אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שקד מקדמת מוסד תכנון חדש כדי לזרז אישור תוכניות דיור איילת שקד | צילום: אוראל כהן, עמית שעל

בלעדי

שקד מקדמת מוסד תכנון חדש כדי לזרז אישור תוכניות דיור

על פי התוכנית של שרת הפנים, הוועדה המחוזית מרכז תשוכפל לשתי ועדות. נבחנת הקמת ועדה שתעסוק רק ברמת הגולן במטרה להכפיל את מספר התושבים שם. במקביל שקד מעוניינת בשינוי החוק כך שיותר יישובים יוכלו לקיים ועדות קבלה

13.10.2021, 06:00 | אמיתי גזית

שרת הפנים איילת שקד מקדמת מהלך להקמת מוסד תכנון חדש כדי לעמוד ביעדים של התוכנית האסטרטגית לדיור שאושרה בממשלה ב־2017. על פי התוכנית, מדי שנה יש לאשר במחוז תוכניות לבניית כ־27 אלף דירות אולם ב־2020 אושרו 22 אלף דירות בלבד.

קראו עוד בכלכליסט:

על פי הרפורמה שרוקמת שקד, הוועדה המחוזית מרכז תשוכפל. ועדה אחת תעסוק בתוכניות הבנייה של הערים הצפוניות במחוז מרכז, ועדה אחרת תהיה אחראית על הערים בדרום המחוז. במקביל, שקד פועלת להוספת תקנים לוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) שעוסקת אף היא בין היתר בתוכניות בנייה במחוז מרכז.

כמו כן נבחנת הקמה של ועדת משנה שתהיה כפופה לוועדה המחוזית צפון, אך תעסוק רק בענייני התכנון של רמת הגולן וזאת כדי לעמוד ביעד השאפתני עליו הכריזה אתמול הממשלה – הכפלת מספר התושבים ברמה תוך שנים בודדות. צעד נוסף, שעשוי להסתיים בבג"ץ ובוודאי יעורר ביקורת, הוא יוזמה של שקד לתקן את פקודת האגודות השיתופיות כך שיישובים בגולן, בגליל ובנגב שבהם עד 600 בתי אב יוכלו לערוך ועדות קבלה לתושבים חדשים, לעומת המצב היום שמאפשר זאת רק ליישובים שבהם פחות מ־400 משפחות.

איילת שקד שרת הפנים , צילום: אוראל כהן, עמית שעל איילת שקד שרת הפנים | צילום: אוראל כהן, עמית שעל איילת שקד שרת הפנים , צילום: אוראל כהן, עמית שעל

18%פחות דירות מהיעד

לפי התוכנית האסטרטגית לדיור, עד שנת 2030 נדרש לאשר במחוז מרכז מידי שנה תוכניות לבניית כ־27 אלף דירות. כמעט כל התוכניות שמקודמות במחוז הן באזורים בנויים, סמוכות לתשתיות ומסובכות לתכנון וביצוע. למשל כיום כל תוכניות בניה למגורים חייבת להיות מותאמת לתוכנית המטרו, לרכבת הקלה, וכמובן לתשתיות אחרות שעוברות במחוז ובהן חשמל, כבישים ומים. התוצאה היא שקצב אישור תוכניות הבנייה בוועדה המחוזית הוא הנמוך מבין מוסדות התכנון ועמד בשנת 2020 על כמעט 31 חודשים. במחוז צפון אושרו תוכניות תוך 27 חודשים, בתל אביב תוך 24 חודשים, ובותמ"ל שממוקדת בתכנון למוגרים אושרו תוכניות תוך 13 חודשים. תוכניות בוועדה המחוזית מרכז ובוותמ"ל הניבו יחד בשנת 2020 כ־22 אלף דירות, נמוך בכ־18% מיעדי התוכנית האסטרטגית. התוכניות לארגון מחדש של המחוז נופלות בעיתוי שבו דווקא מחוז תל אביב השכן עובר שינויים, מתכננת המחוז חווה ארליך פרשה בחודש שעבר והיו"ר דניאלה פוסק צפויה לפרוש בתחילת 2022. לאור זאת יתכן כי גם מחוז תל אביב יהיה חלק מהרפורמה. מבדיקת כלכליסט עולה כי המהלכים האלה מבוצעים בתיאום עם משרד האוצר.

רמת הגולן תוכפל

בכנס רמת הגולן שנערך שלשום (ב') שקד ושר הבינוי זאב אלקין הבטיחו לקדם החלטת ממשלה שתאפשר לשווק מגרשים לבניית 7,000 דירות ברמה. מדובר ב־4,000 בתים ב־33 יישובים כפריים במועצה האזורית גולן. יתר 3,000 הדירות ישווקו בקצרין.

ראשי היישובים ברמת הגולן נפגשו ביום שני עם שקד וביקשו ממנה להקים מוסד תכנון עצמאי ונפרד מהוועדה המחוזית צפון. הקמה של ועדה חדשה מחייבת הליכי חקיקה ארוכים ולכן, לאחר התייעצות עם מנכ"לית מנהל התכנון דלית זילבר, העדיפה שקד לבחון הקמה של ועדת משנה הכפופה לוועדה המחוזית. במקביל הובטח בכנס כי הממשלה תאשר תוך מספר שבועות השקעה של כמה מאות מיליוני שקלים בתשתיות ברמת הגולן.

מסובבת את ההגה ימינה שרת הפנים מחפשת מצביעים עמדותיה של איילת שקד נגד החלטות הממשלה והדרג המקצועי באוצר נועדו לקושש תמיכה פוליטית בקלפי צבי זרחיה לכתבה המלאה

לדברי ראש המועצה האזורית גולן חיים רוקח, הוועדה החדשה נחוצה משום שהוועדה המחוזית עמוסה בתוכניות. "כדי לעמדו בהחלטת הממשלה אנחנו צריכים לקדם תוכניות בנייה ב־22 יישובים משום שכל המגרשים שמיועדים לבנייה בהם כבר שווקו ואוכלסו", אמר.

בדיקה של "כלכליסט" מעלה כי בעבר תוכניות בנייה שניסו לקדם ישובים במועצה האזורית נדחו על ידי הוועדה המחוזית, לרוב משום שלא כללו בתים קטנים שמתאימים לתקציב של צעירים. לדברי רוקח, הכוונה הפעם היא להציע תמהיל מגוון שכולל לא רק מגרשים לפרוייקטים של בנה ביתך, אלא גם בתים קטנים וזולים יחסית שייבנו ויימכרו על ידי קבלנים.

צעד נוסף שאותו מקדמת שקד הוא הרחבת הסעיף בחוק שמאפשר ליישובים לערוך מבחני קבלה לתושבים חדשים כך שיחול על יישובים עם 600 משפחות. לפי החוק שאושר ב־2011 אפשר להתנות הקצאת קרקע או מכירה שלה באישור ועדת קבלה יישובית, ובתנאי שמדובר ביישוב קהילתי בגליל או בנגב ושיש בו עד 400 בתי אב. ארגוני זכויות אדם עתרו לבג"ץ נגד החוק אולם ב־2014 העתירות נדחו ברוב של 5 שופטים מול 4. טענת העותרים היתה כי החוק מפלה וגזעני. לדברי רוקח בלי הרחבה של החוק, יישובים לא ירצו להתרחב. "זה לא סינון על בסיס דת או גזע. צריךלבדוק שהמשפחה החדשה מתאימה לנו ושהגולן מתאים למשפחה", אמר. 


תגיות