אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סמסונג מציגה: סמארטפון מתקפל לפאשניסטים סמסונג גלקסי Z פליפ 3 Flip | רפאל קאהאן

בדיקת כלכליסט

סמסונג מציגה: סמארטפון מתקפל לפאשניסטים

עם עיצוב אופנתי ויוקרתי, מסך מתקפל שמאפשר לדחוף אותו לכל כיס ומחיר פרימיום, הפליפ 3 החדש של סמסונג מיועד להרשים את הסביבה. אבל הוא כולל גם פשרות שלא יתאימו לכולם, כולל בגזרת נוחות השימוש וחיי הסוללה

04.09.2021, 12:53 | רפאל קאהאן

קו הסמארטפונים המתקפלים של סמסונג כבר הניב לנו את הפולד 3 אותו סקרנו בשבוע שעבר וכעת אנחנו מציגים את הפליפ 3, אחיו הקטן. סדרת הפליפ נולדה כדי לספק לסדרת הגלקסי Z, שכוללת את המכשירים בעלי מסך מתקפל, את האופציה השפויה יותר מבחינת מחיר. הפולד הראשון הושק במחיר של 8,000 שקל. השני כבר ירד מעט לכיוון ה-7,600 והשלישי נמכר כעת במחיר מקסימלי של 6,750 שקל. מנגד מכשירי הפליפ יושבים באותו טווח מחירים כמו רוב סמארטפוני הפרימיום ה"רגילים" כגון מכשירי וואן פלוס, Oppo, שיאומי, וכמובן האייפון. זה עדיין מחיר גבוה, אך הרבה פחות מהפולד, וגם המכשיר יותר סביר מבחינת גודל.


סמסונג גלקסי Z פליפ 3 Flip, רפאל קאהאן סמסונג גלקסי Z פליפ 3 Flip | רפאל קאהאן סמסונג גלקסי Z פליפ 3 Flip, רפאל קאהאן


הרעיון של סמסונג להחזיר לחיים את תצורת הצדפה, דהיינו מכשיר שמתקפל לרוחבו ולא לאורכו כמו הפולד, עשוי להיראות קצת מוזר מבחינה מסוימת. זו תצורה שנעלמה בעידן הסמארטפונים מסיבה פשוטה אחת, אין אפשרות לקפל מסך של מכשיר כזה. אבל כעת כשהפליפ מסוגל לזה, האם בכלל זה רעיון טוב להשתמש בתצורה הזו? הסקירה של המכשיר תנסה לענות על השאלה הזו. מכשירי צדפה התאימו לטלפונים סלולריים בעלי מקשים שהיו עשויים להילחץ בטעות בכיס או בתיק. סגירת הטלפון מנעה את השיחות הלא רצוניות שהיו פעם סוג של מכה. מנגד, המסך של סמארטפון מתקפל מאוד עדין, כך שגם כאן סגירת המכשיר לתוך עצמו מגנה עליו. 


עיצוב ומבנה: כמעט מושלם אבל עם פשרות מעיקות

נתחיל עם החלקים המעניינים, איך לעזאזל המסך המתקפל עובד? מאוד פשוט, במקום שפאנל המסך מבוסס זכוכית, הוא מבוסס על יריעת זכוכית דקיקה עטופה בשכבות פלסטיק. מסך המכשיר המתקפל הראשון היה מבוסס על פלסטיק בלבד והוא היה מאוד לא אמין. שימוש בזכוכית משפר את העמידות שלו, כך שבטעות הציפורן לא תשרוט את המסך למוות. אין ספק שהמסך הנוכחי הרבה יותר טוב מהבחינה הזו. בכלל, הפליפ 3 הוצג כמכשיר המיועד לצעירים, ואלה כידוע מאוד דינמיים, תזזיתיים. אז בסמסונג בחרו להדגיש את אלמנט המאגניבות - לפעמים אפילו יותר מדי - ועיצבו את המכשיר בהתאם. אבל מעבר לכך החלק השני כאן הוא עמידות, צעירים הרי שוברים דברים, אז צריך שהמכשיר יהיה עמיד.


חיפוי אחורי מבוסס זכוכית גורילה ויקטוס חזקה מאוד, רפאל קאהאן חיפוי אחורי מבוסס זכוכית גורילה ויקטוס חזקה מאוד | רפאל קאהאן חיפוי אחורי מבוסס זכוכית גורילה ויקטוס חזקה מאוד, רפאל קאהאן



לפני שנתיים וחצי סמסונג הצליחה לירות לעצמה ברגל כשמכשירי פולד דור 1 חולקו לכתבים והתברר שהם נהרסו בגלל אבק  למכשיר. בחלק מהמקרים המסכים שבקו חיים ובאופן כללי היתה הרגשה שאם רק תתעטש לידו משהו בו יפסיק לעבוד. כעת, הפליפ 3 כבר מתהדר בהגנה מפני מים בתקן IPX8, זה אומר שאתם יכולים להטביע את המכשיר במים מתוקים לאורך 30 דק' ולעומק של עד 1.5 מטר. אבל אין אחריות במי בריכה או ים. תקן הגנה מפני אבק אין כאן וזה חבל כי אבק גרוע לרכיבים אלקטרוניים כמעט כמו מים. אבל מכיוון שקשה מאוד לאטום מכשיר ששני חלקיו מוצמדים דרך ציר מכני, אז כנראה שלא נראה תקן כזה בקרוב כאן. מנגד, איכות הבנייה מעולה, גוף אלומיניום מחופה מצידו החיצוני בזכוכית גורילה ויקטוס, הדור האחרון של היצרנית. כל החלקים מתחברים בצורה שלא משאירה רווחים מיותרים. 


החיפוי מגן על ציר הקיפול של המסך, רפאל קאהאן החיפוי מגן על ציר הקיפול של המסך | רפאל קאהאן החיפוי מגן על ציר הקיפול של המסך, רפאל קאהאן


על הציר מגן מעין כיסוי שאחראי על מניעת כניסת אבק לתוך מנגנון הציר. במהלך השימוש פתחתי וסגרתי את המכשיר מאות פעמים וזה תמיד הרגיש לי מנגנון עמיד וחזק גם אם משלמים בקלות הפתיחה. הבעיה העיקרית כאן היא שקשה מאוד לפתוח את המכשיר ביד אחת. פתיחה דורשת יד שתחזיק את החלק התחתון. מכשירי הצדפה המקוריים - לפחות רובם המוחץ - היו מצוידים במנגנון פתיחה קפיצי. זאת אומרת שהיה ניתן לתפעל אותם עם יד אחת. אבל כאן מדובר במכשיר גדול יחסית, בעל ציר קיפול ללא כל גמישות וקפיציות, וזה הרבה פחות נוח. על העיצוב של המכשיר אפשר להתווכח, אבל הוא בהחלט יוקרתי למראה, אפילו אופנתי משהו. אגב, סמסונג מציעים אותו בלא פחות מארבעה צבעים: לבן, שחור, ירוק כהה ולבנדר שזה בתכל'ס סוג של סגול בהיר - ישנה גם מהדורה מוגבלת ממותגת תחת Thom Browne, מעצב אופנה ניו-יורקי ידוע, אבל לא ברור אם תוש' בארץ. 


הוא דקיק כשהוא פתוח אבל טביעות האבצע מופיעות בכל מקום כמעט, רפאל קאהאן הוא דקיק כשהוא פתוח אבל טביעות האבצע מופיעות בכל מקום כמעט | רפאל קאהאן הוא דקיק כשהוא פתוח אבל טביעות האבצע מופיעות בכל מקום כמעט, רפאל קאהאן


הפליפ הוא מכשיר המיועד להרשים את הסביבה. אפילו יותר מהפולד שמזכיר טנק לידו. הוא מעניק נושא לשיחה, מחבר בין אנשים ובעיקר משדר סמל סטטוס מסוים. זה הכי קרוב ל"אייפון שיק" עם מכשיר של סמסונג. אבל בניגוד לאייפון, כאן המסך הפנימי מתקפל ויש לכם אפילו מסך חיצוני קטן להודעות, התראות ועוד כל מיני יישומונים. אך מה חבל שאי אפשר לענות להתראות ישירות ממנו, כמו כן אם אין יישומון שניתן להוסיף מעבר למה שסמסונג מספקת, אז אין וזהו. 


המסך החיצוני מאכזב למדי, רפאל קאהאן המסך החיצוני מאכזב למדי | רפאל קאהאן המסך החיצוני מאכזב למדי, רפאל קאהאן


בואו נאמר שאם סטיב ג'ובס היה מעצב את הפליפ, המסך החיצוני בהחלט היה יכול לשמש לענות להודעות. זה חבל, אפילו תצוגת ההתראות לא משתנה בהתאם לכך שאנו מסובבים את המכשיר - זאת אומרת שאם אתם מחזיקים את המכשיר "הפוך", ההתראות יישארו הפוכות. בקיצור, הפליפ מרגיש בנוי לתלפיות, הוא נראה חסון, החלקים שלו נעימים למגע, העיצוב נאה לעין ועם זאת הוא כולל כל מיני החלטות הנדסיות הנובעות ממגבלות טכנולוגיית המסך שלו ושמעיקות בשימוש היום-יומי. 


כשהוא סגור הוא נכנס בקלות לכל כיס, רפאל קאהאן כשהוא סגור הוא נכנס בקלות לכל כיס | רפאל קאהאן כשהוא סגור הוא נכנס בקלות לכל כיס, רפאל קאהאן


אז האם תרצו להתפשר על כך - זו כבר החלטה אישית. הצרפתים אומרים שכדי להיות יפה צריך לדעת לסבול בשקט, וזו כנראה הפילוסופיה שעומדת מאחוריו מבחינת החיצוניות. אבל יש לו גם יתרונות, הוא קטן כשהוא מקופל, והוא קל על הכיס למרות שהוא שוקל 183 גרם, שזה לא קל במיוחד. הוא גם דקיק יחסית כשהוא פתוח עם 6.9 מ''מ עובי, בקיצור, לא הכל מעיק בחוויית השימוש בו, אבל צריך להיות מודעים למה שמקבלים, מכשיר שלא יכול להתמודד עם הגמישות של מסך רגיל. מנגד כשהוא סגור לא פותחים אותו כל שנייה כדי לבדוק הודעת ווטסאפ ולשקוע אחר כך בוויכוח מיותר בטוויטר או בסרטונים מטופשים בטיקטוק. אז מהבחינה הזו מדובר דווקא ביתרון, במיוחד אם אתם מכורים למסך הסמארטפון שלכם. 


חומרה: מסך מקסים, מעבד דגל אבל קצת חם והסוללה לא מספיקה


מעבד סנאפדרגון 888 מניע את הפליפ 3. זה מעבד מאוד חזק, שמאפשר לבצע כמעט כל מטלה, אבל שגם דורש הרבה מאוד אנרגיה כדי לפעול חלק. הוא לא חסכוני במיוחד והרבה מהמכשירים שסקרתי שמצוידים בו לא מחזיקים הרבה מאוד זמן ללא טעינה בסוף היום או שיש להם מערכת ניהול חשמל מאוד אגרסיבית כמו אצל שיאומי. בנוסף, המסך הגדול מוסיף לצריכת החשמל הגבוהה ממילא, וכדי לקנח הטעינה כאן מוגבלת ל-15 וואט; שזה אומר למעשה שזו לא טעינה מהירה כלל! אלא תקן מקביל למהירות הטעינה של הגלקסי S5(!), מכשיר בן 6 שנים, או לאייפון בן שנתיים. 


אל תצפו לטעינה מהירה - המקסימום כאן זה 15 וואט, רפאל קאהאן אל תצפו לטעינה מהירה - המקסימום כאן זה 15 וואט | רפאל קאהאן אל תצפו לטעינה מהירה - המקסימום כאן זה 15 וואט, רפאל קאהאן


בכל מקרה זה אומר שכדי למלא את הסוללה אתם צריכים להמתין שעה ויותר. זה לא סביר בעיקר מפני שהסוללה לא מחזיקה הרבה זמן - בשימוש שוטף עם קצת מהכל - ניווט, פייסבוק, ווטסאפ, טוויטר או מצלמה, קצת משחקי קז'ואל הוא שרד עד שעות הערב המאוחרות. זה לא הרבה, סמארטפונים מודרניים יודעים להחזיק גם יומיים ויותר. אם הייתי מפעיל יותר אותו הוא כנראה לא היה שורד מעבר לשעת הערב המוקדמת.


המסך מרשים, רפאל קאהאן המסך מרשים | רפאל קאהאן המסך מרשים, רפאל קאהאן


בנוסף הוא מתחמם, לא ברמה של טיגון ביצת עין על המסך, אבל מספיק כדי להרגיש את החום מבעד לזכוכית. בעיקר בטעינה או בשימוש באפליקציות כגון משחקי תלת-מימד או ניווט. מכיוון שהמכשיר דק - קשה מאוד לדחוס לתוכו גם רכיב קירור ראוי. זה אומר שמעבר לחום שנפלט, כשהמכשיר רוצה להגביל את עליית הטמפרטורה, המערכת מסרסת את ביצועי המעבד. זה נקרא throttling באנגלית, והתוצאה של זה היא שהמכשיר מתחיל לשהק ואפליקציות קופאות לשנייה או פשוט מגמגמות. לפעמים גם שמתי לב שהמסך מזהה נגיעה או הקשה במקום אחד כלחיצה במקום רחוק יותר. קצת מעצבן במשחקים למשל. מעבר לכך המפרט באמת טוב, מרחב האחסון נדיב עם 256 גיגה-בייט וזכרון הפעולה מספק עם 8 גיגה-בייט. 


אבל גם סובל מרגישות גבוהה לסימנים חיצוניים, רפאל קאהאן אבל גם סובל מרגישות גבוהה לסימנים חיצוניים | רפאל קאהאן אבל גם סובל מרגישות גבוהה לסימנים חיצוניים, רפאל קאהאן


גם המסך נראה מצוין. הוא מבוסס על פאנל 6.7 אינץ' ברזולוציה של 1,080 על 2,640 פיקסלים. זה יחס תצוגה (22:9) יוצא דופן - צר וארוך. זאת אומרת שחלק מהאפליקציות שלא מותאמות יוצגו בצורה קצת מסורסת. למשל עם שני פסים למעלה ולמטה. אבל זה לא מפריע לתפעול השוטף או לאיכות התצוגה, אז ניחא. סמסונג מכנה את טכנולוגיית התצוגה Dynamic AMOLED 2X והתוצר הוא בהירות מאוד גבוהה - כ-1,200 ניט - מה שמאפשר לקבל יופי של תמונה גם באור שמש מלא. 


רואים היטב גם באור שמש מלא, רפאל קאהאן רואים היטב גם באור שמש מלא | רפאל קאהאן רואים היטב גם באור שמש מלא, רפאל קאהאן


בנוסף יש תמיכה בקצב רענון גבוה - אבל זו תכונה שלא הייתי ממליץ להשתמש בה יותר מדי בגלל צריכת החשמל המוגברת. ציפוי הפלסטיק החיצוני נוטה לספוג טביעות אצבעות וסימנים בקלות מה שמעכיר קצת את התצוגה. המסך החיצוני בן ה-1.9 אינץ' לעומת זאת לא מרשים והתצוגה שלו טובה וזהו. לסיכום, החומרה כאן משובחת, אבל ההתאמה שלה לתצורת הפליפ דורשת (שוב) פשרות. הכל עניין של להבין את המגבלות שלו ולהחליט אם אתם זורמים איתן. 


תוכנה: התאמות מינימליות למסך המתקפל


פרק התוכנה כאן פשוט וקצר, סמסונג ציידה את הפליפ בממשק One UI 3.1.1 שמיועד למסכים מתקפלים. מה שאומר שההבדל היחיד בינו לבין הממשק הרגיל של הגלקסי S21 למשל הוא ביכולת לפצל את תצוגה בין החלק העליון לתחתון. זאת אומרת אם המפתחים דאגו לכך. גוגל התאימה את אנדרואיד 11 לתמיכה במסכים מתקפלים או גמישים, אבל אם המפתח לא התאים את האפליקציה זה לא יעבוד חלק. 


כשהאפליקציה מותאמת התצוגה ממש שימושית - אבל לרוב הן לא מותאמות, רפאל קאהאן כשהאפליקציה מותאמת התצוגה ממש שימושית - אבל לרוב הן לא מותאמות | רפאל קאהאן כשהאפליקציה מותאמת התצוגה ממש שימושית - אבל לרוב הן לא מותאמות, רפאל קאהאן


ולרוב זה באמת לא עובד - רק אפליקציות מבית סמסונג, גוגל או מפתחים מובילים מותאמות לפעול עם מסך שמסוגל להתקפל לכל מיני זוויות תצוגה שונות. אבל זום למשל לא. גם סיגנל או טלגרם לא. חבל כי לפחות במקרה של זום זה היה יכול להיות שימושי מאוד כדי להניח את המכשיר על השולחן בזמן צ'ט. את האפליקציות שלא יודעות לעבוד כך מבית, אפשר להכריח דרך תכונה שנקראת Labs או מעבדה. יעני אתם מבצעים ניסוי. יעבוד או לא, זבשכ''ם. אבל זה גם מעיד שהממשק עדיין לא מספיק מהוקצע.


מצלמה: מאכזבת


אם אתם חובבי צילום המצלמה של הפליפ לא מיועדת לכם. היא מספקת ביצועים שמקבילים לאלה של מצלמת הגלקסי S10e מלפני שלוש שנים. ואפילו פחות במידה מסוימת. לאחרון היתה תמיכה במפתח צמצם משתנה למשל. כאן יש רק ייצוב תמונה אופטי, וזום דיגיטלי של עד פי 10. אבל הוא שמיש רק בהגדלה עד פי 3 בלבד. 


המצלמה מיושנת ולא ברמה למחיר המבוקש, רפאל קאהאן המצלמה מיושנת ולא ברמה למחיר המבוקש | רפאל קאהאן המצלמה מיושנת ולא ברמה למחיר המבוקש, רפאל קאהאן


מעבר לכך איכות הפרטים מטשטשת. יש כאן שני חיישנים ראשיים, בני 12 מגה-פיקסל כ''א. אחד לצילום רגיל והשני לזווית רחבה. איכות הצילום טובה בחיישן הראשי, התמונות משופעות באור ביום וגם יוצאות לא רע בכלל במצב לילה. אבל שוב, אלה ביצועים של מכשיר מלפני שלוש שנים - גם אם הם טובים ומספיקים לרוב השימושים היומיומיים. מצלמת הזווית הרחבה לא מרשימה, ואיכות התמונות די ממוצעת. ראיתי ביצועים טובים מאלה במכשירים שעולים חצי ממנו. לפחות אין כאן אפקט עין הדג מוגזם. 


זום דיגיטלי בלבד, הגדלה עד פי 10 אבל למעשה שימושית רק עד פי 3, רפאל קאהאן זום דיגיטלי בלבד, הגדלה עד פי 10 אבל למעשה שימושית רק עד פי 3 | רפאל קאהאן זום דיגיטלי בלבד, הגדלה עד פי 10 אבל למעשה שימושית רק עד פי 3, רפאל קאהאן


מצלמת הסלפי גם היא לא ממש מודרנית. היא בת 10 מגה-פיקסל ומספיקה לשימוש במדיה חברתית ותו לא. למעשה מבחינת מפרט מצלמת הסלפי של הגלקסי S10 טובה ממנה. גם צילום וידאו כאן לא מרשים - אין מייצב תמונה אופטי בסרטונים או תמיכה בהקלטת צליל בסטריאו. כאמור, אין בעיה איתה, היא פשוט לא מספיק טובה למכשיר במחיר הזה.


קיר אפשר לצלם, רפאל קאהאן קיר אפשר לצלם | רפאל קאהאן קיר אפשר לצלם, רפאל קאהאן


סיכום ואלטרנטיבות: מכשיר ייחודי, נוח מהפולד לשימוש אבל גם מוגבל


הפליפ 3 הוא מכשיר שיתאים מאוד לקורבנות אופנה. כאלה שמחפשים את הדבר הכי מגניב בסביבה ומוכנים לשלם עבורו בכסף, שימושיות ונוחות. התצורה של הפליפ ייחודית. אין שום מכשיר מתקפל, או לא, מקביל לו. הוא מקורי לגמרי. אבל זה גם אומר שהוא יקר. בכסף, עלותו לצרכן עומדת כיום על כ-3,750 שקל. זה הרבה מאוד ובמחיר הזה אתם יכולים לבחור לעצמכם כל מכשיר דגל מוביל שתרצו. למעט אולי דגמי הפרימיום של האייפון 12 פרו מקס. המכשיר המוביל של סמסונג (לטעמי) ה-S21 אולטרה עולה קצת פחות מזה כיום והוא מפלצת ביצועים עם מסך ומצלמה מעולים והרבה יותר טובים. מנגד הוא לא מתקפל ונכנס לכל כיס. גם הנוט 20 אולטרה יכול לעניין בזכות הסטיילוס והמצלמה המוצלחת. 


סמסונג גלקסי Z פליפ 3 Flip, רפאל קאהאן סמסונג גלקסי Z פליפ 3 Flip | רפאל קאהאן סמסונג גלקסי Z פליפ 3 Flip, רפאל קאהאן


הפליפ גם דורש שתתאימו את עצמכם אליו. כדי לעשות בו שימוש - המסך החיצוני לא מספיק. צריך לפתוח אותו בכל פעם. ובהתחשב בכך שאתם צריכים שתי ידיים לעשות זאת - הוא ממש לא נוח ביום-יום. בעיקר אם הידיים שלכם רטובות למשל. הוא עדין מדי למרות שהוא הרבה יותר קשוח מבעבר. החלפת מסך תחת אחריות סמסונג עולה 700 שקל והסיבסוד הזה מוגבל לפעם בשנה. עלות ההחלפה ללא סיבסוד, יקרה הרבה יותר. לסיכום, הפליפ 3 הוא אחלה מכשיר למי שמודע למגבלותיו. הוא חמוד, מעוצב ונעים לשימוש, מנגד הוא כולל לא מעט פשרות שעבור משתמש מתקדם עשויות להוות מגבלה אמיתית. קנייה שלו מסתכמת במודעות עצמית שתמקם אתכם בין שני תסריטי השימוש האלה. האם אתם משתמש מזדמן שצריך מכשיר נאה ומתוחכם, או משתמש קשוח שצריך מכשיר-כלי-עבודה יעיל. אם אתם הראשונים - לכו עליו ולא תצטערו - אם אתם השניים, עזבו וחפשו לעצמכם משהו יותר מתאים.  

תגיות