אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החורף מגיע גם לקואליציה: אלה המוקשים שבדרך מימין: ראש הממשלה נפתלי בנט, ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד, שר הביטחון בני גנץ ושר האוצר אביגדור ליברמן. כל אחת מהמפלגות תרצה לקדם את האג'נדה | צילום: עמית שאבי

החורף מגיע גם לקואליציה: אלה המוקשים שבדרך

תוך חודש וחצי צריכה הקואליציה להעביר בקריאה שנייה ושלישית את חוקי התקציב וההסדרים, והעברתם תסמן את ההתמודדויות הבאות שיאתגרו את ממשלת השינוי. כלכליסט ממפה את הקשיים והמכשולים הצפויים בדרך

04.10.2021, 06:58 | צבי זרחיה

בימים האחרונים ביקש שר האוצר אביגדור ליברמן מיו"ר הקואליציה ח"כ עידית סילמן (ימינה) עדכון בנוגע להתקדמות במחלוקות מול חברי כנסת וסיעות בסעיפי חוק ההסדרים. 

זאת לאחר ששבוע קודם לכן הוא וסילמן נפגשו עם ראשי סיעות הקואליציה לצורך קידום חוקי התקציב וההסדרים. 

קראו עוד בכלכליסט:

השיחה התקיימה על רקע פתיחת מושב החורף של הכנסת היום, שיוקדש בתחילה לאישור שני החוקים עד 14 בנובמבר בקריאה שנייה ושלישית. לאחר אישורם תעמוד הקואליציה בפני אתגרים לא פשוטים נוספים כי כל אחת מהמפלגות תרצה לקדם את האג'נדה שלה, שלעתים מתנגשת עם אלה של שותפותיה. “כלכליסט” ערך מיפוי של המוקשים העיקריים המצפים לקואליציה בכנס החורף.

מימין: ראש הממשלה נפתלי בנט, ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד, שר הביטחון בני גנץ ושר האוצר אביגדור ליברמן. כל אחת מהמפלגות תרצה לקדם את האג מימין: ראש הממשלה נפתלי בנט, ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד, שר הביטחון בני גנץ ושר האוצר אביגדור ליברמן. כל אחת מהמפלגות תרצה לקדם את האג'נדה שלה, שלעתים מתנגשת עם אלה של שותפותיה | צילום: עמית שאבי מימין: ראש הממשלה נפתלי בנט, ראש הממשלה החליפי יאיר לפיד, שר הביטחון בני גנץ ושר האוצר אביגדור ליברמן. כל אחת מהמפלגות תרצה לקדם את האג


1. התקציב  

בממשלה ובקואליציה מעריכים שבסופו של דבר חוקי התקציב וההסדרים יעברו, כי אי אישור התקציב יגרום לנפילת הממשלה, דבר שאף אחד ממרכיבי הקואליציה אינו מעוניין בו. בחודשים האחרונים נבנה בכנסת ציר להעברת התקציב, חוק ההסדרים והנושאים הכלכליים האחרים שכולל את ליברמן, יו"ר ועדת הכספים ח"כ אלכס קושניר (ישראל ביתנו), סילמן, השר במשרד האוצר חמאד עמר (ישראל ביתנו) ומרכז הקואליציה בוועדת הכספים ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד). בשבועות האחרונים דווח על משבר עם סיעת רע"ם, על רקע כעס של ראשיה בשל אי העברת התקציבים לחברה הערבית למיגור הפשיעה ואי הכרה בישובים בלתי מוכרים. 

בקואליציה מבינים שעליהם לתת בתקציב הישג מובהק ליו”ר רע”ם מנסור עבאס תמורת המשך ישיבתו בקואליציה. ואילו עבאס יודע שאם יפרוש מהממשלה בלא שיצליח להגדיל את המשאבים לחברה הערבית, סיכוייו לחזור לכנסת הבאה לא יהיו גבוהים. לפיכך ההערכה בקואליציה היא שלבסוף יושג הסדר שיאפשר לעבאס לנפנף בו בחברה הערבית מול איימן עודה ואחמד טיבי מהרשימה המשותפת. 

2. חוק ההסדרים

ייתכנו שינויים במס על המשקאות הקלים, מס על כלים חד פעמיים, ברפורמת היבוא, הרגולציה ועוד. אבל בשורה התחתונה ההערכה היא שהכנסת תספיק לחוקק בתוך חודש וחצי כמעט את רוב סעיפי חוק ההסדרים השמן. 

3. ועדות הכנסת

האופוזיציה מסרבת עדיין לשלוח את שמות נציגיה לוועדות הכנסת ועקב כך נציגיה אינם יכולים להשתתף בהצבעות. בעקבות עתירה לבג"ץ של ח"כים מהליכוד ומש"ס קרא בג"ץ לצדדים לקיים הידברות ולפתור את המחלוקת על חלוקת המושבים בוועדות. לפי שעה טרם הושגה הסכמה. מעניין לראות האם האופוזיציה תחרים את ההצבעות על התקציב וחוק ההסדרים בוועדות. בשל כך שהאופוזיציה לא שולחת את שמות חבריה לוועדות הכנסת, לא ניתן גם להקים את ועדת האתיקה. כך, חצי שנה לאחר כינון הכנסת אין בקרבה גוף שיטפל בתלונות אתיות על חברי הכנסת. 

הקואליציה הציעה לאופוזיציה להגדיל את מספר הח"כים בוועדת חוץ וביטחון ל־25 ולמנות עוד 17 ממלאי מקום. המשמעות היא ש־42 ח"כים – שליש מחברי הכנסת – יכהנו בוועדה. בוועדת הכספים הוצע להגדיל את מספר הח"כים ל־20 עם רוב של שניים לקואליציה.


ח"כ עידית סילמן, יו"ר הקואליציה,  ח"כ עידית סילמן, יו"ר הקואליציה ח"כ עידית סילמן, יו"ר הקואליציה,


4. נאשם לא יכהן כראש ממשלה 

יו”ר תקווה חדשה, שר המשפטים גדעון סער, הציג בקמפיין הבחירות שלו את הכוונה לחוקק חוק האוסר הטלת מנדט להרכבת ממשלה על ח"כ שהוגש נגדו כתב אישום, לצד חוק המגביל את כהונת ראש הממשלה ל־8 שנים. החוק צפוי לחול מהכנסת הבאה. בלשכת סער אומרים שהחוקים הללו נמצאים בשלבים אחרונים של ניסוח. אלא שהשאלה היא האם ניתן לקדמם. בימינה לא תמכו בבחירות האחרונות בחקיקת חוק פרסונלי שנוגע ישירות להרכבת הממשלה על ידי ראש הממשלה הקודם בנימין נתניהו. 

5. חוק האזרחות

ב־6 ביולי 2021 נפלה במליאת הכנסת הצעת "חוק האזרחות" שהגישה שרת המשפטים איילת שקד (ימינה) המונעת איחוד משפחות של פלסטינים וישראלים. בהצבעה הושג תיקו לאחר שח"כ עמיחי שיקלי (ימינה) הצביע נגד לאחר שההצבעה הפכה להצבעת אמון בממשלה ושניים מהח”כים של רע"ם נמנעו. נוסח הפשרה כלל הארכת החוק בחצי שנה בלבד, במקום שנה בחוק המקורי ומתן 1,600 אישורים למבקשי מעמד תושב והקמת ועדה לבחינת בקשות לאיחוד משפחות על רקע הומניטרי. שקד לא מתכוונת להגיש את החוק מחדש אלא אם תובטח לה מראש תמיכה של האופוזיציה, כך שיושג רוב בעדו. בשנים האחרונות הליכוד, ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית שהיו בקואליציה תמכו בחוק, אבל כעת, כדי להביך את הממשלה, הן התנגדו לו.

6. חקירת הצוללות  

יו"ר כחול לבן ושר הביטחון בני גנץ דרש ביוני 2021 להקים ועדת חקירה ממלכתית לפרשת הצוללות שבעקבותיה נפתח תיק 3000 במשטרה והוגשו כתבי אישום. בקשתו לא הועלתה לדיון בממשלה בטענה שלא נעשה תיאום מוקדם עם שר המשפטים סער. לפני חודשיים הסכימו גנץ וסער לפתוח בעבודת מטה משותפת בעניין שבה ישתתף גם היועמ”ש אביחי מנדלבליט. רה"מ החליפי ושר החוץ יאיר לפיד הכריז לפני כמה חודשים שבסוף תוקם ועדת חקירה ממלכתית גם אם הדבר יקח זמן. אלא שבינתיים הנושא הזה לא הגיע אל שולחן הממשלה. לפי שעה לא ברור אם המהלך יזכה לתמיכת רה"מ נפתלי בנט. ביש עתיד ובכחול לבן מעוניינים מאוד בהקמת הוועדה, שעשויה להקנות למפלגותיהן דיבידנד פוליטי אם יתברר שהיתה מעורבות פוליטית ברכישת הצוללות.  


יו"ר רע"ם מנסור עבאס, צילום: שרון צור יו"ר רע"ם מנסור עבאס | צילום: שרון צור יו"ר רע"ם מנסור עבאס, צילום: שרון צור


7. חוק הגיוס

גנץ נאלץ בסוף אוגוסט ליישר קו עם ההסכם הקואליציוני שעליו חתם והסכים לכך ש"חוק הגיוס" של תלמידי ישיבות שאותו הגיש יחד עם ליברמן יוגש לכנסת בנוסח הכולל את הורדת גיל הפטור מגיוס לתלמידי ישיבות מ־24 ל־21 למשך שנתיים. הורדת גיל הפטור נועדה לעודד צעירים חרדים להשתלב בשוק העבודה. לאחר שנתיים גיל הפטור יועלה ל־22 ושנה לאחר מכן יעלה לגיל 23. עם זאת, גיל הפטור למי שיעשה שירות לאומי במסלולים שייקבעו יישאר 21. 

במקביל יוקם צוות לבחינת הסדרי השירות בצה"ל, בשירות הלאומי ובשירות האזרחי שבו ישתתפו נציגי רה"מ, שר הביטחון ושר החוץ כדי לגבש הסדר חדש שתואם את צרכי הביטחון והמשק. הצוות התבקש להגיש את המלצותיו עד נובמבר 2022 ולא מן הנמנע שיהיו חילוקי דעות בין השותפים. חקיקת חוק גיוס חדש, הורדת גיל הפטור ועידוד שילוב חרדים בשוק העבודה היו מהבטחות הבחירות העיקריות של יש עתיד וישראל ביתנו – וכעת יצטרכו להוכיח לציבור האם מילאו אותן. 

8. חוק הקנאביס 

אחת מהבטחות הבחירות של תקווה חדשה היא החוק לאי הפללת צרכני קנאביס. החוק הועלה בקדנציות האחרונות על ידי ח"כ שרן השכל שעברה מהליכוד למפלגתו של סער. ביולי 2021 העלתה השכל את הצעת החוק הזו להצבעה בקריאה הטרומית, וזו נפלה ברוב של 55 ח"כים נגד מול 52 בעד. הח"כים של רע"ם שבקואליציה הצביעו נגד. לאחר ההצבעה כתבה השכל כי "מפלגתי תקווה חדשה התחייבה לפעול למען לגליזציה והסדרה של שוק הקנאביס בשני שלבים: בתוך 3 חודשים אי הפללה ובתוך שנה הסדרה מלאה של שוק הקנאביס. הבטחת הבחירות הזו הפכה לראשונה לסעיף המחייב בהסכמים הקואליציוניים". מאחר שהליכוד שתמכה בעבר בהצעת החוק התנגדה לה, השכל יודעת כעת שבלי רע"ם לא תוכל לממש את הבטחת הבחירות שלה.

השכל מתכוונת להגיש בכנס החורף הצעת חוק חדשה שתענה על הצרכים של החולים ותעביר את הטיפול בהתמכרויות לקופות החולים. 

9. חוקים פרטיים

מדי רביעי תאלץ הקואליציה להדוף הצעות חוק פרטיות שיוגשו על ידי ח"כים מהאופוזיציה שנועדו להביכה. למשל, הליכוד תגיש הצעות להחלת הריבונות על יהודה ושומרון בניסיון להביך את ימינה, תקווה חדשה וישראל ביתנו. 

ברביעי הקרוב תועלה הצעה של יעקב מרגי ואוריאל בוסו (ש"ס) למיגון ישובי עוטף עזה. ח"כ אלי כהן (ליכוד) יעלה הצעה להגדלת שכר חיילי הסדיר. ליברמן הודיע בראיון ל"כלכליסט" שיעלה ב־50% את שכר החיילים רק ב־2023.

הצעות חוק נוספות שיועלו השבוע: מתן דמי אבטלה לעצמאים שהוגשה על ידי ח"כ סמי אבו שחאדה (הרשימה הערבית המשותפת); הצמדת קצבאות הבטחת הכנסה בגיל זקנה ל־80% משכר המינימום, שהוגשה על ידי הח"כים חיים כץ ואתי עטיה (ליכוד). ח"כ מירי רגב (ליכוד) תעלה להצבעה הצעת חוק להעניק דיור ציבורי לנשים ששהו במקלט לנשים מוכות. הממשלה צפויה להתנגד לכל הצעות החוק הללו ולספוג ביקורת ציבורית. 

תגיות