אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על מינוי המנכ"ל במגדל: משחק צ'יקן בין היו"ר ובעל השליטה מימין יפתח רון טל ושלמה אליהו | צילומים: אולפן כלכליסט, עמית שעל

ניתוח כלכליסט

הקרב על מינוי המנכ"ל במגדל: משחק צ'יקן בין היו"ר ובעל השליטה

בעל השליטה במגדל שלמה אליהו והיו"ר יפתח רון־טל לא מצליחים להסכים על מנכ"ל חדש. לאליהו יש שוט בדמות סיום כהונתם של חמישה דירקטורים, ולרון־טל יכולת לקרב מינוי נאמן לחברה. האם הפשרה תגיע בדמות מינוי מועמד שאיש מהם לא תומך בו?

22.09.2021, 07:23 | גולן חזני

אחרי הפוגה קצרה, הרוחות בחברת הביטוח מגדל שוב סוערות. הפעם בשל עימות בין בעל השליטה שלמה אליהו ליו"ר יפתח רון־טל, שנכנס לתפקיד לפני פחות מחודשיים, סביב בחירת מנכ"ל חדש לחברה, במקום רן עוז שיעזוב ב־1 בנובמבר לטובת כס מנכ"ל ישראכרט. חשיפת העימות בין השניים ב"כלכליסט" הובילה לכך שהם החליטו לדחות את קבלת ההחלטה עד אחרי סוכות, ובינתיים ינסו להגיע לפשרה.

קראו עוד בכלכליסט:

שלושת המועמדים הסופיים להחלפת עוז הם רונן אגסי, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, שזוכה לתמיכת אליהו; ידין ענתבי, ראש החטיבה הבינ"ל בבנק הפועלים ובעבר הממונה על שוק ההון, שזוכה לתמיכת רון־טל; ושגיא יוגב, שעזב ביוני האחרון את תפקידו כמנהל חטיבת ביטוח כללי בחברת הביטוח הראל. 

מנופי הלחץ ההדדיים מגדילים את הסיכוי לפשרה

מגדל ביטוח הקימה ועדת איתור, שכבר התכנסה פעמיים, כדי שתמליץ לדירקטוריון על זהות המנכ"ל הבא. בוועדה חברים רון־טל, גבי פיקר, שהוא דירקטור מטעם אליהו, ורונית בודו, שהיא אמנם דירקטורית בלתי תלויה, אך היא מזוהה כמקורבת מאוד לאליהו.

המועמדים לתפקיד מנכ"ל מגדל מימין רונן אגסי ידין ענתבי שגיא יוגב, צילום: מיה כרמי-דרור, עמית שעל, יונתן בלום המועמדים לתפקיד מנכ"ל מגדל מימין רונן אגסי ידין ענתבי שגיא יוגב | צילום: מיה כרמי-דרור, עמית שעל, יונתן בלום המועמדים לתפקיד מנכ"ל מגדל מימין רונן אגסי ידין ענתבי שגיא יוגב, צילום: מיה כרמי-דרור, עמית שעל, יונתן בלום

אליהו מעוניין למנות את אגסי, ובצעד חסר תקדים הגיע לישיבה האחרונה של ועדת האיתור, כדי להציג רשמית את עמדתו, וזאת לבקשת בודו ופיקר. המחלוקת בין אליהו לבין רון־טל, שמעוניין במינוי ענתבי, מגבירה את סיכוייו של יוגב להתמנות למנכ"ל מגדל ביטוח כמועמד של פשרה. 

אגסי היה מועמד לפני כשנתיים לתפקיד מנכ"ל כלל ביטוח, אך הסיר את מועמדותו בשל הסערה שפרצה לנוכח האופן שבו נולדה – תקשורת ישירה בין בעלי מניות בחברה ליו"ר דאז דני נוה. גם הלחץ שהפעיל עליו בנק לאומי תרם להחלטה. בימים אלה עומד אגסי מול לחצים דומים. בנוסף, לנגד עיניו עומד המקרה של מיכל קיסוס־הרצוג, מנכ"לית פפר, הבנק הדיגיטלי של לאומי, שפוטרה בידי מנכ"ל הבנק חנן פרידמן, משום שהוזכרה כמועמדת לתפקיד מנכ"לית ישראכרט מטעם היו"רית תמר יסעור. קיסוס־הרצוג פוטרה לאחר שפרידמן הציג לה אולטימטום - להתחייב שתישאר עוד שנה או שתפוטר. הוא יתקשה כעת לנהוג אחרת באגסי. 

גורמים בבנק טוענים כי אגסי הבהיר שאינו מועמד לתפקיד, וכי בכוונתו לעמוד בהתחייבות שנתן כשמונה לפני פחות משנה, למלא את התפקיד במשך שלוש שנים. אגסי גם הבהיר זאת ליו"ר הבנק סאמר חאג' יחיא ולפרידמן. עם זאת, במגדל ביטוח משוכנעים שאם ייבחר למנכ"ל, יעזוב את לאומי. 

אם אגסי ימונה לתפקיד, זו תהיה סגירת מעגל. הוא החל את דרכו במגדל ביטוח, עבר להראל ומשם לבנק לאומי, שם כיהן כמנכ"ל לאומי שוקי הון בטרם מונה לראש החטיבה העסקית היוקרתית. המועמדות של אגסי נוגעת למנהלים נוספים במגדל. גיא פישר, מנהל ההשקעות הראשי בחברה, שהוביל מהפכה של ממש בתחום ובתשואות שהיא מציגה, עלול לעזוב אם אגסי ימונה. פישר עבד תחת אגסי במגדל שוקי הון, ומערכת היחסים בין השניים לא היתה טובה במיוחד. 

בעל השליטה במגדל שלמה אליהו. תומך ברונן אגסי
, עמית שעל בעל השליטה במגדל שלמה אליהו. תומך ברונן אגסי | עמית שעל בעל השליטה במגדל שלמה אליהו. תומך ברונן אגסי
, עמית שעל

ענתבי היה מועמד לתפקיד יו"ר מגדל ביטוח לפני שנה. מנכ"ל מנורה מבטחים לשעבר מוטי רוזן, שהועדף על פניו, הודח אחרי כשלושה חודשים בעקבות עימות מול עוז. ענתבי נמצא בנחיתות מול אגסי במרוץ, בשל התמיכה של אליהו באגסי, אולם כמי שהיה הרגולטור של הענף, הוא מכיר את התחום על בוריו. 

לאליהו יש יתרון במאבק מול רון־טל. בחודש הבא תסתיים כהונתם של חמישה דירקטורים במגדל ביטוח: פיקר, עוזי מוסקוביץ', חיים רמון, כרמי גילון ואריה מינטקביץ. מי שיחליט אם להאריך את כהונתם הוא דירקטוריון החברה־האם הציבורית מגדל אחזקות, שמכהן כאסיפה הכללית של מגדל ביטוח הפרטית, שבראשו עומד אליהו עצמו - דבר שמעניק לו מנוף לחץ על הדירקטורים שיצטרכו לבחור מנכ"ל. 

במגדל ביטוח יש כמה השערות לגבי העדפת אליהו את אגסי על פני ענתבי. הראשונה היא שאגסי הוא יוצא הראל, ולאליהו יש חולשה מסוימת כלפי מנהלים בהראל. בעל השליטה בחברת הביטוח המתחרה, יאיר המבורגר, נחשב לאישיות בעיני אליהו, משום שלדעת רבים הוא מצליח לנווט את הראל לפי רצונותיו וללא עימותים מיותרים, ואליהו שואף להראות שמגדל אינה שונה מהראל. שנית, ענתבי קיים פגישה אחת לפחות עם רון־טל לפני שפגש את אליהו, דבר שהרחיק את אליהו ממנו. עם זאת, גם אגסי פגש את רון־טל פעמיים. השיחות בין היו"ר לאגסי לא היו טובות, ולא נרשמה כימיה בין השניים. גורמים במגדל טוענים כי רון־טל רואה באגסי מנהל קר, שניחן ביחסי אנוש חלשים משל ענתבי. יש המפרשים את נטיית רון־טל לענתבי כהעדפה של היו"ר למנכ"ל שיהיה לו נוח לעבוד איתו, בעוד את אגסי הוא רואה כדומיננטי ועצמאי. רון־טל הוא בעל כישורים פוליטיים לא מבוטלים, וההערכה היא שאם יחליט להתעקש על ענתבי, הוא ישהה את כינוס הדירקטוריון וימשוך זמן, בתקווה שבמהלך הזמן הזה אגסי יודיע פומבית על הסרת מועמדותו. "הוא פוליטיקאי הרבה יותר טוב משלמה, ומשחק כמו במשחק חוץ - מעביר זמן ומחכה שהפיקוח יתערב", אמר גורם במגדל. 

אליהו ורון־טל חלוקים גם בסוגיית מספר השמות שוועדת האיתור תמליץ עליהם - אחד כפי שרוצה אליהו, או יותר כפי שרוצה רון־טל. 

ברקת לא רואה פסול בהתערבות של אליהו

לאליהו ולרון־טל יש מה להפסיד בעימות. אם היו"ר יחליט להתפטר, עשוי הדבר להבעיר מחדש את החזית בין אליהו לבין רשות שוק ההון והעומד בראשה, משה ברקת, שעשוי אף למנות לחברה נאמן וליטול מאליהו את השליטה. רון־טל, מצדו, הגשים את חלומו להיות יו"ר חברה ציבורית גדולה, ולא ימהר לוותר על התפקיד. הוא מונה אחרי שניסה להתמנות ליו"ר שופרסל, תפקיד שבשבילו הסכים לעזוב את כס יו"ר חברת החשמל. לכן, גוברות ההערכות כי השניים יגיעו לבסוף לפשרה, בדמות מינוי יוגב. אך במגדל, כידוע, הכל עוד יכול לקרות עד אחרי שמחת תורה. 

ברקת טרם התערב רשמית בנעשה, אך העביר לאליהו מסר ולפיו מגדל זקוקה כעת לשקט. ל"כלכליסט" גם נודע כי ברשות שוק ההון לא רואים פסול בהגעת אליהו לישיבת ועדת האיתור, וזאת משום שלדעת הרשות לבעל השליטה צריך להיות חלק משמעותי בבחירת המנכ"ל.

תגיות