אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיננסטרטגיה – היתרון בייעוץ רב מערכתי בארגונים ועסקים רו"ח רון קאולי (ימין) וד"ר אריה ארלי | יח"צ

פיננסטרטגיה – היתרון בייעוץ רב מערכתי בארגונים ועסקים

קצב השינויים המהיר בעולם העסקי, מקשה לא פעם גם על אנשי העסקים הטובים ביותר לזהות מגמות מתהוות בזמן. ייעוץ רב מערכתי הוא הדרך האפקטיבית ביותר עבור עסקים כיום כדי להתמודד בשוק תחרותי

02.09.2021, 12:08 | בשיתוף Visionet

לפעמים, גם החזקים לא שורדים. לֹא לְעוֹלָם חֹסֶן, נכתב בספר משלי, כדי ללמדנו שאל לנו להיות שאננים. אנחנו תמיד צריכים לבדוק את עצמנו, מה אנחנו עושים נכון, ומה פחות. סיפור שמדגים את הרעיון הזה היטב הוא המקרה של חברת נוקיה הפינית: בשנות ה-90 ובתחילת שנות ה-2000, נוקיה שלטה בשוק הטלפונים הניידים ללא עוררין, והייתה אחראית על כ-20% מן הייצוא של פינלנד. ב-2007, החברה תומחרה בשווי של יותר מ-110 מיליארד דולרים. עם זאת, כשהושק האייפון, ובעקבותיו הסמארטפונים מבוססי אנדרואיד, נוקיה לא הגיבה בזמן: למרות שהיו לה את כל היתרונות האפשריים, נוקיה לא השכילה להבין ששוק הניידים הולך לכיוון של הטלפונים החכמים מבוססי מסך מגע. עד שנוקיה נאותה להצטרף לתחרות בשוק, זה היה מעט מדי ומאוחר מדי: ביולי 2012, החברה הייתה שווה רק 6 מיליארד דולרים, פחות מ-5% מהשיא שלה.


נוקיה עדיין קיימת כיום, ואף מפתחת מוצרים שונים הקשורים לסלולר, אולם היא רחוקה מאד מימי הזוהר שלה, שמטבע הדברים היו ואינם עוד. נוקיה, כמו טבע, בלוק באסטר וחברות רבות נוספות, עשתה בחירות אסטרטגיות מתוך הבנה לא נכונה של השוק, מה שהביא אותה בסופו של דבר להיות על סף היכחדות מוחלטת.


נוקיה לא הגיבה בזמן. עם זאת, אפשר להבין מדוע: ניסוח של אסטרטגיה עסקית בעולם של היום, הפך למשימה כמעט משתקת. המסחר מהיר מאי פעם, הכסף זול, המחירים בועתיים והחשש מברבורים שחורים (קורונה מישהו?), כל אלו מקשים על חברות וארגונים להתכונן בצורה נכונה לעתיד. התשובה לבעיה הזאת, של התמודדות עם העולם המשתנה בקצב גבוה, עשויה להיות בתפיסת ייעוץ שונה וחדשנית: חברה בשם "פיננסטרטגיה" (Finance-Strategy) מציעה ייעוץ רב מערכתי, שמאיים לשנות את הדרך בה חברות וארגונים לוקחים החלטות אסטרטגיות כיום. 

היתרון של הייעוץ הרב-מערכתי

כיום, כדי להבין מהו ייעוץ רב מערכתי, נחשוב על המבנה של חברה: בחברה יש אורגנים שונים וחטיבות שונות. כאשר הייעוץ נפרד מן החלקים האחרים בחברה, זאת ועוד, עשוי להיווצר מצב של קשיים תפעוליים ופיננסיים לאחר הטמעת השינויים. פיננסטרגיה לעומת זאת, יוצרת תפיסה מערכתית כוללת, כך שכל שינוי שנעשה בכל אחת מן המערכות של החברה, משפיע על המערכות והאורגנים השונים ונבחן באופן קפדני. 

רו"ח רון קאולי (ימין) וד"ר אריה ארלי, יח"צ רו"ח רון קאולי (ימין) וד"ר אריה ארלי | יח"צ רו"ח רון קאולי (ימין) וד"ר אריה ארלי, יח"צ

בפיננסטרגיה ישנו יועץ ארגוני שבודק את כוח האדם בחברה, בוחן כיצד ניתן לייעל את ההתנהלות השוטפת של הארגון ועוד. לעומתו, יועץ פיננסי הבודק את המצב התזרימי של החברה. מנגד, יועץ אסטרטגי בונה אסטרטגיה שיווקית ביחד עם מנהלי החברה. מומחה למערכות מידע, בודק את מערכת ה-CRM של החברה, והתממשקות שלה עם מערכות נוספות. כל אחד מהיועצים הללו בודק מערכת אחרת, אך בסופו של יום, כל אלו נדרשים לשתף את מסקנותיהם ולמזג אותם ליחידה אחת, שהוא הייעוץ הרב מערכתי.


פיננסטרטגיה היא סינדיקט של מספר יועצים מובילים מכמה תחומי פעילות שונים, הפועלים יחדיו וחולקים את אותו מאגר נתונים. התוצר של הייעוץ הרב-מערכתי, הוא התווית דרך פעולה לארגון, באופן כזה שצופה את ההשפעה של השינויים על כל ההיבטים של הארגון. הנתונים והמידע שנאספו על ידי היועץ הפיננסי למשל, גלויים בפניו של היועץ למערכות מידע, היועץ האסטרטגי, מתכנן מערכות המידע ולהיפך. שיתוף המידע והתכלול של כל היבטי הפעילות, מאפשר לספק ללקוח תמונה אסטרטגית מלאה, תוך שנשקלו כל הגורמים הרלוונטיים לפעילות הארגון בחשבון. 

הכוח של פיננסטרטגיה

פיננסטרטגיה היא תוצר של שיתוף פעולה בין אנשי מקצוע מנוסים מן השורה הראשונה: מהנדסי מערכות מידע, משפטנים, רואי חשבון, יועצים ארגוניים ועוד. השניים שמובילים את פיננסטרטגיה הם רו"ח רון קאולי וד"ר אריה ארליך. רו"ח רון קאולי הוא בעל תואר שני בכלכלה ומנהל עסקים, בוגר אוניברסיטת תל אביב, ובעל ניסיון רב בניהול כספי של חברות מתחומים שונים. רו"ח קאולי מתמחה בהערכות שווי של חברות, ואחראי על גיוסי הון ומימון נרחבים עבור תעשיית המלונאות, הטכנולוגיה, התקשורת ובענפים נוספים. כמו כן, קאולי הקים את חברת אינווירוגרין (Envirogreen) לייעוץ כלכלי ועסקי, וכן לסיוע בגיוס הון ומימון לחברות בתחומים מגוונים. 


ד"ר אריה ארליך הינו ד"ר לכלכלה מאוניברסיטת קלוז', עם ניסיון ניהולי של יותר מ-30 שנים בחברות הייטק שונות, בין היתר, כסמנכ"ל אל-אופ (Elop), מנכ"ל מכללת HIT בחולון, מזכיר חברת אפריקה ישראל ועוד. בנוסף לכך, ב-15 השנים האחרונות, נותן ייעוץ ארגוני דרך חברת אדקום שבבעלותו (Edcom), שבין לקוחותיה ניתן למנות את דנקנר תעשיות, גדיש הנדסה, מכבי שירותי בריאות, האוניברסיטה העברית בירושלים, דלק נדל"ן, עזרה ובצרון ועוד. 


פיננסטרטגיה היא שיתוף הפעולה של רון קאולי ואריה ארליך, כאשר רון מטפל בתחום הפיננסי, הכלכלי, בדיווח חשבונאי, דוחות תמחיר והמחרה, בניית מודלים פיננסיים, וכדומה, ואילו ד"ר ארליך מטפל בתחום הארגוני והתכנון האסטרטגי. שיתוף הפעולה בין השניים, החל כאשר שניהם הבינו שיש להסתכל על הארגון כמכלול. כעת הם מעניקים ייעוץ בפיננסטרטגיה, כאשר העבודה נעשית בצוותים קבועים המורכבים אד-הוק בהתאם לצרכי הלקוח. אחד הדברים שמייחדים את פיננסטרטגיה, הוא בכך שהם מבצעים את המשימות בעצמם: היועץ שהלקוח פוגש בפגישת ההיכרות, הוא אותו יועץ המבצע בפועל את עבודת השטח. אין עבודה שנעשית על ידי "חיילים פשוטים", אלא הכל מטופל על ידי אנשי מקצוע מנוסים מהמעלה הראשונה. 


באופן הפשטני ביותר, מה שעושים בפיננסטרטגיה הוא לטפל בעסקים וחברות במצב נתון קיים: מעניקים ייעוץ, בונים תוכנית עבודה אסטרטגית, ובסוף הדרך גם מעורבים בהטמעה של התוכנית בארגון (וזאת בניגוד למרבית החברות העוסקות בתחום הייעוץ האסטרטגי, שעבודתן מתמצית ברגע שניסחו את האסטרטגיה המוצעת). בפיננסטרטגיה מציעים שירותים שביכולתם לשפר את המנגנונים הביצועיים של העסק, העלאת מחיר השווי, וכן תכנון בנושא מימון, מערכות מידע, עיבוד נתונים, שיפור המבנה הארגוני, שימור ושיפור של כוח האדם אצל הלקוח ועוד. התפיסה היא שאסטרטגיה קשורה למבנה הארגוני, שימור כוח אדם ותהליכי עבודה: הכל קשור האחד בשני, וכשאין אסטרטגיה, העניינים מתפזרים. הדבר הראשון עליו שמים דגש בפיננסטרטגיה הוא הקשר בין הזרועות השונות של החברה. 

הקשר בין אסטרטגיה לפיננסים

ניקח למשל את הנושא של הערכת שווי, כדי להסביר על פעילותה של פיננסטרטגיה: עסקים רבים רוצים לבצע הערכת שווי של עסקם, בהתאם לביצועים הקיימים של העסק, ובהתאם לפוטנציאל מוערך על פי תחזיות שמקורן בהקצאת השקעות שבוצעו על ידי החברה. ללא תכנון אסטרטגי רב מערכתי, שנעשה מתוך הבנה לעומק של המהלכים בשוק, לא ניתן לבחון את שוויו האמיתי של העסק, את כושר הישרדותו מול התחרות בשוק, ואת היכולת שלו להשיג את החזון בטווח הארוך. רק על ידי הבנה של תהליכים קיימים ועתידיים, ניתן לבצע הערכת שווי אמיתית. 


מעבר לכך, כדי לתכנן מהלכים אסטרטגיים עתידיים, ארגון צריך משאבים ואיתנות פיננסית שתתמוך בהם. אם למשל חברה רוצה לשנות את תמהיל המוצרים שהיא משווקת, עליה להיערך לכך מכל הבחינות: הארגונית, מערכות המידע, התמיכה הנדרשת למוצרים, הטמעת מוצרים החדשים, פרסום ושיווק, מערך לוגיסטי מלאי נדרש וכדומה. מהלך שכזה מחייב פתרונות מימון בטווח זמן נתון והיערכות פיננסית, שהיא מהותית ליצירת שינויים כמו כל מערך. תכנון פיננסי מדוקדק, הוא המפתח להוצאת האסטרטגיה מן הכוח אל הפועל. 


היתרון של פיננסטרטגיה הוא בתכלול של כלל המערכות, תוך הצגת תכנון פיננסי מתאים. בפיננסטרטגיה בוחנים את כלל המערכות בעת ובעונה אחת, כאשר כל המומחים מתקשרים ביניהם ומתאמים כל פעולה הנדרשת לאסטרטגיה שווים יחדיו. 

תהליכי עומק מתמשכים

אחד הדברים שהשתנו בשנים האחרונות, הוא שלא ניתן עוד להסתפק בייעוץ אסטרטגי שנעשה רק פעם בכמה שנים. העולם הפך דינמי מדי בשביל מותרות שכאלה: השינויים כה תכופים, כך שהתוכנית האסטרטגית יכולה להתיישן באופן בלתי צפוי, ואסור להיות כבולים אליה. למשל, לקוחה שטופלה על ידי פיננסטרטגיה בענף של ייצור נייר, החברה הזמינה שירות של ייעוץ אסטרטגי לשיפור רווחיות, אולם בחלוף שנתיים מיישום התוכנית, עלויות הייבוא והייצוא השתנו לגמרי, והתוכנית הפכה ללא רלוונטית. משום כך, עמלו על שינויים בהון האנושי, שינו את המבנה הארגוני בחברה, והחברה חזרה לרווחיות, פשוט כי התאימה את עצמה לשינויים בזמן. 


לכן, בפיננסטרטגיה מאמינים שיש לבצע כל הזמן הערכת סיכונים מול האיומים והמגמות הקיימות בשוק: העולם המשתנה תדיר, גורם לעתים לארגונים "לפחד לזוז", היות וצעד בכיוון הלא נכון, יכול להיות הרסני. ב-2020 למשל, הושק שירותי צפייה בסטרימינג לטלפונים ניידים בלבד בשם קוויבי. אורך כל פרק בסדרות שהופקו כתכנים המקוריים על ידי קוויבי היה רבע שעה, מתוך תפיסה שבאה להתאים תכנים להרגלי הצפייה שלנו בעולם העבודה התובעני. עם זאת, השירות הושק בסמוך לקורונה, לכן כידוע עולם שלם נאלץ להיסגר בתוך דל"ת אמותיו. היות ואנשים רבים כבר היו בבית, היה להם די זמן לצרוך את שירותי המדיה של נטפליקס ודומיה, וקוויבי הפכה מהר מאד ללא רלוונטית, עד כי מרבית העולם אפילו לא שם לב לכך שהיא בכלל הייתה קיימת. כך ירדו לטמיון כמעט שני מיליארד דולרים שהושקעו במיזם. 


חברה צריכה תמיד להתמודד אסטרטגית בזמן אמת עם השינויים שמתרחשים בעולם, אפילו אם מדובר בשינויי עומק של ממש. משום כך, בפיננסטרטגיה מציעים ייעוץ מתמשך, שנעשה במינונים קטנים לאורך תקופות ארוכות, לעתים גם כמה שעות בשנה, רק כדי שהארגון תמיד יישאר עם האצבע על הדופק ביחס למגמות הקיימות בשוק.


לקבל מידע ופרטים בדבר ייעוץ רב מערכתי, ניתן להיכנס לאתר של פיננסטרטגיה . ניתן גם לפנות לרון קאולי בטלפון 0544472523, או לסרוק את הברקוד למטה. ניתן גם להתרשם מן האתר של חברת אינווירוגרין בע״מ . ניתן לפנות בנוסף לד"ר אריה ארליך דרך האתר של חברת אדקום או להתקשר לאריה בטלפון 050-2521511.

פיננסטרטגיה, יח"צ פיננסטרטגיה | יח"צ פיננסטרטגיה, יח"צ


תגיות