אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הביטחון: אין עלות תקציבית נוספת ל"הגדלות הרמטכ"ל" גנץ וכוכבי | צילום: דובר צה"ל, חיים הורנשטיין

משרד הביטחון: אין עלות תקציבית נוספת ל"הגדלות הרמטכ"ל"

המשרד הפיץ את תזכיר החוק שיסדיר את המנגנון השנוי במחלוקת של הגדלת קצבאות הפנסיה לפורשים מצבא קבע; לדבריו, "התיקון המוצע צפוי להוביל לחיסכון והתייעלות כלכלית ביחס להסדר הקיים"

06.10.2021, 23:34 | שלמה טייטלבאום

משרד הביטחון הפיץ הערב את תזכיר החוק שיסדיר את סוגיית הגדלות הרמטכ"ל. הגדלות הרמטכ"ל הן מנגנון המגדיל את גובה קצבת הפנסיה שמקבלים חיילי הקבע הפורשים לפנסיה תקציבית. נוסח החוק הנוכחי והחלטת הממשלה הוותיקה מציגים את מנגנון ההגדלות כמנגנון "חריג", אך בפועל ההגדלות הוענקו ל-98% מכלל הפורשים. תזכיר החוק החדש קובע כי ההגדלות הן ברירת המחדל, למעט במקרים של שחרור מהצבא עם עבירה שיש בה קלון.




קראו עוד בכלכליסט:


בדברי ההסבר לחוק כותב המשרד כי "בשנים האחרונות הועלו טענות משפטיות ביחס להחלטת הממשלה שמכוחה שולמה השלמת תקופות השירות ולאופן יישומה. התיקון המוצע מאפשר להסיר כל ספק מעל ההסדר האמור שקיים כבר עשרות שנים ומבטא את אופיו הייחודי של השירות הצבאי ואת הסדרי השירות והפרישה הייחודים הנוהגים בצה"ל".

משרד הביטחון טוען כי לעומת המצב הנוהג בפועל – וסובל מקשיים משפטיים כאמור – הרי שהחקיקה "מקטינה מכאן ולהבא את שיעור ההשלמה הממוצע, ותצמצם עד כדי ביטול השלמת תקופות בשיעורים חריגים".


בני גנץ, שר הביטחון, צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90   בני גנץ, שר הביטחון | צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90 בני גנץ, שר הביטחון, צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90


ניסוחם של דברי ההסבר והרקע לחוק, מבטאים את תפיסת צה"ל ומשרד הביטחון כי המנגנון של הגדלות הרמטכ"ל היה מוסכם ומקובל דה-פקטו, וסבל מקשיים משפטיים "טכניים". תפיסה זו באה לידי ביטוי מובהק בחלק העוסק בהשפעת תזכיר החוק המוצע על תקציב המדינה, משרד הביטחון כותב כי "התיקון המוצע צפוי להוביל לחיסכון והתייעלות כלכלית ביחס להסדר הקיים, לגבי אוכלוסיית המעבר, מוצע לשמר את ההסדר הקיים ועל כן אין עלות תקציבית נוספת".

עמדת האוצר, כפי שהוצגה בממשלה באוגוסט, היא כי ההסדר הנוכחי הוא "הסדר שנהג שלא כחוק", ולכן אין להתייחס אליו כ"הסדר קיים". עלות ההסדר, להערכת האוצר, היא 15 מיליארד שקל בעשור הקרוב. 

לאחר אישור ההסדר בממשלה נמנעו בכירי האוצר מלתקוף את ההחלטה באופן פומבי. עם זאת בראיון ל"כלכליסט" אמר מנכ"ל האוצר רם בלינקוב כי "ייתכן שיש דרכים טובות יותר למשוך כוח אדם איכותי לצה"ל, אבל הן לא בהכרח יחסכו כסף לעומת המודל הנוכחי. אבל אי אפשר להתנגד להחלטה אחרי שהיא התקבלה, אף אחד לא מתנגד".

תגיות