אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החלטת הריבית מחר - הדולר בשיא של חודש וחצי, מזנק ל-3.25 שקלים נגיד בנק ישראל אמיר ירון יתרות מט"ח | צילום: שאטרסטוק, דוברות בנק ישראל

החלטת הריבית מחר - הדולר בשיא של חודש וחצי, מזנק ל-3.25 שקלים

בנק ישראל יעדכן האם ימשיך בתוכנית רכישות האג"ח שהוא מבצע בכל חודש כפי שהיא, וצפוי להשאיר את הריבית ברמה נמוכה; המטבע האמריקאי מטפס גם מול המטבעות העיקריים; "ירידות שערי המניות גררה לפעילות ערה של רכישות מט"ח מצד הגופים המוסדיים"

06.10.2021, 11:46 | נועם לנדמן

הדולר רושם יום נוסף של עליות מול מקבילו הישראלי, ובשיא של חודש וחצי: מטפס ב-0.6% ונסחר תמורת 3.251 שקלים, השיעור הגבוה שלו מאז ה-19.8.21. בתחילת השבוע שעבר עוד נסחר מתחת ל-3.2 שקלים.


קראו עוד בכלכליסט:


יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות מסביר את נסיבות העלייה בערכו של הדולר: "ירידות שערי המניות גררה לפעילות ערה של רכישות מט"ח מצד הגופים המוסדיים, שנדרשו לבצע התאמות בתיק הנכסים. נסיקת שער הדולר, זימנה ליצואנים רמות שערים נוחות יותר למכור דולרים. מכירות מט"ח מצד יצואנים בלמו את המשך פיחות השקל בקרבת רמת 3.25 שקלים לדולר. הקשר הישיר שנמצא בין פעילות הגופים המוסדיים בשוק המט"ח לבין השינוי בשערי המניות בזירה הגלובלית, מורים כי פוטנציאל תנודות השערים הוא גבוה, כאשר להערכתנו, נתוני תעסוקה אשר יאותתו לשווקים כי הבנק המרכזי האמריקאי צפוי לפעול כבר בחודש נובמבר לצמצום הרחבת היקף רכישות האג"ח, עשויים לתרום לתנודות שערים בשוקי המניות ועימם לתמוך אף בפיחות נוסף בשער השקל". 


לאומי: "המגמה עד סוף 2022 צפויה להיות המשך התחזקות השקל", צילום: שאטרסטוק לאומי: "המגמה עד סוף 2022 צפויה להיות המשך התחזקות השקל" | צילום: שאטרסטוק לאומי: "המגמה עד סוף 2022 צפויה להיות המשך התחזקות השקל", צילום: שאטרסטוק


לדברי פריימן, "הנסיקה במחיר מוצרי האנרגיה, כאשר מחיר הגז שובר שיאים באירופה, צפויים לאיים על ההתאוששות הכלכלית ולתמוך במשנה זהירות מצד הבנקים המרכזיים, באשר לשינוי שער הריבית. העלייה החדה שנרשמה במחירי הדלקים, מייקרת את העלויות בשרשרת הייצור ועשויה לפגוע בביקושים כמו גם הנסיקה החדה שנרשמה במחירי התובלה וצוואר הבקבוק בנמלים מרכזיים בעולם".

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון מגיב לאירועים בשוק המט"ח: "בדינמיקת המסחר בחדר, אנו שמים לב שהיצע השקלים מגיע בעיקר מצד הזרים, ייתכן שעל רקע הפחתת סיכונים נוכח המימושים שאפיינו את השווקים הפיננסים בימים האחרונים, בעקבות אירועים שהגבירו את אי הוודאות וחששות המשקיעים, כמו למשל קשיי הממשל האמריקאי לאשר את העלאת תקרת החוב, ואת תכנית התקציב של ביידן, חששות מפני השלכות משבר אוורגרנדה בסין, התחלואה מהקורונה, וציפיות להמשך הידוק מוניטרי בעולם, שבא לידי ביטוי לפני כשבוע ברמז עבה שהפד פרסם לגבי צמצום אפשרי של קצב רכישות האג"ח שהוא מבצע, והעלאת ריבית בפועל בניו-זילנד אתמול".

פריימן: "הפד צפוי לפעול כבר בנובמבר לצמצום היקף רכישות האג"ח, ובכך לתרום לתנודות שערים בשוקי המניות ועימם לתמוך אף בפיחות נוסף בשער השקל"

לדברי לוי, "שער החליפין הממוצע של השקל ביחס לדולר עד סוף שנת 2022 צפוי להיות בטווח של 3.14-3.24 שקלים לדולר. תחזית זו לוקחת בחשבון יציבות של הדולר בעולם, והמשך רכישות מט"ח שיבצע בנק ישראל. המגמה עד סוף 2022 צפויה להיות המשך התחזקות השקל, בתמיכת הכוחות הבסיסיים של עודף בחשבון השוטף ועודף בהיקף ההשקעות הנכנסות לישראל ששוברות השנה שיאים בהיקפן. להערכתנו, למרות ההידוק המוניטרי שהתחיל בעולם וצפוי להמשך, בישראל הסביבה המוניטרית תמשיך להיות מרחיבה לאורך זמן. למרות הבדל מדיניות זה, לא צפוי פיחות השקל, שכן בהתחשב בסביבת האינפלציה וציפיות האינפלציה ביחס לריבית ולסביבת התשואות, פערי הריבית הריאלית בין ישראל לעולם צפויים להישאר יציבים".

לוי הוסיף, "עוד אנו מעריכים כי עבור יצואנים שער 3.25 שקל לדולר הוא נקודה מעניינת להגדלת והארכת גידורים על ידי מכירת מט"ח ורכישת שקלים בעסקות עתידיות ובאסטרטגיות באופציות, כהיערכות לשערים נמוכים יותר הצפויים בשנה האזרחית הבאה".

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "בחמישי הקרוב תתפרסם החלטת הריבית של בנק ישראל ולהערכתנו הבנק יעדכן כלפי מעלה את תחזיות הצמיחה והאינפלציה, אך יחזור על דבריו שהריבית תישאר נמוכה לאורך זמן. לצד החלטת הריבית, השאלה המעניינת צפויה להיות האם הבנק יכריז על סיום תוכנית רכישות האג"ח או שידחה את ההכרעה וימתין למהלך הבא של הבנק המרכזי בארה"ב". 


מימין נגיד בנק ישראל אמיר ירון ויו"ר הפדרל ריזרב ג מימין נגיד בנק ישראל אמיר ירון ויו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול | צילומים: אלכס קולומויסקי, איי פי מימין נגיד בנק ישראל אמיר ירון ויו"ר הפדרל ריזרב ג


לדברי קליין, "אפשרות ביניים יכולה להיות המשך הרכישות לתוך שנת 2022 אך בקצב מתון יותר. אפשרות זו עדיפה להערכתנו מכיוון שסיום מוחלט של הרכישות יגביר את הלחצים לייסוף השקל בשל צמצום פער הריביות, ומכיוון שלמרות העלייה בשיעור האינפלציה עדיין האינפלציה בישראל ב-12 החודשים האחרונים היא מהנמוכות ביותר בעולם".

קליין הוסיף כי "הירידות בשווקי המניות בשבועיים האחרונים והאיתות הברור של הבנק המרכזי בארה"ב על כוונתו לצמצם עוד השנה את תוכנית הרכישות תרמו להתחזקות הדולר בעולם. למרות זאת השקל התחזק ב-1% מול סל המטבעות של בנק ישראל במהלך ספטמבר. העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים שהתרחב מעל ל-6% מהתוצר ב-4 הרבעונים האחרונים (עד לרבעון השני) ממשיך לתמוך בחוזקו של השקל".

לאומי: "אנו שמים לב שהיצע השקלים מגיע בעיקר מצד הזרים, ייתכן שעל רקע הפחתת סיכונים נוכח המימושים שאפיינו את השווקים הפיננסים בימים האחרונים"

כלכלני בנק הפועלים: "בנק ישראל צפוי לשנות את ההכוונה המוניטרית ביום חמישי. ההכוונה לפיה המדיניות תיוותר מרחיבה לאורך זמן צפויה להישאר, אך אנו מעריכים שנראה שינוי בהתייחסות לאפשרות של הפחתת ריבית ושימוש בכלי מדיניות נוספים. האינפלציה בפועל והציפיות לאינפלציה נמצאות מעט מעל אמצע תחום יעד האינפלציה של 2%".

לדבריהם, "המסר הניצי מעט יותר בהודעת הריבית של הפד, ובעיקר הסקר שמראה שרוב החברים סבורים שריבית הפד תעלה כבר ב-2022 צפויים להערכתנו להשפיע גם על המסר שיעלה בהודעת הריבית של בנק ישראל. אנו מתקרבים לסוף השנה ותכנית רכישות האג"ח לא תוארך, יתכן שבנק ישראל יודיע גם על זה בהחלטה הקרובה. שוק הנגזרים מגלם צפי לעליית ריבית במחצית השנייה של 2022. אנו מעריכים כי הריבית תעלה בסמוך לעליית ריבית הפד, לקראת סוף שנת 2022".

המטבע האמריקאי מטפס גם מול המטבעות העיקריים - מתחזק מול סל 6 המטבעות המובילים בעולם ב-0.6% לרמה של 94.310 נק'. היורו יורד ב-0.4% ונסחר בעבור 1.15 דולרים, הליש"ט נחלש ב-0.5% ונסחר תמורת 1.35 דולרים.

תגיות