אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפל מנסה להרחיק רגולציה: תאפשר לחלק מהמפתחים להוסיף קישור לאתר חיצוני אייפון 12 | צילום מסך: אפל

אפל מנסה להרחיק רגולציה: תאפשר לחלק מהמפתחים להוסיף קישור לאתר חיצוני

אפל לא הודתה כי מדובר בתגובה להכרזת דרום קוריאה, לפיה היא תאפשר למפתחים לעקוף את מערכות הסליקה שלה, וציינה כי הגיבה לחקירה של רשות ההגבלים היפנית, שהסכימה לסגור את ההליכים נגדה. כך אפל מנסה למנוע ממחוקקים למצוא פרצה במדיניות ההרמטית שלה

02.09.2021, 12:53 | רפאל קאהאן

אחרי ההודעה אמש על החלטת דרום קוריאה לאפשר למפתחים לעקוף את מערכות הסליקה של אפל וגוגל, כעת תורה של אפל להגיב. 

החברה הודיעה היום (ה') על כך שהיא תאפשר מעתה למפתחים של אפליקציות קריאה להוסיף קישור אחד לאתר החיצוני שלהם, כדי שאלה יוכלו לנהל או להקים לעצמם חשבון משתמש. 


קראו עוד בכלכליסט:


לא ברור מה זה אומר והחברה לא פירטה מה יוכלו המפתחים להציע למשתמשים דרך הקישור הנ''ל מעבר ל"ניהול והקמת חשבון משתמש". באפל הסבירו שמדובר בתגובה לחקירה של רשות ההגבלים היפנית שהסכימה בתמורה לסגור את ההליכים נגד יצרנית האייפון.


אייפון 12, צילום מסך: אפל אייפון 12 | צילום מסך: אפל אייפון 12, צילום מסך: אפל


הבעיה העיקרית כיום עבור אפל היא ההכבדה של הרגולציה. החוק הדרום קוריאני הוא סנונית ראשונה לתקדים שעשוי להוות השראה למחוקקים אחרים ברחבי העולם. כך למשל היום התברר שגם הודו, שוק לא קטן עבור אפל, פתחה בהליכי הגבלים עסקיים נגדה. 

הממשלה ההודית בחרה בנושא התשלומים בתוך האפליקציות כנושא מוביל - כנראה בגלל שהרבה מאוד חקירות ובדיקות בנושא מתבצעות או מתוכננות להיפתח בתקופה הנוכחית. סגירת ההליכים של רשות התחרות היפנית היא רק מעט אוויר לנשימה עבורה.

חשוב לציין שלמרות מה שנראה, בפועל אין שום אישור בהודעתה של אפל, שתאפשר למפתחים לגבות כסף ממשתמשים דרך אתר חיצוני. מה שהיא כן כתבה ועל כך מתבססות הערכות בתחום הוא שהיא "תסייע למפתחים להגן על בטיחות המשתמשים כאשר הם יופנו לתשלום דרך אתר חיצוני". 

למרות שניתן להבין שניתן יהיה לשלם מחוץ לאמצעי הסליקה של אפל - לא ברור אם זה אומר שהיא תוותר על העמלה שלה או שהיא רק תיתן אישור לתשלום שבוצע מחוץ למערכות שלה. היא כן ציינה שהמהלך הזה מתבצע מכיוון "שמפתחי אפליקציות קריאה לא מספקים מוצרים דיגיטליים לרכישה בתוך האפליקציה (In app purchase) או שירותים בתשלום". 

ניסוח מבלבל - לא במפתיע

כנראה שהכוונה היא שכאשר למשתמש יש מנוי עצמאי לצריכת תוכן של ספק כגון עיתון לדוגמה או הוצאת ספרים, שירותי תוכן אודיו או וידאו כגון VOD, רק אז היא תאפשר את החיבור לאתר החיצוני. לדוגמה, אם אני מחזיק בידי מנוי שרכשתי שמאפשר לי גישה לאתר של כלכליסט או ידיעות אחרונות, רק אז היא תאפשר לי להתחבר לחשבון המנוי שלי באתר העיתון ולנהל אותו עצמאית בלי לעבור דרך האפליקציה באייפון או באייפד. 


טים קוק מנכ"ל אפל , צילום: AFP טים קוק מנכ"ל אפל | צילום: AFP טים קוק מנכ"ל אפל , צילום: AFP


הניסוח של אפל מבלבל למדי וזה לא מפתיע, החברה כנראה מנסה בכל כוחה להימנע מלקבוע תקדים שיגרום לרגולטורים למצוא פרצה במדיניות הקיימת שלה ולהכריח אותה ליישם אותה באופן רוחבי עבור כל המפתחים.

חשוב לשים לב שהטענה העיקרית של אפיק גיימס, ספוטיפיי וטינדר במשפט שהן מנהלות כיום ושהחל את כל הבדיקות והחקיקות נגדה, היא נגד כפיית השימוש במערכות הסליקה של אפל בתוך האפליקציות שלהן. מהבחינה הזו המהלך לא יאפשר זאת. 

לעומת זאת הוא כנראה כן יאפשר לנטפליקס למשל לגבות תשלומים עבור מנויה דרך מערכות סליקה חיצוניות, משהו שהיא כבר כיום מבצעת. ספוטיפיי למשל הגיבה למהלך בצורה מאוד נחרצת: "הוספת אפשרות בחירה קטנה לא מהווה פתרון לכל הבעיות שלנו". אפל חושפת כרגע את הצד החלש שלה. יהיה מעניין לראות עד כמה היא תתגמש עוד כדי להגביל את גל המתקפות עליה ועל מדיניותה. 


תגיות