אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ספרה שואפת לשחזר עם מור את ההצלחה בארגו ומימון ישיר מימין: אורי גולדפרב מנכ"ל ספרה ויוסי לוי בעל השליטה במור | צילומים: יח"צ

ספרה שואפת לשחזר עם מור את ההצלחה בארגו ומימון ישיר

חברת קרנות הגידור הגדולה בישראל תשקיע 25 מיליון שקל לפחות בהנפקת מור גמל, ומקווה להשיג תשואה דומה לזו שרשמה עם חברת הנדל"ן (220%). במור ינסו לחקות את הצלחת חברת הגמל של אלטשולר שחם, ששילשה את שווייה מאז ההנפקה

10.10.2021, 07:01 | אלמוג עזר

בשבוע שעבר נחשף ב"כלכליסט" כי בית ההשקעות מור מקדם את הנפקת חברת הגמל הצומחת שלו. טרם ההנפקה, וכצעד שבמידה רבה מקבע את השווי שלפיו תונפק מור גמל, גייס בית ההשקעות 54 מיליון שקל עבור חברת הגמל שלו משורה של משקיעים, ובראשם ספרה - חברת קרנות הגידור הגדולה בישראל. ספרה תשקיע 25 מיליון שקל; אייל לפידות, מי שהיה מנכ"ל חברת הביטוח הפניקס ומנכ"ל שיכון ובינוי בעבר, ישקיע 6 מיליון שקל; ואת היתרה תשקיע קבוצה של משקיעים פרטיים. לספרה, לפידות ויתר המשקיעים יש אפשרות להגדיל את סכום ההשקעה ב־32.2 מיליון שקל להיקף של 86.2 מיליון שקל.


קראו עוד בכלכליסט:


מדובר בעסקת Safe. כלומר, עסקה שבמסגרתה הכסף מושקע עכשיו, אולם המניות יתקבלו לאחר הנפקת מור גמל. מור העניקה למשקיעים הנחה של כ־20% על השווי שלפיו היא מתכוונת להנפיק את מור גמל - 600 מיליון שקל לכל הפחות. כך שאם כל התוכניות יתממשו, הקבוצה תחזיק בכ־10% ממור גמל.




אם בתוך שנתיים ההנפקה לא תצא לפועל ולא יבוצע סבב השקעה נוסף במור גמל, ספרה, לפידות והמשקיעים האחרים יוכלו להמיר את ההשקעה למניות בית ההשקעות מור עצמו, שנסחר בבורסת ת"א לפי שווי של 944 מיליון שקל, לאחר שמנייתו עלתה ב־16.3% מתחילת השנה.

העסקה מול מור, שאותה הובילה ספרה, מביאה לידי ביטוי שינוי בסגנון המחשבה ואופי ההשקעות שלה. עד לא מזמן ספרה השקיעה בעיקר בחברות נסחרות. כך, למשל, באמצעות הקרן המרכזית שלה - ספרה מאסטרפאנד ‑ היא מחזיקה במניות של שופרסל , בנק דיסקונט , טיב טעם , אנלייט אנרגיה, פרטנר  ועוד שורה ארוכה של חברות. כמו כן, ספרה השתתפה בהנפקות של חברות, שאליהן, לרוב, היא הגיעה בעקבות חיזוריהם של החתמים.

אולם בשלוש השנים האחרונות החליטו בספרה לפנות לאפיקי השקעה נוספים, על מנת להשיא תשואה עודפת למשקיעי הקרן. מדובר בעיקר על אסטרטגיה חדשה, שהיא בגדר תוספת לפעילות הקלאסית של ספרה: פנייה אקטיבית לחברות שבהן ספרה רואה פוטנציאל, גם אם הן לא נסחרות בשוק ההון, כשההגעה שלהן לשוק יכולה להניב לספרה תשואה גבוהה.


מימין: אורי גולדפרב מנכ"ל ספרה ויוסי לוי בעל השליטה במור, צילומים: יח"צ מימין: אורי גולדפרב מנכ"ל ספרה ויוסי לוי בעל השליטה במור | צילומים: יח"צ מימין: אורי גולדפרב מנכ"ל ספרה ויוסי לוי בעל השליטה במור, צילומים: יח"צ


ההשקעה בארגו פרופרטיז הכפילה עצמה פי 3

כך היה במקרה של חברת הנדל"ן ארגו פרופרטיז  שהוקמה ומנוהלת על ידי אופיר רחמים וגל טננבאום. החברה, המתמקדת בנדל"ן בגרמניה, הונפקה בבורסת תל אביב במאי האחרון. במסגרת ההנפקה, שבוצעה לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל, גייסה ארגו פרופרטיז 200 מיליון שקל.

טרום ההנפקה השתתפה ספרה בשני סבבי השקעה בחברה. בסביב הראשון, באפריל 2018, ספרה רכשה מיליון מניות תמורת 10 מיליון יורו. בסבב השני, במאי 2019, רכשה ספרה עוד 147.8 אלף מניות תמורת 1.8 מיליון יורו. בסך הכל השקיעה ספרה בארגו 44 מיליון שקל.

כיום ארגו נסחרת בשווי שוק של 1.8 מיליארד שקל וספרה מחזיקה בכמעט 8% מהמניות, ששוויין עומד על 141 מיליון שקל. כלומר, שווי ההשקעה של ספרה הכפיל את עצמו ביותר מפי 3.

דוגמה נוספת היא של חברת האשראי החוץ־בנקאי מימון ישיר, שהונפקה באוגוסט 2020. במסגרת קבוצת משקיעים, שכללה גם את חברת הביטוח הראל, חברת הביטוח הפניקס ומשקיע הפארמה מורי ארקין ‑ שהוא גם אחד המשקיעים הגדולים בספרה - עוד בטרם ביצוע ההנפקה התחייבה הקבוצה לרכוש 13% מהמניות לפי שווי של 914 מיליון שקל. בכך, למעשה, סגרה מימון ישיר את ההנפקה עוד בטרם הוצעה הסחורה לציבור. ספרה רכשה נתח של 4% ממניות מימון ישיר בתמורה ל־40 מיליון שקל. שווי המניות כיום עומד על 71 מיליון שקל, תשואה של 77%.

בספרה בונים על שחזור ההצלחות של השקעות אלו גם במקרה של מור גמל. בית ההשקעות מור, מצדו, בוודאי בונה על שחזור הצלחה של בית השקעות אחר - אלטשולר שחם. ביולי 2019 הנפיק בית ההשקעות את חברת הגמל והפנסיה שלו לפי שווי של 1.1 מיליארד שקל. כיום שווייה עמד על 3.2 מיליארד שקל - כמעט פי 3. ספרה השתתפה בהנפקה זו.

ההשוואה לאלטשולר שחם אינה מקרית. בשנים האחרונות, בזכות תשואות גבוהות, פעילות הגמל של אלטשולר שחם שאבה כספים מהמתחרים בקצב מסחרר של 2-1 מיליארד שקל בחודש, עד שבית ההשקעות הגיע לנתח של כ־25% משוק הגמל. בשנה האחרונה התשואות שמציג אלטשולר שחם לא מתברגות בצמרת, ואילו מור הפך לכוכב הניודים בגמל. באוגוסט היקף הניודים לגמל ולהשתלמות של מור עמד על 1.2 מיליארד שקל - נתון שמיקם את מור במקום הראשון. חברת הגמל וההשתלמות של מור מנהלת נכון לאוגוסט 2021 כ־23 מיליארד שקל, ורשמה צמיחה אורגנית של כ־142% מתחילת השנה.

התשואה הטובה ביותר מבין קרנות הגידור בישראל

חברת קרנות הגידור ספרה הוקמה ב־2004 על ידי ישראל מור, דורון ברין ורון סנטור, ומאז 2015 היא מנוהלת על ידי אורי גולדפרב. כיום ספרה מנהלת כ־6 מיליארד שקל בחמש קרנות. הקרן הגדולה ביותר, קרן ספרה, מנהלת יותר מ־2 מיליארד שקל.

ב־2020 הציגה ספרה תשואה של 11.2% ובמחצית הראשונה של השנה הנוכחית תשואה של 15.4%. 



תגיות