אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפקט סין: הפחם בהודו צנח לשפל מסוכן, הפסקות החשמל בדרך הבורסה במומבאי, הודו | צילום: AFP

FT

אפקט סין: הפחם בהודו צנח לשפל מסוכן, הפסקות החשמל בדרך

תחנות הכוח בכלכלה השלישית בגודלה באסיה נסמכות במידה רבה על פחם מיובא שמחיריו זינקו בעקבות האגירה הסינית. במקביל, היצרנית המקומית לא עומדת בביקושים לפחם, שטיפסו בעקבות ההתאוששות ממגפת הקורונה והחזרה לשגרה

05.10.2021, 23:49 | איימי קזמין, פייננשל טיימס

משבר האנרגיה הגלובלי פוגע עתה גם בהודו ומאיים לערער את התאוששותה ממשבר הקורונה, כך לפי אזהרת הרשויות שדיווחו כי מאגרי הפחם בתחנות הכוח המקומיות הגיעו לשפל מסוכן.


קראו עוד בכלכליסט:


לפי משרד האנרגיה ההודי, נכון ליום שישי האחרון, 135 תחנות הכוח בכלכלה השלישית בגודלה באסיה מחזיקות במאגרים שיספיקו בממוצע לארבעה ימים, ירידה מ־13 ימים בתחילת אוגוסט. מתוך תחנות הכוח שמנוטרות על בסיס יומי, למעלה ממחציתן מחזיקות במאגרים שיספיקו בקושי לשלושה ימים.

בעיות באספקת החשמל כבר פוקדות את כלכלת השכנה סין, שם רשם מגזר הייצור בחודש שעבר התכווצות ראשונה מאז תחילת המגפה. בייג'ינג הורתה לחברות אנרגיה בבעלות ממשלתית לדאוג למלאים של דלק מאובנים בכל מחיר על מנת להימנע מחוסרים בחורף הקרוב - מה שתרם לעליות מחירים עבור יבואניות גדולות אחרות, כולל הודו.

 ,   ,


"מגזר האנרגיה ההודי מתמודד עם סוג של סערה מושלמת", ציין אורודיפ ננדי, כלכלן לגזרת הודו בחברת הייעוץ נומורה. "אתה נתפס במצב שבו הביקושים גבוהים, האספקה המקומית נמוכה ולא אגרת מספיק מלאים באמצעות יבוא".

בחודשים האחרונים קיצצו תחנות הכוח ההודיות ביבוא של פחם, זאת לאחר שהמחירים הגלובליים זינקו בשל ביקושים חזקים בעולם, מאירופה כמו גם מסין. ממשלתו של נרנדרה מודי גם מקדמת מדיניות של עצמאות כלכלית בהודו בכל הנוגע לתהליך התאוששותה מהמגפה העולמית. עם זאת, האספקה של פחם מקומי, שהוא זול יותר, ואשר כמעט 80% ממנו מגיעים מחברה ממשלתית עצומת ממדים אך לא יעילה - קואל אינדיה  אינם עומדים בקצב הזינוק בביקושים.

משרד האנרגיה מסר בסוף השבוע כי גשמים עזים בספטמבר באזורים של כריית פחם פגעו הן בכרייה והן באספקה של הפחם, בעוד המפעלים עצמם לא אגרו די מלאים קודם לעונת המונסונים. המשרד הורה לחברות האנרגיה "לבנות מלאים בהיערכות לכך כי הביקושים יישארו ברמתם הנוכחית".


ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי. מקדם עצמאות כלכלית, צילום: אי פי איי ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי. מקדם עצמאות כלכלית | צילום: אי פי איי ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי. מקדם עצמאות כלכלית, צילום: אי פי איי


המחסור מציף כעת את האפשרות להפסקות חשמל בהיקפים נרחבים שיתרחשו בעת הקרובה, חשבונות חשמל גבוהים יותר למשקי הבית, או פגיעה בשורת הרווח של יצרניות החשמל. זאת בכלכלה שבה תחנות כוח מבוססות פחם מייצרות כיום כ־66% מתצרוכת החשמל לפי הערכות מסוימות.

"היינו כל כך ממוקדים בביקושים הקשורים להתאוששות מהמגפה, הנושא הזה היה עד כדי כך מרכזי, שכל הסוגיות האלה של האספקה לא היו באור הזרקורים עד שהשפעתן התחילה להיות מורגשת", ציין ננדי.

צריכת האנרגיה בהודו בחודשים אוגוסט וספטמבר טיפסה בחדות ל־124.2 מיליארד יחידות, מ־106 מיליארד יחידות בתקופה המקבילה ב־2019, זאת בעקבות ירידה חדה בתחלואת הקורונה והתקדמות משמעותית בתהליך ההתחסנות, שעודדו הודים רבים לחזור לפעילות רגילה.

בה בעת, מחירי הפחם מאינדונזיה, אחת הספקיות המרכזיות של הודו, טיפסו מ־60 דולר לטונה בחודש מרץ ל־200 דולר לטונה בחודש שעבר, מה שגרם לצמצום היקפי היבוא.

בעוד הודו שואפת זה זמן לצמצם את תלותה בפחם מיובא, מהגורמים המובילים לגירעון הסחר שלה, ננדי אמר כי על הממשלה לסייע בדחיפות לקואל אינדיה להגביר את היקפי הייצור, שכן אחרת ייאלצו יצרניות האנרגיה להגדיל את היבוא, ללא קשר למחירים. "אם הממשלה לא תגביר את הייצור או אם היבוא לא יגדל, יהיו הפסקות חשמל", הוא אמר.





תגיות