אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפסד לרשות המסים: קרן עזריאלי תהיה פטורה מתשלום מס על דיבידנדים דוד עזריאלי | צילום: תומי הרפז

הפסד לרשות המסים: קרן עזריאלי תהיה פטורה מתשלום מס על דיבידנדים

הרשות דרשה מהעמותה, זרוע התרומות והצדקה של קבוצת הנדל"ן המניב עזריאלי, לשלם מס על דיבידנדים שהיא מקבלת תודות למניות הקבוצה (5.69%) שהוריש לה דוד עזריאלי. בית המשפט קיבל את עמדת עזריאלי וקבע: "הערמת קשיים עלולה לגרום לאפקט מצנן לניסיונות דומים לחיזוק עמותות פילנתרופיות"

13.09.2021, 15:11 | תומר גנון

נכשל הניסיון של רשות המסים לקבל נתח שמן מהעיזבון של איש העסקים דוד עזריאלי. שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, ירדנה סרוסי, פסקה בסוף השבוע (ה') כי קרן עזריאלי, זרוע התרומות והצדקה של קבוצת הנדל"ן המניב עזריאלי, תהיה פטורה מתשלום מס על דיבידנדים שהיא מקבלת תודות למניות עזריאלי (5.69%) שהוריש לה איש העסקים המנוח. "הערמת הקשיים מצד רשות המסים", קבעה השופטת, "עלולה לגרום לאפקט מצנן ביחס לניסיונות דומים לחיזוק עמותות פילנתרופיות".

קראו עוד בכלכליסט:

כפי שפורסם ב"כלכליסט", רשות המסים ביקשה לגבות מס על דיבידנדים בהיקף של כ-163 מיליון שקל שקיבלה קרן עזריאלי בין השנים 2020-2014. הרשות הוציאה בשלב ראשון לעמותה שומת מס בגובה 14.3 מיליון שקל על השנים 2016-2014, סכום המהווה 25% מדיבידנדים בהיקף של 57.1 מיליון שקל שקיבלה הקרן באותן שנים. הרשות טענה כי על פי פקודת מס הכנסה, עמותה שמוכרת כ"מוסד ציבורי", כגון קרן עזריאלי, פטורה אמנם ממס על הכנסותיה, אך לא מדיבידנד שהתקבל מחברה שבשליטתה. 


דוד עזריאלי, צילום: תומי הרפז דוד עזריאלי | צילום: תומי הרפז דוד עזריאלי, צילום: תומי הרפז

קרן עזריאלי, באמצעות עורכי הדין זוהר לנדה ואלדר בן-רובי ממשרד ברנע, ג'פה לנדה, ערערה לבית המשפט על השומה. היא טענה כי הסכם התרומה נועד להגשים את חזונו של דוד עזריאלי כתורם: הענקת הערך הכלכלי הגלום במניות קבוצת עזריאלי לקרן הצדקה על מנת שישמש אותה למימון פעילותה ויאפשר לה עצמאות כלכלית. זאת תוך שלילה והדרה מוחלטת של קבוצת עזריאלי מהניהול ומפוטנציאל השליטה בקבוצת עזריאלי. 

בהתאם, נטען, החברה הקנדית (AHI) שהורישה את המניות בשווי שוק של כ-840 מיליון שקל שימרה בידיה כל העת את מלוא זכויות ההצבעה הגלומות במניות התרומה, ואלו נשללו מלכתחילה מקבוצת עזריאלי ולא הועברו לה כלל. רשות המסים, קבעה השופטת, הודתה כי הסכם התרומה שולל את יכולתה של המערערת לשלוט בקבוצת עזריאלי, ועל כן היא זכאית לפטור ממס על דיבידנד שניתן לה לפי חוק.

עו"ד זוהר לנדה, צילום: נמרוד גליקמן עו"ד זוהר לנדה | צילום: נמרוד גליקמן עו"ד זוהר לנדה, צילום: נמרוד גליקמן

"השאלה העומדת בבסיס הערעור היא אם קרן עזריאלי היא בעלת שליטה בקבוצת עזריאלי, והתשובה לכך בפשטות היא לא", פסקה השופטת סרוסי. "אציין כי כבר מראשיתה הטענה כי קרן עזריאלי, עמותה ומלכ"ר ללא זכות הצבעה במניות קבוצת עזריאלי, היא בעלת שליטה בקבוצת עזריאלי, חברה ששווייה נאמד במיליארדי שקלים, איננה מתיישבת עם השכל הישר ועם שורת ההיגיון, ואני תמהה שרשות המסים התעקשותה לנהל הליך שלם בסוגיה זו.

"במקרה זה עולה באופן ברור כי נעשה ניסיון מבורך להעניק עצמאות כלכלית לקרן עזריאלי, עמותה שתורמת רבות במגוון תחומים, בלי שתהיה לכך כל השפעה על התנהלותה העסקית של קבוצת עזריאלי", כתבה השופטת סרוסי. "הדרך שנבחרה לכך היא תרומת מניות שמבטיחות זכות לקבלת דיבידנדים, בלי שמועברת זכות ההצבעה שנובעת מאותן מניות. הא ותו לא. העניין הוא פשוט ואין כל צורך בפלפולים כאלה ואחרים מצד רשות המסים על מנת לנסות ולצייר תמונה שאיננה כזו. לא רק זאת, אלא שהערמת הקשיים מצד המשיב במקרה דנן והניסיון לקעקע מתווה זה עלולים לגרום לאפקט מצנן ביחס לניסיונות דומים לחיזוק עמותות פילנתרופיות".

לצפייה בפסק דין המלא - לחץ כאן


תגיות