אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תלמידים ללא תוצאת בדיקה יוכנסו לבית הספר - אך לא לכיתה: המתווה שאושר בכנסת בית ספר יסודי ירושלים | צילום: EPA

תלמידים ללא תוצאת בדיקה יוכנסו לבית הספר - אך לא לכיתה: המתווה שאושר בכנסת

ועדת החינוך אישרה את מתווה "הכיתה הירוקה" ואת קיום מבצע "אנטיגן 2" מיד אחרי סוכות. תלמיד שיגיע ללא בדיקה יוכל להיכנס, אך יורחק משאר חבריו עד שיאספו אותו הביתה. במערכת הבריאות קיבלו את ההחלטה בתחושות מעורבות, וחוששים מזיוף בדיקות מהירות: "ההורים מבינים את ההשלכות"

19.09.2021, 22:38 | ynet

ועדת החינוך של הכנסת אישרה הערב (ראשון) את מתווה הלימודים, עליו הצביעו השרים מוקדם יותר היום. במערכת הבריאות חוששים מההחלטה לחייב את כלל התלמידים בביצוע בדיקות קורונה ביתיות מהירות בטרם ישובו לספסל הלימודים לאחר חג הסוכות, ולחייב את הוריהם בהצהרה בדבר תוצאות הבדיקה. 


קראו עוד בכלכליסט:

לפי החלטת ועדת החינוך של הכנסת, אם ילד יגיע למוסדות החינוך ללא הצהרה שביצע בדיקה שתוצאתה שלילית יכניסו אותו לכותלי בית הספר, אך הוא יופרד משאר התלמידים. עוד אישרה הוועדה את מבצע "אנטיגן 2" לאחר חופשת סוכות; חוגים ופעילות של תנועות נוער וארגוני נוער, ברשות כתומה או אדומה, יוכלו להתקיים במבנה סגור אם כל המשתתפים בפעילות הציגו תו ירוק או אישור על תוצאה שלילית בבדיקת קורונה.

"כשעושים את הבדיקות הללו כמו שצריך ויודעים לקרוא אותן, הרגישות והספציפיות שלהן הן טובות", אומרת פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בשיבא. "ברור שזה פחות רגיש מ-PCR אבל זה מה שאנחנו רוצים. מה שהבדיקה הזו מראה הוא שהבן אדם מדביק, ולכן הן טובות אם עושים אותן כמו שצריך", ציינה. 


תלמידים מסכה בית ספר קורונה לימודים כיתה , צילום: רויטרס תלמידים מסכה בית ספר קורונה לימודים כיתה | צילום: רויטרס תלמידים מסכה בית ספר קורונה לימודים כיתה , צילום: רויטרס


לפי מתווה "הכיתה הירוקה" של בית החולים שיבא, תלמידים בני 12 ומטה שלומדים בכיתה בה נמצא תלמיד מאומת לא יישלחו באופן אוטומטי לבידוד כפי שנעשה היום - אלא ייבדקו באופן תדיר בבדיקה המהירה וימשיכו להגיע לבית הספר. בשלב זה הכוונה היא להחיל את הפיילוט על כמאתיים בתי ספר בלבד לאחר סוכות, אך נבחנות אפשרויות בדבר הרחבתו ויישומו על מספר גדול יותר של תלמידים. 

לעומת פרופ' רהב, אחרים מטילים ספק בדבר מהימנות הבדיקה וגם לגבי שיתוף הפעולה של ההורים. "האמינות של הבדיקות הללו היא בינונית", אומר ד"ר דורון דושניצקי, רופא ילדים מומחה ברפואת ילדים בחטיבת הרפואה של לאומית שירותי בריאות. 

הוא הוסיף כי "הסתמכות על הבדיקות הללו היא מאוד בעייתית. להטיל על ההורים לבצע את הבדיקות הללו כל יום, ולבקש מהם לדווח על תוצאה חיובית שתגרור עוד בדיקות וימי חופש, אז הרעיון מבחינה אפידמיולוגית הוא טוב אבל היישום עלול להיות בעייתי. זו בעיה להסתמך על הצהרה עצמית, כי ההורים מבינים מהן ההשלכות של תוצאה חיובית. זה עלול לקטוע את התוכניות שלהם ולהמתין במשך זמן רב לבדיקות, אבל ישנם ספקות להסתמך על אותן הצהרות לאורך זמן מצד ההורים".

עם זאת, פרופ' רהב הדגישה כי "החשיבות של הבדיקות האלו היא שעושים אותן בצורה רציפה". לדבריה, "אם תלמיד חולה בכיתה ובודקים את התלמידים כל יום, אז זו בדיקה טובה. כלומר, אם עושים אותה כל יום לכל הילדים שלא הוצאו לבידוד. לעומת זאת, אם עושים אותה פעם בחודש אין לבדיקה הזו משמעות. אם עושים פעם ביום או יומיים, היא בהחלט מדד טוב ומצד שני הבדיקה גם יכולה למנוע בידודים מיותרים". 

מוקדם יותר היום יצאה מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, נגד החלטת השרים בקבינט הקורונה להצגת אישורי בדיקת קורונה שלילית. "מישהו כאן השתגע, מישהו התבלבל לחלוטין. מנהלים וגננות הם לא סלקטורים, הם אנשי חינוך. הם לא פקחי קורונה", אמרה בן דויד בוועדת החינוך ואיימה לעתור לבג"ץ. 

לפי ההחלטה שקיבלו השרים, ואישרה ועדת החינוך של הכנסת מאוחר יותר, ההורים יצטרכו לחתום על הצהרה שלפיה ביצעו לילדיהם בדיקת קורונה מהירה מסוג אנטיגן, ותוצאת הבדיקה הייתה שלילית. היועץ המשפטי לממשלה אישר את הנוסח שהובא הבוקר להכרעת השרים - אבל בן דויד מתנגדת לכך בתוקף. בן דויד הוסיפה: "אתם סומכים על ההורים שיהיו מספיק אחראים , אבל יש הורים שאינם אחראים ולכן יש צורך בנאמן קורונה, חיצוני למערכת, שגם יבצע את הבדיקות".

בהכנת הכתבה השתתפו אדיר ינקו, תמר טרבלסי חדד, עינב חלבי, רועי רובינשטיין וטובה צימוקי

תגיות