אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחירי הגז עולים - ובאיחוד האירופי שוקלים חלוקת סיוע של מיליארדי יורו למשקי הבית מוסף גז כיריים כירה | צילום: shutterstock

מחירי הגז עולים - ובאיחוד האירופי שוקלים חלוקת סיוע של מיליארדי יורו למשקי הבית

שרי האנרגיה של האיחוד ידונו השבוע בתגובה לעלייה במחיר הסיטונאי לגז, מתוך חשש שהמגמה תפגע בהתאוששות הכלכלית של אירופה ואף תיצור משבר אנרגיה עמוק בחורף הקרוב; סוכנות האנרגיה הבינלאומית קראה לרוסיה להגדיל את משלוחי הגז לאירופה בניסיון להקל קצת את המשבר, אך במוסקבה לא ממהרים לעשות זאת בשל אינטרסים הקשורים לצינור נורד סטרים 2

22.09.2021, 14:18 | ליטל סמט

מחירי הגז והחשמל העולים והחשש מפני משבר אנרגיה מעמיק בחורף, הובילו לכך שבאיחוד האירופי שוקלים להעביר מיליארדי יורו בסיוע למשקי הבית. בפייננשל טיימס דווח כי שרי האנרגיה של האיחוד מתוכננים להיפגש השבוע כדי לדון בתגובה לעלייה במחיר הסיטונאי לגז, זאת מתוך חשש שהמגמה תפגע בהתאוששות הכלכלית של האיחוד ממשבר הקורונה ותערער על התוכניות השאפתניות והיקרות של האיחוד לביצוע רפורמות ירוקות. 

קראו עוד בכלכליסט:

בהתאם, באיטליה מתכוונים לחשוף השבוע חבילת סיוע למשקי בית בשווי מלייארדי יורו. לפי מקור במשרד האוצר האיטלקי הסכום המדובר יעמוד על סביבות 4.5 מיליארד יורו. הממשלה האיטלקית כבר הוציאה מיליארד יורו בהתערבות ישירה בשוק האנרגיה להורדת המחירים לצרכנים. התוכנית של איטליה מגיעה לאחר שבשבוע שעבר הממשלה בספרד החליטה לפעול נגד הרווחים המוגזמים של חברות האנרגיה ולספק הטבות מס לצרכנים. אולם, החברות צפויות לפנות לבית המשפט נגד המהלך, מה שכבר הוביל לירידה במחיר המניה שלהן. 

בצרפת כבר הוכרז על חלוקת סובסידיה של 100 יורו לקרוב ל-6 מיליון משקי בית עם הכנסה נמוכה, ואילו בבריטניה הממשלה שוקלת להעניק לחברות האנרגיה הלוואות חירום כדי שיעבירו אליהן לקוחות לא רווחיים מספקים קטנים וקורסים. 

הכיכר האדומה, מוסקבה, צילום: רויטרס הכיכר האדומה, מוסקבה | צילום: רויטרס הכיכר האדומה, מוסקבה, צילום: רויטרס

כחלק מהמאמצים קראה ממשלת ספרד ביום שני לאיחוד האירופי לרכז את רכישות הגז הטבעי, כדי להפחית מהכוח של החברות השולטות בשוק ולבסס עתודות אסטרטגיות. "המדינות החברות לא צריכות לאלתר צעדים אד הוק בכל פעם שיש תקלה בשוק", נכתב בהצעה שהעבירה הממשלה במדריד לנציבות האירופית. "יצרניות הגז מתנהגות בצורה אסטרטגית כדי למקסם את הרווחים שלהן. עלינו לפעול בצורה מאוחדת כדי לא להיות תלויים ברחמים שלהם". 

מנגד, חברות הגז הזהירו שאין פתרון מהיר למחסור באספקה באירופה. קלאודי דסקלזי,  מנכ"ל חברת הגז והנפט האיטלקית Eni, אמר מוקדם יותר השבוע כי אף שהממשלות צודקות בניסיונות שלהן לזרז את האימוץ של אנרגיה מתחדשת, הן בחרו לפגוע בהיצע של דלקים מאובנים שנמוך כעת מהביקוש. "זה לא משהו שיישאר רק זמן מוגבל, זה מבני", אמר על העלייה במחירי הגז. "אי אפשר להפחית את המלאי בלי להפחית את הביקוש". עוד הוסיף כי הלחץ הגובר מצד ממשלות, פעילים סביבתיים ומשקיעים מקשה על חברות האנרגיה להשקיע באספקת גז. 

העלייה במחירי הגז לצרכנים באירופה, שלפי עיתון הגרדיאן זינקו מאז תחילת השנה ב-250%, אינה נובעת רק מהפעולות של חברות האנרגיה, אלא היא תוצאה של שילוב של כוחות כלכליים, טבעיים ופוליטיים. ברמה העולמית, הביקוש לאנרגיה זינק לאחר שסין וכלכלות גדלות נוספות התאוששות ממשבר הקורונה. באירופה, חורף קר שלווה באביב פושר רוקנו את עתודות הגז. במקביל, מחירי הפחמן הדו-חמצני טיפסו החודש לשיא של 62 יורו. העלייה הזו במחירי הגז נובעת בין השאר מהירידה ביכולות האחסון בחורף המתמשך שחוו בשנה שעברה באירופה, זאת בנוסף לירידה בייצוא הגז הטבעי מרוסיה לצפון-מערב אירופה על רקע המחלוקת הפוליטית סביב צינור הגז נורד סטרים 2. לפי אלכסיי מילר, מנכ"ל גזפרום, חברת הגז הממשלתית של רוסיה, אירופה צפויה להתמודד עם תקופה מתמשכת של מחירים גבוהים, זאת מכיוון ש"השוק האסייתי אטרקטיבי יותר ליצרנים ולמשקיעים". 

חורף בפריז, צילום: שאטרסטוק חורף בפריז | צילום: שאטרסטוק חורף בפריז, צילום: שאטרסטוק

עם זאת, סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) קראה לרוסיה להגדיל את משלוחי הגז לאירופה בניסיון להקל קצת את המשבר. "בסוכנות האנרגיה מאמינים שרוסיה יכולה לעשות יותר כדי להעלות את הזמינות של הגז לאירופה ולהבטיח שהמלאי יעלה לרמות מתאימות בהכנה לחימום בעונת החורף הקרבה", נמסר בהצהרה. "זו הזדמנות עבור רוסיה להחזיר את מעמדה כספקית מהימנה לשוק האירופי". 

רוסיה מספקת 41% מהגז באיחוד האירופי, אך הטענה היא כי כבר חודשים שגזפרום מסרבת להעלות את האספקה, ככל הנראה כחלק מהמהמאצים של הקרמלין לזרז את אישור צינור נורד סטרים 2 השנוי במחלוקת, שיכפיל את ייצוא הגז הרוסי לגרמניה. בניית הצינור הושלמה מוקדם יותר החודש, אך זה אינו יכול להתחיל לפעול לפני שיקבל את אישור הגולטורים הגרמנים. קבוצה של 40 חברי הפרלמנט האירופי כבר הביעו חשש שהפחתת האספקה לאירופה היא ניסיון תמרון של רוסיה לקבל את מבוקשה.

תגיות