אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"סמארטפוני שיאומי כוללים רכיבי ריגול סיניים" שיאומי 10T לייט קדימה | צילום: רפאל קאהאן

"סמארטפוני שיאומי כוללים רכיבי ריגול סיניים"

כך עולה ממחקר שנערך בנושא בליטא. שר ההגנה של המדינה המליץ למי שמחזיק במכשירים של החברה או בסמארטפונים סיניים אחרים להיפטר מהם בהקדם. היחסים בין סין לליטא הידרדרו מאוד בחודשים האחרונים על רקע הכרת ליטא בטייוואן

22.09.2021, 17:45 | רפאל קאהאן

מאז החרמת וואווי בידי ארצות הברית, לא חזרו לקדמת הבמה האשמות נגד חברות טכנולוגיה סיניות על כך שהן משרתות את האינטרסים של בייג'ינג לפני שמירת הפרטיות של לקוחותיהם הפרטיים. אבל כעת מחקר ממשלתי בליטא, בגיבוי שר ההגנה המקומי, מאשים את שיאומי בהסתרת רכיבי ריגול וצנזורה במכשיריה. 

קראו עוד בכלכליסט:


סוכנות רויטרס דיווחה היום (ד') כי על פי המחקר, החברה התקינה מערכת צנזורה פנימית במכשירים שיכולה לזהות ולהסתיר צירופי מילים או ביטויים שלא נוחים לממשלת סין - כמו  "free Tibet", "תנועת הדמוקרטיה" או "תחי עצמאותה של טיוואן".

על פי הגילויים של סוכנות הסייבר של ליטא, המכשירים שנבדקו מדגם שיאומי מי 10T הכילו את המנגנון - אך החוקרים מצאו שהוא היה מכובה במכשירים שנמכרו באיחוד האירופי. עם זאת המומחים אמרו שאין שום בעיה להפעיל את האפשרות הזו מרחוק בהינתן ששלטונות סין מחליטים על כך. כלומר מדובר באפשרות רדומה שניתנת להפעלה לפי הצורך. 

שיאומי 10T , צילום: רפאל קאהאן שיאומי 10T | צילום: רפאל קאהאן שיאומי 10T , צילום: רפאל קאהאן

הגילוי עורר סערה כה גדולה במדינה עד ששר ההגנה של ליטא, ארבידס אנוסאודקס (Arvydas Anušauskas), הצהיר שכדאי למי שמחזיק במכשירים של החברה או בסמארטפונים סיניים אחרים להיפטר מהם בהקדם. תת-שר ההגנה מרגיריס אבוקביציוס הוסיף: "ההמלצה שלנו היא לא לרכוש יותר סמארטפונים סיניים". שיאומי סירבה להגיב לסוכנות רויטרס על הטענות. 

היחסים בין סין לליטא הידרדרו מאוד בחודשים האחרונים לאחר שבסין ביקשו לגרש את השגריר הליטאי חזרה לארצו. הסיבה לכך היא ההכרה של ליטא במשרד האינטרסים הטייוואני כ"נציגות טייוואן" במדינה. מדובר בסוג של הכרה רשמית במדינה שבייג'ינג רואה בה מחוז מורד וחלק בלתי נפרד מסין. מדינות רבות בעולם אף נמנעות מיחסים ישירים עם טייוואן מסיבה זו. יועץ הביטחון הלאומי של נשיא ארצות הברית, ג'ייק סאליבן, שוחח בשבוע שעבר עם ראש ממשלת ליטא והביע תמיכה מוחלטת במדינה מול הלחצים הסיניים. 

מערך הסייבר הליטאי גם ציין בממצאיו שמכשירי שיאומי שולחים מידע מוצפן לשרת הממוקם בסינגפור, אם כי לא ברור אילו נתונים מועברים כך לשרתי שיאומי. 

חשוב להזכיר שעל פי החוק הסיני, כל חברות הטכנולוגיה המקומיות נדרשות לאפשר גישה מלאה וחופשית לשרתיהן ולמידע המאוחסן בהם לשלטונות הסיניים. מדובר בחלק מחוק הסייבר המקומי, סעיף שעורר הרבה מאוד דאגה במערב. עם זאת עדיין לא נצפו מקרים בהם הוא הופעל.

בסוכנות הסייבר של ליטא גם הסבירו שפירצת אבטחה דומה נמצאה במכשירי P40 של וואווי. בדיקה של מכשירי וואן פלוס, חברה-בת של יצרנית הסמארטפונים הענקית הסינית קבוצת BBK, לא מצאה שום בעיה בהם. 


תגיות