אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הצעירים בפריפריה ישמחו למצוא תעסוקה ביישובים בהם הם גרים" ארקדי פומרנץ ראש עיריית מעלות תרשיחא | צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

"הצעירים בפריפריה ישמחו למצוא תעסוקה ביישובים בהם הם גרים"

כך אמר ראש עיריית מעלות תרשיחא, ארקדי פומרנץ, בראיון לקראת כנס תעשיינים ויזמים להשקת פארק הייטק ותעסוקה מעלות תרשיחא כפר ורדים. לדבריו, נמצאת בעבודה תוכנית להקמת מכון למתמטיקה, "יש לנו שטח שמאושר על ידי ועדת תכנון ארצית ומיועדת להקים פה אוניברסיטה"

12.10.2021, 10:40 | מעין מנלה

"בפריפריה יש צעירים שרוצים לעבוד וישמחו למצוא את מקום תעסוקתם ביישובים בהם הם גרים", כך אמר ראש עיריית מעלות תרשיחא, ארקדי פומרנץ בראיון שנערך לקראת כנס תעשיינים ויזמים להשקת פארק הייטק ותעסוקה מעלות תרשיחא כפר ורדים", שיתקיים ב-19 באוקטובר במלון אחוזת אסיינדה ביער.

קראו עוד בכלכליסט:


לדבריו, מה שהופך את מעלות תרשיחא למקום מתאים להקמת מרכז הייטק הוא כמות הצעירים בעיר. "במעלות תרשיחא יש הרבה מאוד צעירים איכותיים שהרבה מהם לומדים בעיר ויוצאים לעבוד באיזורי הקריות, חיפה ויותר דרומה במרכז אבל ממשיכים לגור כאן. גילאי 0 עד 45 מהווים 60% מאוכלוסיית העיר. בנוסף, 30% מהתושבים מועסקים בתעשייה. בכל האיזור, שכולל את כפר ורדים, קיבוצים, מושבים, כפרים ערביים – יש הרבה אנשים מקצועיים שיוכלו להשתלב בהייטק כשיקום פה איזור תעשיית ההייטק החדש. 

"בבאר שבע למשל, או בקריית גת, לפני שקם איזור ההייטק אלה היו ערים שאף אחד לא חשב שאפשר להקים בהן משהו כזה והנה, קמו איזורי הייטק מוצלחים. גם שם הייתה אותה הדאגה, מאיפה יגיעו אנשי המקצוע", אמר. 


ארקדי פומרנץ ראש עיריית מעלות תרשיחא, צילום: ראובן  קפוצ ארקדי פומרנץ ראש עיריית מעלות תרשיחא | צילום: ראובן קפוצ'ינסקי ארקדי פומרנץ ראש עיריית מעלות תרשיחא, צילום: ראובן  קפוצ


בבאר שבע יש אוניברסיטה שמספקת כוח אדם איכותי להייטק, במעלות-תרשיחא אין, מהיכן יגיעו העובדים לפארק התעשייה? 

"במעלות אין אוניברסיטה אבל אנחנו נמצאים עכשיו בעבודה על התוכנית להקמת מכון למתמטיקה, יש לנו שטח שמאושר על ידי ועדת תכנון ארצית על קרקע מיועדת להקים פה מחר אוניברסיטה אם מאשרים. יחד עם זאת יש מוסדות להשכלה גבוהה מסביב בקריית שמונה, בעכו ובצפת".  

בתפן יש מרכז תעשייה ותיק וגדול שיש בו גם הייטק ויזמות – האם זה לא מספיק בשביל האיזור? 

"איזור התעשייה תפן כבר מלא ויש שם גם הייטק וגם תעשיות שונות. תפן הוקם לפני כ-40 שנה על ידי סטף ורטהיים ואין שם כבר מקום לבנייה בכלל. למשל אצלנו אחד הזוכים במכרז באיזור התעסוקה החדש הוא מפעל שיש לו כבר אתר בתפן. אנחנו נמצאים במשא ומתן עם עוד חברות ולפי שיחות שניהלנו עם משרד הכלכלה יזמים מחפשים מקומות כדי לבנות מפעלי הייטק ומפעלים נוספים באיזורי התעשייה". 

מעלות-תרשיחא נמצאת תחת הסכמי גג והתחדשות עירונית שצפויים להוסיף לעיר כ-6,000 יחידות דיור. "אנחנו רוצים שתהיה אוכלוסיה חזקה שתבוא לקנות כאן ותראה שיש פה איזורי תעשייה שייתנו להם מענה. בנוסף יש לנו מערכת חינוך מצויינת. יוצאים מכאן הרבה ילדים ליחידות קרביות איכותיות, ללימודים גבוהים ואנחנו רוצים להכשיר את הקרקע לחזרתם כי בשנים האחרונות הייתה הגירה שלילית. לפני כשנתיים עקב כך שאנחנו מנסים להביא לכאן מפעלים והייטק אנחנו רואים עלייה בהגירה החיובית. אני חושב ששינוי המגמה הזאת ייתן לנו להנות מהפירות בעתיד. מדובר כאן על שיתוף פעולה עם כפר ורדים ומעלה יוסף בהם גם יש אנשי מקצוע שיוכלו להשתלב בהייטק בפארק התעשייה. יש בנייה בכל היישובים מסביב ופארק התעשייה יגרום לכך שיגיעו אנשים חזקים יותר", אומר פומרנץ. 

חברות הייטק כעת, שרובן נמצאות במרכז הארץ, בגלל המחסור בכוח אדם ובגלל האפשרות לעבוד מהבית הרחיבו את החיפוש אחר עובדים גם לפריפריה. כאשר זה המצב, האם באמת יש צורך במרכז הייטק בפריפריה, האם לא מספיקות החברות במרכז שמגייסות עובדים בצפון או בדרום? 

"הרבה מהמרכז רוצים לגייס אנשים מהפריפריה וזה רק מראה שבאמת יש לנו פה אוכלוסיה צעירה מצויינת עם השכלה גבוהה. חשוב ביותר למדינת ישראל לחזק את הפריפריה ולמען האמת אני רואה שהממשלה החדשה נותנת דגש לפריפריה. יש כאן עובדים מצויינים. צעירים שרוצים לעבוד וישמחו במקום לנסוע למרכז למצוא את מקום תעסוקתם ביישובים בהם הם מתגוררים". 

בצפון הוקמו ממש לא מזמן מרכזי הייטק נוספים בקריית שמונה וביקנעם יש מרכז הייטק כבר שנים רבות. האם זה לא מספיק בשביל האיזור? 

"יקנעם או קריית שמונה נמצאות במרחק גיאוגרפי מאוד גדול. לנסוע ממעלות-תרשיחא ליקנעם זה למעלה משעה בלי פקקים. לקריית שמונה זה יכול להגיע גם לשעה וחצי ולכן המרכזים שם בעייתיים מבחינה גיאוגרפית לתושבי מעלות תרשיחא והסביבה. ברגע שנקים מרכז הייטק התיאבון לא ייעלם, כמה שתבנה יותר לא תהיה פחות תעשייה – אנשים ירצו ללמוד ולמצוא את עבודתם ליד הבית". 

חיזוק הפריפריה ופיתוחה יתקדמו על ידי כך שהצעירים יישארו ולא יעזבו למרכז. לדברי פומרנץ פיתוח כזה בנוי על שלושה עוגנים – תחבורה, חינוך ותעשייה. "אנחנו הולכים לבנות מלונות באיזור אגם המונפורט, זה משהו שיכול להשאיר את הצעירים במקום בו גדלו ונמשיך להילחם גם על החינוך. אנחנו עובדים על כך שהתחבורה תהיה נגישה יותר באשכול הגליל המערבי ואנחנו במשא ומתן עם משרדי הממשלה הרלוונטיים על מנת להקים פה מכון למתמטיקה שייתן קפיצת מדרגה לחינוך. כל מה שאנחנו רוצים הוא להשאיר את הצעירים החזקים שלנו ולהביא כמה שיותר משפחות חזקות ומשכילות – שיהיה עתיד לעיר". 


תגיות