אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"התמוטטות של אוורגרנד - המבחן הגדול של המערכת הפיננסית בסין בשנים האחרונות" פרויקט של אוורגרנד בהונג קונג | גטי אימג'ס

"התמוטטות של אוורגרנד - המבחן הגדול של המערכת הפיננסית בסין בשנים האחרונות"

מניית ענקית הנדל"ן הסינית, שנמצאת בסכנה של חדלות פירעון בשל חובות של 300 מיליארד דולר, נפלה היום ב-11.8%; עם זאת כלכלנים מעריכים כי ממשלת סין תמנע את קריסת החברה

17.09.2021, 12:28 | חדשות חוץ

"התמוטטות חברת הנדל"ן הסינית אוורגרנד תהיה המבחן הגדול ביותר למערכת הפיננסית הסינית זה שנים" - כך לפי מארק ויליאמס, כלכלן בכיר בקפיטל אקונומיקס, שצוטט ב-CNBC. מניית החברה, שחובותיה עומדים על 300 מיליארד דולר, צנחה היום ב-11.8% במסחר בהונג קונג.



קראו עוד בכלכליסט:


לאוורגרנד כמעט 800 פרויקטים בלתי גמורים ברחבי סין, וכ־1.2 מיליון אנשים ממתינים עדיין לעבור לבתים שרכשו מהחברה. היא מעסיקה 200 אלף עובדים, אולם יוצרת, באופן לא ישיר, 3.8 מיליון משרות בכל שנה. 

בסוף אוגוסט פרסמה אוורגרנד אזהרת רווח ובה הודתה כי לא יעלה בידה לפרוע את חובותיה. מועד הפירעון הבא הוא 21 בספטמבר. האזהרה הגיעה ימים ספורים אחרי שמייסד החברה שו ג'אין, האיש השלישי בעושרו בסין, התפטר מתפקידו כיו"ר זרוע הנדל"ן.

לדברי ויליאמס, מגזר הבנקאות יהיה מהראשונים להיפגע מקריסה של אוורגרנד: "פגיעה בבנקים שתיווצר בעקבות התמוטטות של חברת נדל"ן היא התסריט בעל הסבירות הגבוהה ביותר שיביא להאטת הכלכלה הסינית. העובדה שהשוק הפיננסי עדיין לא הדליק נורה אדומה - לא אומרת שהוא לא יעשה זאת בהמשך".


פרויקט של אוורגרנד בעיר ז פרויקט של אוורגרנד בעיר ז'ומדיאן בסין | גטי אימג'ס פרויקט של אוורגרנד בעיר ז


ביום שני הפגינו כ-100 משקיעים במשרדיה של אוורגרנד בשנזן, ודרשו לקבל חזרה כספים שהשקיעו בה. 

לפי סוכנות הדירוג S&P, התמוטטות של אוורגרנד עלולה גם להשפיע על תעשיות נוספות, אם ספקים לא יקבלו את כספם חזרה. לדבריהם, חברת הנדל"ן עשויה לנסות לשכנע ספקים לקבל נכסים פיזיים במקום מזומן. 

אולם כלכלנים סבורים כי מאחר שמדובר בחברת ענק - הממשלה הסינית, או אפילו הבנק המרכזי, עשויים לסייע לה כדי למנוע את קריסתה. עם זאת לדברי ויליאמס, "התרחיש הסביר ביותר הוא ארגון מחדש, שבמסגרתו חברות נדל"ן אחרות ייקחו על עצמן פרויקטים לא גמורים של אוורגרנד תמורת אחזקות בבנק המלווה". הוא ציין כי סביר שהממשלה תעניק עדיפות לרוכשי דירות ולבנקים על גורמים אחרים. 

בבנק ההשקעות Natixis סבורים כי ממשלת סין תימנע מ"סיכונים מערכתיים" לקראת הקונגרס הלאומי של המפלגה הקומוניסטית, שייערך ב-2022. ואולם לדבריהם, "הדבר עשוי להביא לכך שמשבר החוב של אוורגרנד ימשיך להתגלגל".

אוורגרנד נחשבת לחברת הנדל"ן עם נטל החוב הכבד בעולם. בשנה שעברה הסלים המשבר הפיננסי שלה לאחר שנשיא סין שי ג'ינפינג הציג רגולציה מחמירה יותר על רמות חוב במסגרת מאבקו באי השוויון הכלכלי במדינה. מכירת בזק של נכסים הקלה באופן זניח בלבד את עומס החובות, זאת גם על רקע צניחה במחירי הנדל"ן למגורים.

תגיות