אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 הסערה הכלכלית שיצר נשיא סין מאיימת להפיל שווי קרקעות שכונה בעיר גואנגז'ו שבנתה חברת אוורגרנד | צילום: AFP

הסערה הכלכלית שיצר נשיא סין מאיימת להפיל שווי קרקעות

רפורמות ממשלתיות שיצאו לדרך עם כוונות להביא לשגשוג עבור כל שכבות האוכלוסייה ולעמוד ביעדי פליטת פחמן מאיימות עתה להביא להלאמה של מגזר הנדל"ן ולקריסה של מפעלים שמתקשים להתמודד עם הפסקות החשמל היזומות

14.10.2021, 06:00 | טום מיטשל, פייננשל טיימס

נראה כי הנשיא הסיני שי ג'ינפינג מפליג אל עבר סערה כלכלית שיצר במו ידיו, זאת בעוד אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בסין מתקרבת לקריסה והמגזר התעשייתי מתמודד עם הפסקות חשמל ברחבי המדינה.

קראו עוד בכלכליסט:

בה בעת, מלבד כמה תיקונים קלים בדרך, אנליסטים ויועצים ממשלתיים סבורים כי שי ינצל את מה שהוא הגדיר "חלון הזדמנויות" על מנת לקדם רפורמות מבניות מורכבות.

אם יצליח, תהיה זו האחרונה בסדרה ארוכה של הימורים פוליטיים נועזים - החל בביטול הגבלת הכהונה של נשיאים ועד לחתירתו לעבר "שגשוג עבור כולם" - אשר הפכו אותו למנהיג מטיל המורא הגדול ביותר מאז מאו טסה דונג.

שגשוג עבור כולם הוא מסוכן באופן מיוחד, שכן נחישותו של שי למתן את מחירי הנדל"ן ולצמצם את אי־השוויון עלולה לגרום יותר נזק מתועלת עבור הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. "שי מתכונן לקונגרס", אמר הנרי גאו, מומחה לסין ומרצה לכלכלה באוניברסיטת הניהול של סינגפור, בהתייחסו לכינוס המפלגה ה־20 שייערך בסוף 2022. "הוא רוצה שאנשים יזכרו אותו בזכות דברים רבים, אבל באופן מיוחד בשל השגשוג המשותף. קודמיו הצליחו למקם את סין על רכבת הפיתוח הכלכלי המהירה ביותר, אבל הם לא עשו הרבה למען שגשוג לכולם".

עלול לצאת משליטה 

בשבוע הבא תפרסם לשכת הסטטיסטיקה הלאומית הסינית הערכות לגבי הצמיחה ברבעון השלישי ומדדים חשובים אחרים. הנתונים יספקו את האינדיקציה הטובה ביותר להשפעה של המשבר באוורגרנד, שצברה חובות של יותר מ־300 מיליארד דולר, והפסקות החשמל שנגרמו בגלל מגוון גורמים, כולל זינוק במחירי הפחם ויישום יעדים ממשלתיים נוקשים.

פרויקט מגורים של אוורגרנד , צילום: גטי פרויקט מגורים של אוורגרנד | צילום: גטי פרויקט מגורים של אוורגרנד , צילום: גטי

כתוצאה, אנליסטים רבים עדכנו כלפי מטה את תחזיות הצמיחה השנתיות שלהם עבור כלכלת סין. אבל הרוב מעריכים כי התוצר יעלה על היעד הממשלתי הרשמי של 6%.

בכינוס המפלגה באפריל האחרון, שי אמר כי ההתאוששות החזקה יחסית של הכלכלה הסינית ממגפת הקורונה סיפקה "חלון הזדמנויות" להפחתת סיכונים פיננסיים, במיוחד במגזרים הממונפים מאוד כמו נדל"ן. היתה זו גם הזדמנות לממש יעדים שאפתניים בתחום הסביבה, כמו הגעה לניטרליות פחמנית עד 2060.

רוזאליאה יאו, אנליסטית בגאווקאל דרגונומיקס בבייג'ינג, ציינה כי נכון לאוגוסט, מכירות הנדל"ן בסין התקרבו ל־1.8 מיליארד מ"ר עבור השנה כולה, בהשוואה לממוצע שנתי של 1.7 מיליארד מ"ר ב־2017 וב־2019. ברקע הזינוק במכירות ובמחירים שאיים על האג'נדה של שי לגבי שגשוג לכולם, גורמים רשמיים הפגינו נכונות רבה ליטול סיכונים עם אוורגרנד כאשר החלה שלא לעמוד בתאריכי פירעון חובות למשקיעים ולמחזיקי אג"ח בחודש שעבר.

אנליסטים רבים, עם זאת, מזהירים כי משבר החוב של אוורגרנד עלול לשאת השלכות גדולות הרבה יותר עבור הכלכלה הסינית מכפי שהנשיא ויועציו הכלכליים סבורים, בעודם מנסים לשכנע משקיעים כי בייג'ינג לא תזנח את מאמציה למתן מגזר אשר לפי ההערכות אחראי על 30% מהתוצר הכללי.

התשואות על אג"ח שהנפיקו חברות נדל"ן סיניות אחרות הממונפות בכבדות, ממשיכות לעלות, והביקושים לחוב נוסף עלולים לקרוס, מה שיגרום להן להישאב למערבולת של אוורגרנד. "הם רוצים להפחיד את השוק כדרך לנהל סיכונים", אמר מייקל פטיס, מומחה למערכות פיננסיות באוניברסיטת פקינג. "אוורגרנד עלולה לצאת משליטה משום שאנשים משנים את ההתנהגות שלהם כדי להגן על עצמם, דבר הגיוני לחלוטין. אבל ככל שאנשים יתנהלו כך באופן סיסטמי, כך המצב יחמיר".

יועץ מדיני לממשלת סין, שביקש לשמור על עילום שם, אמר כי מכירות אחרונות של נכסים שביצעה אוורגרנד כדי לגייס כסף הן טיפה בים של חבויות המוערכות ב־305 מיליארד דולר. אם תידחף רחוק מדי מהר מדי, ייתכן שהקבוצה תיאלץ לבצע מכירת חיסול של קרקעותיה.

"מכירות חיסול של עתודות הקרקע של אוורגרנד עלולות לדחוף מטה את מחירי הקרקע באזורים רבים במדינה, תרחיש מפחיד מאוד", אמר היועץ. במקרה כזה, הוא הוסיף, "הפתרון ההגיוני היחיד עשוי להיות הלאמה הדרגתית של כל מגזר הנדל"ן".

חשמל במחירי הפסד

הפסקות החשמל המכות ברחבי סין בשבועות האחרונים הן דוגמה לאופן שבו מדיניות שיצאה לדרך עם כוונות טובות, עלולה להביא להשלכות בלתי צפויות.

חלק מההשלכות הללו נבעו מקיצוצים בייצור במחוזות שמתקשים לעמוד ביעדים שנתיים קשוחים של התייעלות אנרגטית. מפעלים באזורים אחרים הושפעו ממחסור בפחם, זינוק במחירי הפחם ומכסות על מחירי חשמל, מה שאומר שהם יכולים לייצר חשמל רק במחירי הפסד. בתחילת השבוע חוזים עתידיים על פחם הגיעו לשיאים חדשים לאחר ששיטפונות פקדו אזור כריית פחם מרכזי.

בעליו של מפעל פלסטיק במזרח ג'יאנגסו, שביקש שלא להיחשף, אמר כי הוא קיבל התרעה על הפסקות החשמל שהתחילו באמצע ספטמבר, רק ברגע האחרון. "לא היתה תוכנית ברורה ארוכת טווח מהממשלה", הוא אמר. "עסקים צריכים להיערך".

בשבוע שעבר, ממשלו של שי ניסה לשפר את המצב באמצעות האצת כריית הפחם ומתן אישור לתחנות הכוח לגבות יותר עבור החשמל. אבל ההקלות קצרות הטווח הללו אינן צפויות להניא את בייג'ינג מחתירה אחר יעדיה הסביבתיים ארוכי הטווח.

"אנחנו מבינים ותומכים במדיניות הסביבתית של הממשלה", אמר בעליו של המפעל. "לעומתנו, הממשלה רואה תמונה רחבה יותר ויש לה יעדי הפחתת פחמן להשיג. אבל הניתוק האגרסיבי שלנו מהחשמל גורם לכאב רב".



תגיות