אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אופציה בתחפושת של מניה מיקי יעקבי | צילום: רונית וולפר

דעה

אופציה בתחפושת של מניה

כשאנו קונים מניות של חברות צמיחה צעירות, נדמה שקנינו מניה - אולם בפועל קיבלנו אופציה להשתתף בהצלחה העתידית של אותה חברה. לחברות הללו יש חלון זמן מוגבל להצלחה, שתלויה קודם כל בגורם האנושי בהן, בראש ובראשונה ההנהלה

27.09.2021, 07:46 | מיקי יעקבי

גם בעולם טכנולוגי, הגורם האנושי הוא זה שעושה את ההבדל.

משקיעים רבים, במיוחד המנוסים והוותיקים, משתאים נוכח התמחור האגרסיבי של "מניות העולם החדש" - חברות טכנולוגיה הנסחרות לפי מכפיל מכירות ולא מכפיל רווח. 

קראו עוד בכלכליסט:

כידוע, חברות טכנולוגיה אלו, שרובן מפסידות בשורה התחתונה, אינן מתומחרות לפי מכפיל רווח, אלא לפי מכפיל מכירות הגוזר שוויים אדירים. בשנות התשעים של המאה הקודמת, כאשר החלו להופיע לראשונה מניות הצמיחה בתחומי ההייטק השונים, הן נחשבו למסוכנות מאוד, והיו לרוב חלק קטן מתיק ההשקעות. כיום, הן מהוות נדבך מרכזי בתיקי ההשקעות. לפיכך, השפעתן על התיק הפכה קריטית.

כאשר אנחנו קונים מניות צמיחה חזקה, נדמה שקנינו מניה - אולם בפועל קיבלנו אופציה להשתתף בהצלחה העתידית של אותה חברה. בדומה לאופציה, אנו קונים נכס בפרמיה על ערכו הנוכחי ועל ציר הזמן הוא עולה ויורד בפראות. במקרה של קניית מניית צמיחה בשלבים המוקדמים יותר של חייה, אנחנו מקבלים בדרך כלל מוצר מתקדם הנותן מענה טכנולוגי. אולם, ככל שחברת צמיחה תגדל - היא תשאף להפוך לפלטפורמה המספקת מגוון פתרונות. לכן, חברת צמיחה צעירה מקבלת למעשה חלון זמן מוגבל להפוך מחברת מוצר לפלטפורמה, ממש כמו אופציה, רק בתחפושת של מניה.

דוגמא לכך היא השוואה בין צ'ק פוינט לפאלו אלטו. לאחרונה השתתפתי במפגש וידאו עם אנליסט הסייבר של חברת אופנהיימר. בקהל היו מספר משקיעים ותיקים, שהתעקשו לברר אודות צ'ק פוינט, ויש להם סיבה. מדובר בחברת סייבר מפוארת ללא ספק, עם מוצרי הגנה מצוינים, אולם כזו אשר טרם כבשה וביססה את מעמדה כפלטפורמה כוללת. רוצה לומר, חברות המחפשות כיום פתרון רחב לסוגיות האבטחה שלהן לא יוכלו למצוא מענה כולל בצ'ק פוינט, ויאלצו לחפש השלמות או חלופות. כתוצאה, מנייתה מדשדשת כבר תקופה ארוכה, כאשר המתחרים נוגסים בה כל העת. לעומתה, חברת סייבר מצליחה אחרת בשם פאלו אלטו, השכילה דרך מסע רכישות אגרסיבי למצב עצמה כפלטפורמת אבטחה, להמשיך לצמוח ולהצדיק את מחירה הגבוה. או כפי שלמדתי בעברי בתעשיית ההון סיכון - “You have to pay to play".

מניסיוני כמנהל השקעות, במקרים רבים של חברות צמיחה, ההרכב האנושי של הנהגת החברה ואישיות המנכ"ל בפרט עושים את ההבדל בין חברה שהשכילה להמציא מוצר טכנולוגי מוצלח, לבין חברה שעשתה גם את הקפיצה הבאה והפכה לבנק פתרונות טכנולוגיים, על פני מגוון רחב של תחומים. לדוגמא, ג'ף בזוס, שחזר לאחרונה מהחלל, הפך בכישרון רב חנות ספרים וירטואלית מפסידה לענק דורסני, הנוגס ממגוון תחומי כלכלה, החל ממסחר אונליין דרך שירותי ענן ועד מזון, פרסום, לאחרונה גם שירותי תשלומים, והיד עוד נטויה. כלומר - פלטפורמה. והבעת האמון של השוק במניית אמזון - בהתאם כמובן.

לכן, בכל פעם שאני רוכש מניות של חברות צמיחה, כלומר - אופציה בתחפושת מניה, גורם חשוב ואפילו קריטי בהחלטתי הוא הערכה של ההנהלה המובילה את החברה, והמנכ"ל בראשה. רוצה לומר, מנקודת מבט של משקיע, גם בעולם שהופך יותר ויותר טכנולוגי - הגורם האנושי הוא זה שעושה את ההבדל.



מיקי יעקבי הוא שותף מנהל בקרן הגידור Defender Funds, המתמחה במסחר בחברות הנסחרות בארה"ב


תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
איך אתה משווה בין צקפוינט לפאלו אלטו
ניר צוק מראה צמיחה מעולה בענן ולא בקופסאות של גיל שוויד. כשניר קונה חברה הוא משלם עשרות ומאות מליונים. מי שקונה בפרוטות, זה מה שהוא מקבל. כבר דובר רבות על הריווחיות של צקפוינט - משחק בכמות המניות. גיל קונה מניות של עצמו ואז מראה רווח של מניה. נמוך, אבל חיובי. משקיעים כבר לא קונים את הסיפור הזה ולכן ככה היא שווה.
גיל שוויד  |  27.09.21