אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלפי מתמחים צעדו בתל אביב לביתו של הורוביץ: "שיקרו לנו, תתביישו לכם" הפגנת מתמחים בתל אביב | צילום: מוטי קמחי

אלפי מתמחים צעדו בתל אביב לביתו של הורוביץ: "שיקרו לנו, תתביישו לכם"

אחרי שיותר מ-2,500 מתמחים ומתמחות ברפואה הגישו מכתבי התפטרות - הפגינו אלפים מהם ברחבת הסינמטק, צעדו אל ביתו של שר הבריאות וחסמו בדרכם רחובות מרכזיים. ההתפטרות באה לאחר שהמגעים ביניהם בנוגע לקיצור התורנויות שנמשכות 26 שעות ברצף הגיעו למבוי סתום. ד"ר ריי ביטון, יו"ר ארגון המתמחים: "אנחנו שבורי לב ומזועזעים. הפתרון היחיד הוא לקום ולעזוב"

09.10.2021, 22:34 | ynet

יומיים אחרי שאלפי מתמחים הגישו את מכתבי ההתפטרות שלהם, המאבק נמשך: הערב (יום שבת) התקיימה ברחבת הסינמטק בתל אביב הפגנת המתמחים והמתמחות בהשתתפות כ-2,000 בני אדם. במקום נתלו שלטים שעליהם נכתב, בין היתר: "הממשלה הפקירה אותנו". הם קראו קריאות, בהן "או קיצור או התפטרות" וכן "מתמחים רוצים קיצור תורנויות". בתום ההפגנה בסינמטק צעדו המתמחים לעבר ביתו של שר הבריאות ניצן הורוביץ, וחסמו בדרכם את צומת הרחובות אבן גבירול ושאול המלך. כשהגיעה הצעדה לכיכר רבין התבקשו המפגינים על ידי המשטרה לעצור - אך המשיכו בדרכם.  


קראו עוד בכלכליסט:


ד"ר ריי ביטון, יו"ר ארגון הרופאים המתמחים "מרשם", אמרה עם הגעת הצעדה לביתו של הורוביץ: "הגענו לקצה. אנחנו בסוף שנתיים בלתי נסבלות. הייתה לך אפשרות לעשות היסטוריה, השר הורוביץ, אבל במקום זה היית פחדן והפקרת אותנו. יש לך הזדמנות לעשות צדק היסטורי".



הפגנת המתמחים בתל אביב, צילום: מוטי קמחי הפגנת המתמחים בתל אביב | צילום: מוטי קמחי הפגנת המתמחים בתל אביב, צילום: מוטי קמחי


מוקדם יותר, ברחבת הסינמטק, אמרה ד"ר ביטון: "היום הוא יום עצוב מנשוא, יום בו אנו נאלצים להחתים מתמחים ומתמחות וסטאז'רים על מכתבי התפטרות. עשור שלם שלא היינו צריכים להגיע לזה. בפעם האחרונה שזה קרה - המתמחים ניצחו. גם הפעם המתמחים ינצחו. אני שמחה לראות כאן הערב רבים שבאו לתמוך בנו. המאבק שלנו הוא המאבק שלכם. זה המאבק שלנו לתת לכם רפואה טובה יותר, לחיות חיים שפויים, לא להירדם לכם מול העיניים ברגע שאתם הכי צריכים אותנו".

"אני עומדת כאן היום בכאב גדול", הוסיפה ד"ר ביטון. "כל כך הרבה רגעי שבר היו בשבועיים האחרונים. שיקרו לנו, הונו אותנו, הבטיחו לנו מתווה אמיתי, כזה שמתחייב לקצר תורנויות באמת - לכולם; בסוף כתבו מתווה קיצור עלוב שמשאיר 90% מהמתמחים לעשות משמרות של 26 שעות ברצף. אנחנו לא שותפים לאמירות החגיגיות של שר הבריאות. אנחנו לא נשתמש במילים כמו 'צעד היסטורי' או 'מהפכה. חשבו שאפשר למכור לנו את הדבר הזה אבל לא, ממש לא, זה לא צעד היסטורי. זה צעד קטן וחלש ועלוב וזו בטח ובטח שלא מהפכה, זו בושה".

"אם אתם חושבים שיש פה פחד", המשיכה ד"ר ביטון, "תסתכלו סביב. אין פה פחד. אנחנו הולכים למאבק הזה יחד - ויחד אף אחד לא יכול לשבור אותנו. במקום לדבר איתנו, שר הבריאות ואנשיו מפיצים שקרים. שמעתי עכשיו מעיתונאים שנקבעה לנו פגישה למחר בערב. העיתונאים יודעים אנחנו לא. הזלזול שלכם בנו רק גורם לנו להבין שאם לא נילחם עכשיו, עד הסוף, אתם תמשיכו בזלזול הזה כלפינו; ואנחנו לא נישבר ולא נירתע ואנחנו ננצח כי אנחנו צודקים מדי ועייפים מדי ואין לנו מה להפסיד. אני פונה לנפתלי בנט והשר הורוביץ - בואו תעשו משמרת במיגון מלא ואחר כך תגידו 'יום היסטורי', תתביישו לכם!".


הפגנת המתמחים בתל אביב, צילום: מוטי קמחי הפגנת המתמחים בתל אביב | צילום: מוטי קמחי הפגנת המתמחים בתל אביב, צילום: מוטי קמחי


"אנחנו שבורי לב ומזועזעים מהיום הזה", היא הדגישה. "הפתרון היחיד לדבר הזה הוא לקום ולעזוב. לחתום על מכתבי הפיטורים ולהגיד 'לא עוד'".

בארגון המתמחים "מרשם" אמרו זמן קצר לפני שד"ר ביטון נשאה את דבריה, כי הערב היא הוזמנה לפגישה אצל יו"ר חטיבת הרפואה במשרד הבריאות, ורד עזרא. ד"ר ביטון השיבה: "שמחה מאד לשמוע ממשרד הבריאות, במיוחד כאשר עד כה כל ניסיונותינו להפגש עם השר בימים החריגים הללו לא הועילו. נשמח להפגש עם השר בכל רגע או זמן - כולל הערב".


צילום: מוטי קמחי צילום: מוטי קמחי צילום: מוטי קמחי


רופאים הצטרפו למאבק: "נרדמו בשמירה, מדובר במאבק צודק מאין כמוהו"

לדברים הצטרף פרופ' אמיר גלעדי מבית החולים איכילוב: "החלטתי להביע תמיכה במאבק הזה כי אין מקומם של המתמחים לבד. זהו מאבק של כלל מערכת הבריאות וכלל הציבור וכולנו משלמים את המחירים. אני תומך במאבק הזה גם כרופא, גם כהורה של רופאים צעירים וגם כמי שאמור להזדקק לשירותי הבריאות ולא רוצים להיפגש עם רופאים טרוטי עיניים מחוסר שינה. מדובר בכשל מערכתי הגורם לנזקים בריאותיים וצריכים לעצור את זה. איך נרדמנו בשמירה? מדובר במאבק צודק מאין כמוהו והגיעה השעה למהפכה ארגונית. הצעד הראשון נעשה ואני מברך על כך, אך אין כל הצדקה למהלך כל כך מוגבל".


הפגנת המתמחים ליד משרד הבריאות בשבוע שעבר, צילום: מוטי קמחי הפגנת המתמחים ליד משרד הבריאות בשבוע שעבר | צילום: מוטי קמחי הפגנת המתמחים ליד משרד הבריאות בשבוע שעבר, צילום: מוטי קמחי


ד"ר רותם צור מבית החולים הלל יפה סיפר על התורנויות שלו: "במעקבים אחרי החולים אתה מת מפחד. בדיעבד אתה יודע באיזה מצב ניתחת אותם, שגם אם חשבת בזמנו שאתה בסדר - לא היית מאה אחוז. בדיוק כמו שיכור שחושב שהוא יכול לנהוג, ניווטת את הסכין על הגוף של המטופל, ואתה מת מפחד מההשלכות, שצצות במהלך המעקבים. הכי עצוב שאתה מאשים את עצמך. אם עולה משהו לא טוב במעקבים - אתה לוקח את זה ככישלון שלך ואתה לא סולח לעצמך בחיים.

"אני מבין את התסכול שלכם בעקבות המתווה שהוצע לקיצור התורנויות. גם אם הכוונה הייתה חיובית - המתווה לא פותר את בעיית התורנויות. כנראה שמטרתו הייתה תקשורתית בלבד, פשוט להגיד 'עשינו'".

ענבל חרמוני, יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, אמרה בהפגנה: "אני פה בשם 17 אלף עובדים ועובדות סוציאליים בישראל. אני רואה את המהפכה שלכם בדיוק כשלנו, אנחנו ביחד בסיפור הזה. מסתכלים בישראל על הוצאה ציבורית רק כבזבוז ולא כהשקעה - וזו בושה. משרד האוצר עומד מולכם ומולנו ומבטיחים הבטחות עד 2030. חד-משמעית עד שלא רואים את הדברים קורמים עור וגידים אסור להאמין למילה שנאמרת. בסופו של דבר אלה החוקים הכי ישנים בספר, אבל הם הרבה פעמים עובדים. התפקיד של כולנו זה לא לתת לזה להיכנס בינינו. אנחנו עומדים כאזרחים ואזרחיות ורוצים לקבל מכם שירות טוב, הולם, מקצועי ואתם לא יכולים לעשות את זה כשיש תורנות של 26 שעות - מוכשרים ומוכשרות, נהדרים ונהדרות ככל שתהיו".

ערן צור, סטודנט שסיים לימודי רפואה, דיבר גם הוא באירוע: "איפה כל התיאוריה שמלמדים אותנו שש שנים? איפה החמלה? האמפיתה? ההקשבה ללב של מערכת הבריאות? לעבוד 26 שעות ויותר זה לא נזק? התעמרויות והשפלות במחלקות למתמחים צעירים זה לא נזק? מתמחות שעוברות הפלות בתורנויות זה לא נזק? כבר תקופה ארוכה שאנו, הסטודנטים, חלק מהמאבק הזה. 

"צפינו ביחס המזלזל של בכירים ובכירות במערכת, הזדעזענו ממכתב האיומים של איגוד הכירורגים. איזה ביזיון. ראינו ולא האמנו איך משרד הבריאות שאמור להיאבק עברנו - נטש ברגע האחרון ותקע לנו סכין בגב. שר הבריאות חזר בו מהבטחותיו ויצא עם מתווה חסר כל התחייבות ממשית. יותר מאלף סטודנטים חתומים על העצומה שתומכת במתמחים שמתפטרים ומבינים שבמערכת הזו הם לא רוצים להשקיע את חייהם. יחד נצליח לשנות ולהגיע למערכת בריאות שפויה וטובה יותר".

ביום חמישי מתחו בארגון "מרשם" ביקורת על כך שהשר לא שוחח ולא יזם פגישה אישית עם מובילי המחאה ובמקום זאת שלח את אנשי לשכתו. "המפתח לפתרון נמצא אצל השר ואנחנו מצפים ממנו לפתור את זה", אמרו גורמים בארגון. במקביל, שיגר האיגוד הישראלי לרפואה דחופה (חדרי המיון) הודעת תמיכה במחאת המתמחים ומסר כי "בניגוד למחלקות האשפוז השונות, המלר"דים (חדרי המיון) פעילים 24/7 ללא הבדל ממשי באופי הפעילות ועל כן אין בעיה של המשכיות טיפול או פגיעה ברמת ההתמחות. לשינוי שיטת הפעלת התורנויות במלר"דים תהיה השפעה רוחבית משמעותית על התורנים מכלל המחלקות, והלכה למעשה תסייע בפתרון לסוגיית המתמחים".

תגיות