אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מערכת שבה נפתחים מדי שנה כ-850 אלף תיקים חדשים אינה חפה מטעויות" נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות | יאיר שגיא

"מערכת שבה נפתחים מדי שנה כ-850 אלף תיקים חדשים אינה חפה מטעויות"

אסתר חיות, נשיאת ביהמ"ש העליון דיברה בוועידת המשפט של לשכת עורכי הדין. "העומס המוטל על שופטות ושופטי ישראל, אין לו אח ורע במדינות אחרות בעולם", אמרה. שר המשפטים גדעון סער, "כל חולמי החלומות על ה-D9 שיעלה על מערכות המדינה ויהרוס אותן, יצטרכו לגנוז לתקופה הקרובה את חלומותיהם"

02.09.2021, 13:02 | ליטל דוברוביצקי

"העומס המוטל על שופטות ושופטי ישראל, אין לו אח ורע במדינות אחרות בעולם. השופטים בישראל עובדים יותר שעות, מטפלים ביותר תיקים, ונותנים יותר החלטות שיפוטיות בכל יום – בפער משמעותי ממקביליהם בעולם", כך אמרה נשיאת בית המשפט העליון, השוטפת אסתר חיות במהלך ועידת המשפט העשירית של לשכת עורכי הדין שנערכת היום. 


קראו עוד בכלכליסט:

חיות הוסיפה, "אנו, כרשות שופטת, נדרשים, כאמור, לקיים חשבון נפש, להתמודד עם ביקורת ולערוך תיקון בכל ימות השנה. עם זאת, ולצד זאת, אל לנו לשכוח גם את הכרת הטוב, ויש טוב לרוב במערכת שלנו שראוי להזכיר אותו במעמד זה. מערכת בסדר הגודל ובהיקף העשייה כשלנו, מערכת שבה נפתחים מדי שנה כ-850,000 תיקים חדשים בכל הערכאות ובהם נדרשים לטפל כ-800 שופטים ורשמים, אינה חפה מטעויות ותקלות. ואף שהביקורת אינה מן הצלילים הערבים לאוזן – מחובתנו להקשיב לה, להפנים אותה, ולהפיק לקחים על מנת לתקן את הטעון תיקון ולשפר ולייעל את השירות הניתן לבאי בתי המשפט".  


נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, יאיר שגיא נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות | יאיר שגיא נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, יאיר שגיא


חיות המשיכה ואמרה, כי "שיפור הממשק מול הציבור ומול עורכי הדין והתאמתו למאה ה-21 היא אחת המשימות שאנו שוקדים עליה ודוגמה לכך היא עבודת המטה המאומצת הנערכת בימים אלה לצורך דיגיטציה של היבטים שונים בהליך המשפטי, ובכללם: פרויקט המכונה "האולם הדיגיטלי", אשר במסגרתו יְרוּשְתוּ אולמות בתי המשפט באמצעי היוועדות חזותית ותהיה אפשרות להקליט ולתמלל דיונים באמצעים טכנולוגיים מתקדמים". 

נשיאת בית המשפט העליון התייחסה גם לאלימות הקשה במגזר הערבי ואמרה, "מדובר בבעיה כלל-ישראלית, אשר אנו כולנו – כל רשות בתחומה – מחויבים להירתם ולעשות כל הניתן למיגורה".  

על  הגיוון בחברה הישראלית אמרה כי "ממלכתיות אין משמעה אחידות או השתקה של מחלוקות. ממלכתיות היא קיום חיים משותפים על אף המחלוקת. ממלכתיות היא הבנה שקשת הגוונים המאפיינת את החברה הישראלית איננה קושי, אלא הזדמנות להקשיב למנעד רחב של קולות – שכל אחד ואחד מהם ראוי להישמע, וההבנה שבחברה דמוקרטית, על כל הקבוצות והחלקים שבה לשתף פעולה אלה עם אלה למען עתיד משותף".

שר המשפטים, גדעון סער, שנשא אף הוא דברים אמר, "כל חולמי החלומות על ה-D9 שיעלה על מערכות המדינה ויהרוס אותן, יצטרכו לגנוז לתקופה הקרובה את חלומותיהם". על מערכת המשפט אמר כי "עלינו לשאוף לשיח מאחד, במקום ללבות קונפליקטים ולהרחיב שסעים. יש לנו רק מערכת משפט אחת, ואנחנו צריכים לשמור על המערכות הממלכתיות שלנו ולתקן את הטעון תיקון. יש לנו רק משטרה אחת, משטרה חזקה זו מדינה חזקה. מי שפעל או פועל להחליש את משטרת ישראל פועל להחליש את המדינה".

 סער אף התייחס להגבלת כהונה של ראש וממשלה ובכלל וציין כי "למדנו בדרך הלא קלה שיעור חשוב בדבר חיוניות הגבלת הכהונה. שלטון ממושך מביא לריכוז מסוכן של כוח ולסכנת השחתה. אביא למושב החורף את עיגון העיקרון חשוב של הגבלת כהונה של ראש ממשלה לשמונה שנים לכל היותר. אני מאמין גם בהגבלת כהונה של ראשי רשויות מקומיות ובימים הקרובים כבר נגיש הצעת חוק גם בנושא הזה".

שר המשפטים גדעון סער בישיבת סיעת תקווה חדשה, צילום: עמית שאבי שר המשפטים גדעון סער בישיבת סיעת תקווה חדשה | צילום: עמית שאבי שר המשפטים גדעון סער בישיבת סיעת תקווה חדשה, צילום: עמית שאבי

 לאור האלימות הגוברת בשנה האחרונה בחברה הישראלית, אמר סער, בשנת תשפ"ב מערכת המשפט ואכיפת החוק כולה חייבת להתגייס למערכה נחושה וחסרת פשרות במיגור האלימות והפשיעה בחברה הערבית, בדגש על כנופיות הפשע ומשפחות הפשע. המדינה והחוק היום אינם שולטים בשטחים מאוד גדולים ונרחבים. עלינו להחזיר את המשילות ושלטון החוק לגליל, ללוד ולדרום תל אביב. הפרוטקשן היא חתירה תחת הדרך ההגונה והישרה להתפרנס, יש לעקור תופעה זו ביד ברזל. עלינו להחזיר את הביטחון ולשחרר את אזרחי ישראל משלטון הפחד, אזרחים ערבים ויהודים כאחד"

ראש לשכת עוה״ד, עו"ד אבי  חימי התייחס בוועידה למשפט החוזר לזדורוב ואמר כי  יחזק את אמון הציבור במערכת. ״לא מעטים, ראו בהשתלשלות האירועים האחרונה, ככזו המכרסמת באמון הציבור במערכת אכיפת החוק ומערכת המשפט. אולם, בעיניי, דווקא מדובר בהחלטה אשר יש בה להביא לעלייה באמון הציבור במערכות הללו. תהא החלטת המותב במשפט החוזר אשר תהא, העובדה שבית המשפט העליון, החליט לקיים משפט חוזר, מהווה נקודת אור, שיש בה לטעמי להביא לחיזוק אמון הציבור במערכות אלה, שהן שלנו ובשבילנו״.

היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט התייחס אף הוא  להתעצמות הפשיעה החמורה בחברה הערבית, ובתוך כך לפגיעה בחיי אזרחים. "אנו חייבים להיות נחרצים ותקיפים ביחס לשמירת ביטחון האזרחים. ללא ביטחון וסדר ציבורי, לא ניתן להבטיח את יתר הערכים החשובים האחרים של המשטר הדמוקרטי. הדברים קשורים זה בזה באופן הדוק. דיברתי בעבר, אם כי בהקשרים שונים, על כך ששמירה על החוק, וכיבוד החוק ורשויות אכיפת החוק, הם מעקרונות היסוד של מדינתנו. הפרט יתקשה ליתן אמון במוסדות המדינה אם לא יישמר הביטחון והסדר הציבורי על ידי כל אזרחי המדינה, ללא קשר למעמד, תפקיד או השתייכות למגזר מסוים. אי כיבוד החוק בצורה שוויונית ודווקנית מוביל לתוצאות ההרסניות שאנו עדים להם היום, ואיני מוכן להשלים עם כך". 

עוד ציין כי "המאבק בפשיעה החמורה בחברה הערבית אינו צריך להישען רק על מערכת אכיפת החוק. למעשה, בימים כתיקונם, תפקידה של מערכת אכיפת החוק בקשר למאבק בפשיעה במגזר מסוים צריך היה להיות אך אמצעי משלים. צריכים היו להיות קודמים לו היבטים של חינוך, רווחה, תעסוקה והשקעת משאבים ציבוריים. המאבק בפשיעה בכלל, ובפשיעה החמורה בחברה הערבית בפרט, חייב להיות אתגר לאומי, רב מערכתי, המבוסס בעיקרו על תוכניות ארוכות טווח הכוללות כלים מגוונים בכל התחומים הרלוונטיים, כך שישפיעו גם על הציות המתחייב לחוק ועל כיבוד רשויות המדינה. לצד אלה, וכאמצעי משלים, צריכה להיות כמובן אכיפת חוק אפקטיבית ובלתי מתפשרת.

"אולם, לאור המצב אליו הגענו למרבה הצער, נכון לתת בתקופה ייחודית זו בכורה לטיפול בנושא באמצעות מערכת אכיפת החוק. אשר על כן, בחודשים האחרונים גיבשנו תוכניות אכיפה יעודיות לצורך המאבק בפשיעה החמורה בחברה הערבית, הכוללות אכיפה פלילית קלאסית עוצמתית, ולצידה אכיפה כלכלית ואכיפה משולבת שתפקידן לפגוע באופן משמעותי בתשתיות ובמקורות הרווח של מחוללי הפשיעה". 



תגיות