאוד עוזרים להם למחוץ תקשורת פתוחה וחופשית בין העובדים", אמר מקור ל-The Verge.


פערי שכר בין גברים לנשים, צילום: שאטרסטוק פערי שכר בין גברים לנשים | צילום: שאטרסטוק פערי שכר בין גברים לנשים, צילום: שאטרסטוק


בעייתית עוד יותר היא העובדה שהכלל לא בדיוק נאכף בצורה שוויונית. לפי The Verge, בין ערוצי הסלאק של עובדי אפל ניתן למצוא ערוץ פופולרי בשם #fun-dogs ובו חברים יותר מ-5,000 עובדים, ערוץ גיימינג (3,000 חברים), ערוץ שעוסק בבדיחות אבא (2,000 חברים), אפילו ערוץ לחובבי כדורגל שולחן בשם #community-foosball שפתיחתו אושרה לפני כשבועיים בלבד. ומה יותר ״מקדם את הביצועים״ מבדיחות עבשות ומשחק שהיה חם באייטיז?

מעבר לצביעות שבחסימת ערוץ השוויון בשכר ואישור הערוצים האחרים, האכיפה הלא-שוויונית הזו גם מציבה את אפל בעמדה בעייתית. "לחברה יכולה להיות מדיניות שאוסרת על שימוש אישי באימייל, בערוצי סלאק או בכלל טכנולוגיה אחרת שהיא מספקת לעובדים, אבל אם היא מעלה את הסוגיה רק כשמישהו מדבר על שכר, תנאי עבודה אחרים או אפליה, אז החברה עוברת על החוק", אמרה לאתר אינסיידר עו"ד אן קלארק, שותפה במשרד עוה"ד ולדאק, ראסין וקלארק.

עו"ד וינסנט וייט, שמתמחה בדיני תעסוקה, אמר ל-The Verge: "דיון על שוויון בשכר הוא פעולה מוגנת בחוקים פדרליים ומקומיים. כוולם מסכימים על כך. הניסיון שלהם לפגוע ביכולת של עובדים לדון בשוויון בשכר ובגיוון במקום העבודה הוא מעשה נקמה ברור".


אייפון 12. שוויון מגדרי חשוב לחברות רק מהשפה לחוץ, צילום מסך: אפל אייפון 12. שוויון מגדרי חשוב לחברות רק מהשפה לחוץ | צילום מסך: אפל אייפון 12. שוויון מגדרי חשוב לחברות רק מהשפה לחוץ, צילום מסך: אפל


אפל לא עשתה משהו שצריך להפתיע אותנו. שוויון מגדרי ובכלל חשוב לחברות רק מן השפה לחוץ, כמסר שיווקי, חלק מעיצוב התדמית הציבורית שלהן. מבחינתן, לעשות את המינימום האפשרי ורק שלא יפריעו להן עם התעסקות אמיתית בנושא זה המצב האידיאלי. כשזו התפיסה, אין לחברה שום עניין לאפשר לעובדים פורום לדון בנושאים כאלו, בטח לא במקום שבו הם יכולים לתקשר ולהשוות את המצב במחלקות ובתפקידים שונים בחברה. רק זה חסר לה, שהאספסוף יתעורר ויבין כמה דופקים אותו.

עוד לבנה נופלת מחומת הגן הסגור של אפל

כתבתי בתחילת השבוע על הסכם הפשרה (או, ליתר דיוק, הסכם הכניעה) שעליו חתמו מפתחי האפסטור עם אפל בתביעה ייצוגית שהגישו נגד החברה. במסגרת ההסכם התחייבה אפל לבצע כמה שינויים חסרי חשיבות או בעלי חשיבות מועטה באפסטור – הבולט שבהם לאפשר למפתחים לשלוח למשתמשים מייל שמודיע להם שהם יכולים לרכוש מנוי או לשלם על שירות שלא דרך מערכת התשלומים של אפל.

בפני עצמו, זה שינוי לא מהותי, שלא משנה את מאזן הכוחות בין אפל למפתחים או מהווה איום כלשהו על הגן הסגור של החברה. לבנה קטנה נפלה, אבל החומה גם ככה גבוהה ומבוצרת היטב. זה כמעט בלתי-מורגש. ואם זה היה נגמר כאן, אפשר היה לסיים את כל העסק.


חנות אפליקציות Appstore, צילום:  שאטרסטוק חנות אפליקציות Appstore | צילום: שאטרסטוק חנות אפליקציות Appstore, צילום:  שאטרסטוק


אבל זה לא נגמר כאן. כי הלילה הודיעה אפל על הסכם עם רגולטור ההגבלים העסקיים היפני, שיביא לסיום חקירה נגדה סביב האפסטור. במסגרת ההסכם, אפליקציות שמספקות גישה לתוכן שכבר נרכש במקום אחר או תוכן שיש אליו גישה כחלק ממנוי, כולל מגזינים דיגיטליים, עיתונים, ספרים, וידיאו ומוסיקה, יוכלו לכלול קישור לאתר המפתח "במטרה לעזור למשתמשים לפתוח ולנהל את החשבון שלהם", כדברי החברה.

ההודעה הזו מגיעה אחרי שהפרלמנט הדרום קוריאני העביר הצעת חוק שתאפשר למפתחים לדלג על השימוש באמצעי הסליקה של אפל (וגוגל) ולמעשה יחסוך להם את תשלום העמלות הגבוהות בחנויות האפליקציות. 

אפליקציות אלו, שאפל מכנה אפליקציות Reader, כוללות יישומים כמו ספוטיפיי, נטפליקס וקינדל – שירותים שנמצאים במרכז הסכסוך של אפל עם מפתחים. ההסכם לא חל על משחקים, הקטגוריה הרווחית ביותר באפסטור. למרות שההסכם נחתם עם רגולטור יפני, השינוי, שייכנס לתוקף בשנה הבאה, יהיה עולמי. לדברי אפל, אף שהיא דורשת ממפתחים לעשות שימוש במערכת התשלומים שלה על מנת "לשמור על הבטיחות וחוויית המשתמש" (ולא, נגיד, כדי להגדיל את ההכנסות שלה), היא הסכימה לשינוי זה מכיוון שמפתחי אפליקציות אלו לא מציעים טובין ושירותים דיגיטליים לרכישה באפליקציות עצמן. נגיד.

יש מי שפירשו את זה כוויתור גדול. "אפל מאפשרת לאפליקציות מדיה להמנע מעמלה של 30%", הכריזה כותרת בבלומברג.  "באמצעות הכוונת משתמשים לאתר כדי להרשם, יוצרי אפליקציות יכולים לעקוף את העמלה", נכתב בידיעה. מדובר קצת בהגזמה. רבות מהאפליקציות הרלוונטיות לא מאפשרות גם כך הרשמה למנוי בתשלום דרך אפל, וככל הנראה הן לא יוכלו לקדם את ההרשמה באתרן מעבר לקישור עצמו. זו לא הקריסה הגדולה של חומת הגן הסגור שמפתחים רבים כל כך מייחלים לה. רק לבנה נוספת שנופלת מהחומה.


חנות אפל ניו יורק שדירה חמיישית חנות אפל ניו יורק שדירה חמיישית חנות אפל ניו יורק שדירה חמיישית

או, ליתר דיוק, עוד לבנה שנופלת מהחומה. כי בפני עצמם, כל אחד מהאירועים האלו הוא חסר חשיבות. ביחד? הם יכולים לבשר על תחילתה של מגמה. אפל, יש רושם, נמצאת בקרב בלימה נגד סחף בינלאומי סביב הגן הסגור שלה. עם חקירה באיחוד האירופי שכבר קבעה שאפל היא מונופול שפוגע בתחרות, חקירה חדשה בארה"ב על תביעה מתוקשרת של אפיק גיימס, ומרמור הולך וגובר מקרב מפתחים, הלחץ על אפל לשנות את מדיניות האפסטור נמצא בשיא.

הוויתורים שלה נועדו לעצור את הסחף, לאפשר לה לטעון שהיא ביצעה מספיק שינויים על מנת ליתר את התביעות ואת החקירות. יכול להיות שהתוצאה תהיה הפוכה, שהוויתורים האלו רק יראו שאפשר לכופף את אפל וידרבנו רגולטורים לדחוף לשינויים מקיפים יותר. עם האוכל בא התיאבון, ולרגוטורים יש היום קרייב לתפוחים.

תגיות