אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כיצד לנהל משפטית את העתיד הכלכלי במקרה של אי כשירות עורכת דין איריס טנצר | צילום: לילי צישנבסקי

דעה

כיצד לנהל משפטית את העתיד הכלכלי במקרה של אי כשירות

לא כדאי להשאיר את העתיד הכלכלי בידיים של בית המשפט במקרה ואדם עודנו בחיים אך אינו יכול עוד לדאוג לענייניו בעצמו כתוצאה ממצב רפואי, מוגבלות נפשית, מחלת זיקנה כגון דמנציה. ייפוי כוח מתמשך מהווה חלופה להליך אפוטרופסות עתידית בבית משפט

02.09.2021, 11:15 | איריס טנצר

ב-2016 אישרה כנסת ישראל את תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, ויצר מנגנונים חלופיים להליך אפוטרופסות בבית משפט. אחד המנגנונים המשמעותיים שעוגן בחוק הוא ייפוי כוח מתמשך. 

עד כניסתו לתוקף של התיקון לחוק, היתה זו המדינה שקבעה אפוטרופוס האחראי לענייניו של אדם אשר נבצר ממנו לקבל החלטות בעצמו. ייפוי כוח מתמשך מחזיר את השליטה לידיו של אדם (הממנה) אשר קובע מבעוד מועד מי אחראי לפעול ביחס לרכושו וכיצד יש לנהוג במצבים שבהם נדרשים הליכים רפואיים כאלה ואחרים. 


הסכם, צילום: שאטרסטוק הסכם | צילום: שאטרסטוק הסכם, צילום: שאטרסטוק


מדובר במסמך משפטי המאפשר לכל אדם מעל גיל 18 המבין את משמעות ייפוי הכוח ותוצאותיו למנות מיופה כוח, אחד או יותר ולקבל החלטות בעניינים שונים: רפואיים, רכושיים ואישיים. לתכנן מראש את עתידו ולקבוע באיזה אופן ועל ידי מי ינוהלו ענייניו בעתיד כאשר יגיע ליום בו לא יוכל לדאוג ולנהל את ענייניו בכוחות עצמו.  

למעשה, מיופה הכוח הינו הזרוע הארוכה של הממנה ויוכל לפעול בשמו ומטעמו בעתיד. תפקידו של מיופה הכוח הוא מורכב ולעיתים מתעוררים קשיים בניהול חשבונות בנק של הממנים. 

לאחרונה גובש מסמך ע"י האפוטרופוס שמטרתו לרכז דגשים בהיבטים שנוגעים ליישום ייפוי הכוח המתמשך מול הבנקים, וזאת מתוך כוונה לממש באופן מיטבי את רצונותיו של הממנה בעניינים אלה, תוך מתן כללי הפעלה פשוטים, ישימים וברורים מול צדדים שלישיים ובכלל זה, הבנקים. 

עוד פורסמו לאחרונה ניירות עמדה בנושא הנפקת כרטיסי חיוב בחשבון הממנה ובנושא השקעות כספי הממנה. כמו כן, פרסם האפוטרופוס הכללי מסמך הבנות וולנטרי שגובש בשיתוף איגוד הבנקים ובנק ישראל באשר לחשבונות ממנה בייפוי כוח מתמשך. 

כל אלה גובשו בכדי להקל על ההתמודדות הפיננסית של מיופה הכוח בביצוע תפקידו ובד בבד להגן על האינטרס של הממנה. כמו כן, בייפוי הכוח המתמשך הממנה יכול לבחור ב"אדם מיודע", אחד או יותר, שלו יידרש מיופה הכוח לדווח בעניינים מסויימים, הכל כפי שיוגדר בייפוי הכוח המתמשך בעת עריכתו. 

ייפוי הכוח ייחתם בידי עו"ד שעבר הכשרה מטעם האפוטרופוס ומשרד המשפטים ויופקד במשרד האפוטרופוס הכללי. ייפוי הכוח המתמשך יכנס לתוקף אם וכאשר האדם חדל להבין בדבר שלגביו ניתן ייפוי הכוח המתמשך, בהתאם לחוות דעת מומחה או בדרך אחרת שתיקבע ע"י הממנה בייפוי הכוח המתמשך (ובלבד שלא תהיה לפי החלטתו של מיופה הכוח בלבד). 

בעוד שבהליך של מינוי אפוטרופוס, ביהמ"ש שם דגש בטובתו של אותו אדם ואין לו כל השפעה על ההחלטות שיינתנו עבורו, הרי שבייפוי כוח מתמשך הדגש הוא גם על רצונו של אותו אדם. מינוי אפוטרופוס בבית משפט הוא הליך בירוקרטי ארוך הכרוך בפיקוח רב מצד בית המשפט והכולל חובת דיווח לאפוטרופוס הכללי. 

באשר לחובת הפיקוח והדיווח לאפוטרופוס הכללי – לאפוטרופוס מנגנון פיקוח שוטף על האפוטרופסים, ואחת לשנה על האפוטרופוס להגיש דוחות (פרטה) לאפוטרופוס הכללי, דבר שאיננו קיים בהסדר המשפטי של ייפוי כוח מתמשך. 

ייפוי כוח מתמשך אינו צוואה ואינו מחליף אותה. הוא נועד לתקופה שבה האדם עודנו בחיים אך אינו יכול עוד לדאוג לענייניו בעצמו כתוצאה ממצב רפואי (לדוגמא בעקבות תאונת דרכים, מוגבלות נפשית, מחלת זיקנה כגון דמנציה, עקב פרוצדורה רפואית שהובילה את האדם לנבצרות ועוד) ואילו צוואה היא חלוקת העזבון של האדם לאחר פטירתו. עריכת הצוואה מאפשרת לאדם לקבוע מה יעשה ברכושו לאחר מותו. 


איריס טנצר היא עורכת דין


תגיות