אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי שעות ארוכות: פייסבוק, וואטסאפ ואינסטגרם חזרו לפעול ווטסאפ ו פייסבוק | צילום: ש

אחרי שעות ארוכות: פייסבוק, וואטסאפ ואינסטגרם חזרו לפעול

התקלה בפייסבוק ובאינסטגרם תוקנה אחרי חצות, יותר משש שעות אחרי הקריסה, וכשעתיים לאחר מכן גם וואטסאפ חזרה לתפקד. "אנחנו מצטערים", צייצה פייסבוק - אך לא סיפקה הסבר לקריסה הארוכה ביותר שלה מאז 2008. מניית פייסבוק ירדה ב-4.9% והונו האישי של מארק צוקרברג צנח ביותר מ-6 מיליארד דולר

05.10.2021, 06:50 | טל שחף, יובל מן, ynet וכלכליסט

תקלה עולמית השביתה החל מאתמול (יום ב') בשעות הערב את הפלטפורמות של פייסבוק, כולל וואטסאפ ואינסטגרם. משתמשים דיווחו על תקלה שלא מאפשרת להיכנס לרשתות, מהאפליקציות או ומהאתרים. אחרי חצות פייסבוק ואינסטגרם חזרו לפעול, וסמוך לשעה 02:00 גם אפליקציית המסרים וואטסאפ שבה לתפקד.

קראו עוד בכלכליסט:

"אנחנו מתנצלים בפני כל מי שלא יכול היה להשתמש בוואטסאפ היום", צייצה החברה, "וואטסאפ מתחילה לחזור לפעול לאט ובזהירות. תודה על הסבלנות". קודם לכן נכתב בחשבון של פייסבוק: "לקהילה הענקית של האנשים והעסקים ברחבי העולם שסומכים עלינו - אנחנו מצטערים". ענקית הטכנולוגיה לא סיפקה הסבר לקריסה הארוכה ביותר שלה מאז 2008.

ווטסאפ,  ניצן סדן Business Insider ווטסאפ | ניצן סדן Business Insider ווטסאפ,  ניצן סדן Business Insider


בעקבות האירועים, ירדה אמש מניית פייסבוק ב-4.9% והונו האישי של מרק צוקרברג צנח בערב אחד ביותר מ-6 מיליארד דולר.

התקלה בפייסבוק החלה סמוך לשעה 18:30. בשעה 20:00 דווח על תקלות עולמיות גם בטוויטר, גוגל, אמזון וברשתות סלולריות בארה"ב. מאוחר יותר דווח גם על תקלות בטלגרם, שהפכה למקום המפלט של משתמשי וואטסאפ, בטיקטוק ובזום. בתוך כך, מניית פייסבוק צנחה על רקע תקלת הענק וחשיפת זהותה של העובדת לשעבר שהדליפה את מסמכי החברה לוול סטריט ג'ורנל ולקונגרס. ירידות נרשמו גם בשערי טוויטר, גוגל, אמזון ואפל.

דובר של חברת פייסבוק העולמית מסר אמש באמצעות טוויטר: "אנחנו ערים לכך שחלק מהמשתמשים נתקלים בבעיה בגישה לאפליקציות ולמוצרים שלנו. אנחנו מטפלים בבעיה כדי לחזור למצב תקין בהקדם האפשרי. אנחנו מתנצלים על אי הנוחות שנגרם". לא נמסרה הערכה לסיבת התקלה.

בקבוצות שונות ברשת הושמעו הערכות כי ייתכן ומדובר במתקפת סייבר, שבאה בתגובה לחשיפה של פרנסס האוגן, עובדת פייסבוק לשעבר, על מדיניות החברה. עם זאת, שני עובדים בצוות האבטחה של פייסבוק אמרו בעילום שם לניו יורק טיימס שלא מדובר בתרחיש סביר, מכיוון שהטכנולוגיה שמאחורי האפליקציות אינה זהה ופריצה לאחת מהן לא אמורה להשפיע על האחרות. מומחי סייבר אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי ככל הנראה מדובר בטעות בהגדרות תצורה וסביר להניח שזוהי טעות אנוש, אם כי אי אפשר לפסול לחלוטין את האפשרות שמדובר בחבלה מכוונת של עובד - אולי בעקבות החשיפה של האוגן.

שירה פרנקל, כתבת הטכנולוגיה של הניו יורק טיימס, צייצה אמש: "דיברתי כרגע בטלפון עם מישהו שעובד בפייסבוק והוא תיאר כיצד עובדים לא הצליחו להיכנס הבוקר לבניינים על מנת לבחון את היקף התקלה בגלל שהתגים שלהם לא איפשרו להם לעבור בשער". בטיימס דווח כי מרכז האבטחה העולמי של פייסבוק שלח מזכר שבו מצוינת הערכה שהנפילה של רשת פייסבוק מהווה "סיכון גבוה לאנשים, סיכון בינוני לנכסים וסיכון גבוה למוניטין של פייסבוק". במזכר צוין עוד כי קבוצה של עובדי פייסבוק הוזעקו למרכז המחשבים של פייסבוק בסנטה קלרה, קליפורניה, כדי לנסות לבצע "איתחול ידני" לשרתים של החברה. 

ליאור שפיר, חוקר סייבר ודוקטורנט באוניברסיטת תל אביב, אומר כי מדובר ככל הנראה בתקלת DNS. "ה-DNS הוא מעין ספר הטלפונים של האינטרנט, שאחראי לתרגום שמות של שירותים ושרתים לכתובות רשת. בשלב זה נראה כי רשומות ה-DNS שאחראיות לתרגום שמות השירותים של וואטסאפ ופייסבוק לכתובות רשת הן תקולות ומחזירות שגיאה. המשמעות היא שכל מכשירי הקצה, ביניהם מכשירים סלולרים, מחשבים אישיים, ושאר רכיבי תקשורת אינם יכולים לגשת, או אפילו לדעת, מהן כתובות הרשת של שרתי כל האתרים והשירותים של פייסבוק. בין אם הבעיה המקורית היא פנימית בפייסבוק, או קשורה לנפילת השרתים שלהם, גם כשהבעיה תתוקן, ייקח זמן עד שהזכרונות (cache) של שרתי ה-DNS יתעדכנו. ולכן צפויים קשיי תקשורת עם שרתי פייסבוק לפחות בשעות הקרובות". 

יורם הכהן, מנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי, שמנהל את מרחב IL. ושרתי ה-DNS שלו אומר: "התקלה של פייסבוק היא חלום הבלהות של כל מי שמנהל שירות אינטרנטי וקריאת השכמה לציבור שלא לבסס פעילותו על נוכחות בפלטפורמות בלבד אלא לגוון את הכלים לתקשורת בין אישית ועסקית. התקלה הזו, בין אם היא תוצאה של מתקפה ובין אם טעות אנוש, היא חלום הבלהות של כל מי שמנהל שירות אינטרנטי".

לדבריו ה-DNS משמש כ״ספר הטלפונים של האינטרנט" והוא חייב להיות זמין כל הזמן. "המשמעות של התקלה היא חסימה מוחלטת של השימוש בשם המתחם Facebook.com, לרבות באפליקציות סלולר שאף הן מתבססות על ה-DNS. הנפגעים, מעבר כמובן לקבוצת פייסבוק עצמה, הם משתמשים פרטיים ועסקיים בשירותי הפלטפורמות פייסבוק, אינסטגרם ווטסאפ".

"תקלה בסדר גודל עצום"

תומר לוי, מנכ"ל הסטארט-אפ הישראלי Logz.io, אומר: "זו תקלה בסדר גודל עצום שמשפיעה על העולם כולו. ההשפעה המהותית היא על העסקים שנשענים על פייסבוק. הם חוטפים את המכה הכבדה". לדבריו, הסיבה הסבירה לתקלה היא טעות אנוש: "שורת קוד בעייתית שיצרה את הכאוס הזה, ומערכות הבדיקה של החברה לא הצליחו לזהות את התקלה". עם זאת מציין לוי כי האפשרות של תקיפת סייבר היא תמיד על הפרק, וכי מקור התקלה יכול להיות גם עומס אדיר על המערכות.

ד"ר מייק דהאן, מומחה לטכנולוגיה וחברה ומרצה במחלקה לתקשורת ומנהל ומדיניות ציבורית במכללה האקדמית ספיר, אומר: "התקלה העולמית מוכיחה כי יש צורך לפרק את המונופול של פייסבוק ולהטיל רגולציות על החברה. התקלה מציפה את השעבוד ואת העוצמה של פייסבוק וכן, מושכת עוד תשומת לב לחברה, שהיא לא צריכה כרגע".

כצפוי, הרשת סוערת בעקבות התקלה. בהיעדר יכולת להגיב בפייסבוק או בוואטסאפ, התגובות מתרכזות בטוויטר. רבים מהמשתמשים מביעים קורת רוח על קריסת רשתות פייסבוק ומברכים את המוני משתמשי פייסבוק שנאלצים להשתמש בטוויטר. שימו לב גם למגה-שרשור המשעשע שנפתח על-ידי טוויטר וזכה לתגובות מוואטסאפ, אינסטגרם, רדיט, מקדונלדס, סניקרס ומותגים נוספים.  


תגיות