אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פליטות הפחמן יתחילו לרדת באמצע העשור. זה לא מהר מספיק פליטות גזי חממה | בלומברג

כלכליסט טק

פליטות הפחמן יתחילו לרדת באמצע העשור. זה לא מהר מספיק

לפי דו"ח שפרסמה סוכנות האנרגיה הבינלאומית לקראת ועידת האקלים בגלזגו בחודש הבא, מדיניות האקלים הנוכחית תביא להתחממות גלובלית של 2.6 מעלות עד 2100, ותגרום לתוצאות הרות אסון בכדור הארץ . כדי להמנע מכך יש לשלש את ההשקעה ל-4 טריליון דולר בשנה

13.10.2021, 09:08 | עומר כביר

פיתוחים טכנולוגיים שמאיצים את הפריסה של פאנלים סולאריים, טורבינות רוח ומכוניות חשמליות יביאו לכך שעד אמצע העשור יגיעו פליטות הפחמן לשיא שלאחריו תרשם ירידה עקבית וממושכת -  כך לפי הערכות סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA).

קראו עוד בכלכליסט:

ואולם, הסוכנות מזהירה בדו"ח שפרסמה הלילה, המעבר לא מתרחש מהר מספיק על מנת להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות, על ממשלות לנקוט בצעדים רחבים ונחושים יותר להגבלת פליטות גזי החממה שלהן כבר בשנים הקרובות. 

"העולם רשם בעשור שחלף התקדמות מרשימה באנרגיה נקייה", אמר יו"ר ה-IEA, ד"ר פתיח בירו, לניו יורק טיימס. "אבל יש עדיין כל כך הרבה לעשות".

זיהום אוויר, צילום: שאטרסטוק זיהום אוויר | צילום: שאטרסטוק זיהום אוויר, צילום: שאטרסטוק

הדו"ח, שמשרטט את המגמות הבולטות במערך האנרגיה העולמית עד אמצע המאה, מתפרסם לקראת ועידת האקלים של האו"ם, שתערך בחודש הבא בגלזגו. בוועידה, החשובה ביותר מאז ועידת פריז ב-2015, צריכות המדינות להודיע על התחייבויות משמעותיות יותר לצמצום פליטות גזי חממה וכן על צעדים ממשיים שהן מתכוונות לנקוט על מנת לעמוד ביעדי צמצום הפליטות. היא נחשבת להזדמנות האחרונה של הקהילה העולמית להתניע תהליכים שיאפשרו להגביל את משבר האקלים ולמנוע קריסה אקלימית מוחלטת.

הביקושים לנפט ופחם ירדו משמעותית

לפי הדו"ח, הכלכלה העולמית רשמה בשנים האחרונות התקדמות משמעותית בפיתוח והטמעה של טכנולוגיות בנו-קיימא. בשווקים רבים, אנרגיות סולאר ורוח הן מקור החשמל החדש הזול ביותר (כלומר, זול יותר להקים תשתיות אלו מתשתיות אנרגיה מבוססות דלקי מאובנים), ומכירת מכוניות חשמליות רשמה ב-2020 שיא עולמי. 

במקביל, נרשמה ירידה משמעותית במתן אישורים לתחנות כוח פחמיות חדשות, ויותר מדינות ובנקים מסרבים לממן פרויקטים כאלו. גם מדינות מגבירות את מאמצי צמצום הפליטות שלהן: האיחוד האירופי הגדיל את מס הפחמן שלו, הודו מקדמת תקני יעילות למזגנים חדשים וסין מפסיקה לממן הקמת תחנות כוח פחמיות במדינות אחרות. 


דליפת נפט במקסיקו, צילום: רויטרס דליפת נפט במקסיקו | צילום: רויטרס דליפת נפט במקסיקו, צילום: רויטרס


להערכת הסוכנות, שינויים אלו מייצרים מגמה שבמסגרתה פליטות הפחמן יגיעו לשיא באמצע העשור הנוכחי, ואז יתחילו לרדת באיטיות לאורך עשורים. השימוש העולמי בפחם צפוי להתחיל לרדת כבר מהשנה הבאה, חרף עלייה שנרשמת השנה כתוצאה מחידוש הפעילות התעשייתית בסין אחרי צמצום ב-2020. הביקוש לנפט יעבור לירידה קבועה במהלך העשור הבא, כתוצאה מהמעבר למכוניות חשמליות.

מדובר בשינוי מגמה משמעותי בכלכלה העולמית, שמאז מלחמת העולם השנייה התאפיינה בעלייה עקבית ומהירה של פליטות גזי חממה, כאשר רק אירועים אנומליים כמו משברים כלכליים גרמו לירידה זמנית. ואולם, לדברי הסוכנות, שינווי זה לא מתרחש מהר מספיק על מנת לבלום את ההשלכות החמורות ביותר של משבר האקלים.

לפי הדו"ח, המשך המדיניות הנוכחית יביא להתחממות גלובלית של 2.6 מעלות עד 2100. לפי האו"ם, מדובר יהיה בתוצאה קטסטרופלית. זאת, במיוחד לאור העובדה שכבר עכשיו, עם התחממות גלובלית של 1.1 מעלות, השלכות משבר האקלים מורגשות היטב בדמות גלי חום נרחבים וחריגים, שריפות ענק ממושכות, מגה-בצורות, שיטפונות קטלניים ועוד.

על מנת להגביל את ההתחממות ל-1.5 מעלות, מדינות העולם צריכות לנקוט בצעדים משמעותיים הרבה יותר (את מרביתם, פרטה הסוכנות במפת דרכים שחשפה במאי), כמו סגירת כל תחנות הכוח מבוססות דלקי מאובנים במדינות עשירות עד 2035 וסגירת כל תחנות הכוח הפחמיות בכל העולם עד 2040.

להגיע להשקעה של 4 טריליון דולר בשנה

על מנת לעמוד ביעדים אלו, יש צורך בשילוש ההשקעה העולמית באנרגיה נקייה לאורך העשור הבא, עד לסכום של 4 טריליון דולר בשנה. זאת, כאשר רוב ההשקעה צריכה להתבצע בדמות הזרמת כספים למדינות מפותחות. "עד עתה, רק כ-20% מההשקעות באנרגיה נקייה מגיעות למדינות מפותחות", אמר בירו לניו יורק טיימס. "זה צריך להשתנות. זה מירוץ שאף אחד לא מנצח בו, אלא אם כולם מגיעים ביחד לקו הסיום".

תגיות