אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיאניות התשואה של השנה: מועדון ה־100% פלוס מימין יצחק תשובה יו"ר קבוצת דלק וקרן חזון, בעלת השליטה בתורפז | צילום: אייל טואג

שיאניות התשואה של השנה: מועדון ה־100% פלוס

35 חברות, מתוכן 9 שהונפקו ב־2021, רשמו תשואה של מעל 100% מתחילת השנה; בחסות החזרה לשגרה, חברות הקמעונאות והאופנה מובילות את הטבלה, ובראשן נעלי בריל, עם תשואה של 602.6%

14.10.2021, 15:27 | חזי שטרנליכט

שנת 2021 ממשיכה לחייך למשקיעים בבורסה, כשמתחילת השנה מדד ת"א־35 עלה כבר ב־22% ומדד ת"א־125 עלה ב־20.6%. 

קראו עוד בכלכליסט:

אולם ישנן חברות שהעליות במניות שלהן בולטות במיוחד — כאלו שהכפילו את שוויין, ואף יותר מכך. בבורסת ת"א ישנן כיום 35 חברות שהמניה שלהן עלתה ב־100% לפחות מתחילת השנה. 

בורסת תל אביב, צילום: בלומברג בורסת תל אביב | צילום: בלומברג בורסת תל אביב, צילום: בלומברג

העליות האלו מלמדות, בין היתר, כי הטעמים וההעדפות של המשקיעים השתנו, ביחס למה שהתרחש בשנת הקורונה שבה נראה היה שמניות הטכנולוגיה והאנרגיה המתחדשת כיכבו בצמרת ההעדפות. 

מתחילת השנה השתנו טעמי המשקיעים. בעוד בקרב המדדים של הבורסה בולטים מדדי האנרגיה ומדד הבנקים, כשמדד ת"א נפט וגז עלה ב־49.1% ומדד הבנקים ב־45.9%, בקרב החברות שהכפילו את שוויין בפרק הזמן המדובר בולטת העדפה למגזרי הקמעונאות והמסחר — תחומים שנהנו מהחזרה לשגרה בקניונים עם דעיכת המגפה.

בדיקה פרטנית בקרב כלל המניות בבורסה, לרבות 90 המניות החדשות שהחלו להיסחר לאחר הנפקה ראשונית (IPO) השנה, כחלק מהגל העצום ששטף את הבורסה, מלמדת כי לא פחות מ־35 חברות הכפילו את שוויין עד כה. 

כשההנפקה הטרייה של חברת המימון החוץ־בנקאי — פיימנט, שהחלה להיסחר אתמול בזינוק של 90.9% וסיימה אותו בעלייה של 60.3% — כמעט התברגה לרשימה. 

שש מהחברות שהכפילו את שוויין מתחילת 2021 שוות, נכון לאתמול, מעל למיליארד שקל. שתיים מהן הונפקו השנה והן אינן מגיעות מתחום הטכנולוגיה או האנרגיה הירוקה — אלא דווקא מתחום התעשייה המסורתית.

בסיכומו של דבר קצת מעל לרבע (9) מתוך 35 החברות שהכפילו את שוויין הונפקו השנה. 

מבין החברות שהנפיקו השנה, החברה שצמחה לשווי הגדול ביותר היא תורפז, בניהולה של קרן חזון, ששווה נכון לאתמול 2.3 מיליארד שקל, לאחר שרשמה תשואה של 163.8% מאז ההנפקה, שהיתה ב־23 במאי השנה. 

את התשואה הגבוהה ביותר בקרב ההנפקות הטריות של השנה רשמה שותפות המו"פ ביומיט פודטק, שמשקיעה בפיתוחים כגון תחליפי בשר על בסיס חלבון מהצומח. יחידות ההשתתפות של ביומיט קפצו ב־302.5% מאז הונפקה בחודש מרץ השנה, ושווי השוק שלה עומד על 101 מיליון שקל, נכון לאתמול.

החזרה לשגרה היטיבה עם ענף האופנה

חמש השיאניות בתשואה שרשמו מתחילת 2021 הן בעלות נטייה לתחום הקמעונאות, בדגש על האופנה. יש לציין שאף אחת מהן אינה חברה קיקיונית, בעלת שווי של מיליונים בודדים, שהשיאה תשואה משמעותית. השיאנית מתחילת השנה היא חברת בריל, ששווה כיום מעל לרבע מיליארד שקל לאחר שמנייתה זינקה ב־602.6% מתחילת שנת 2021.

בריל או בשמה המלא — בריל תעשיות נעליים, היא יצרנית מותג הנעליים המוכר גלי ויבואנית של כמה מותגי אופנה. הגורם לזינוק הוא שיפור חד בביצועי החברה. ברבעון השני של השנה הסתכם הרווח הנקי של החברה ב־20 מיליון שקל, קפיצה של פי 6 ביחס לרבעון המקביל בשנת 2020, שנת הקורונה, שהיה רבעון חלש בשל הסגרים ההמושכים. אך זו עדיין קפיצה של פי 2.5 ביחס לרבעון הראשון של 2021, שבמהלכו היו פחות סגרים.

בשנת הקורונה מניות הטכנולוגיה והאנרגיה המתחדשת כיכבו. מתחילת השנה השתנו טעמי המשקיעים. בקרב החברות שהכפילו את שוויין בולטת העדפה למגזרי הקמעונאות והמסחר

ארבע החברות שמדורגות אחרי בריל במונחי תשואה מתחילת השנה הן ארנה גרופ, אורמד פארמה, אייסקיור מדיקל והמשביר 365. כולן רשמו תשואה של מאות אחוזים. ארנה גרופ, שבשליטת צחי אבו (64.9%), מחזיקה בשני מרכזים מסחריים, העיקרי הוא קניון ארנה בנהריה. התשואות שרשמו מניות ארנה (500%) ורשת בתי הכלבו המשביר 365 (336.9%) יחד עם התשואה שהשיגה בריל, מלמדות שהמשקיעים פנו אל מניות של חברות בעלות קשר הדוק למסחר וקמעונאות מתחילת השנה.

דלק הוסיפה 2.8 מיליארד שקל לשווייה

במונחי שווי שוק, החברה שהוסיפה הכי הרבה לשווייה במהלך שנת 2021 היא קבוצת דלק. מניית החברה שבשליטת יצחק תשובה, שסבלה ממצוקה תזרימית קשה בשנה שעברה על רקע משבר הקורונה וקריסת מחירי הנפט, זוכה לעדנה מחודשת ורשמה תשואה של 152% השנה. 

המשמעות: שווי השוק הנוכחי של קבוצת דלק עומד על 4.53 מיליארד שקל — תוספת של 2.82 מיליארד שקל מהשווי בתחילת שנת 2021, שעמד על 1.715 מיליארד שקל. עם זאת, עדיין מדובר על שווי שרחוק שנות אור משווי השיא של הקבוצה, שעמד על כ־13 מיליארד שקל בחודש יולי 2015.

אף שקבוצת דלק היא כאמור השיאנית במונחי שווי שוק, נוכחות חברות האנרגיה המסורתיות לא גדולה במיוחד ברשימה. למגזר זה יש רק שתי נציגות בטבלת שיאניות התשואה — קבוצת דלק, ושותפות חיפושי הגז והנפט ‑ הזדמנות ישראלית, שרשמה גם היא תשואה תלת ספרתית של 111% מתחילת השנה.

מימין יצחק תשובה יו"ר קבוצת דלק וקרן חזון, בעלת השליטה בתורפז, צילום: אייל טואג מימין יצחק תשובה יו"ר קבוצת דלק וקרן חזון, בעלת השליטה בתורפז | צילום: אייל טואג מימין יצחק תשובה יו"ר קבוצת דלק וקרן חזון, בעלת השליטה בתורפז, צילום: אייל טואג


תגיות