אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מקריפטו לפיננסים: צלזיוס מחפשת לגיטימיות צלזיוס. מימין: אלכס משינסקי, דניאל ליאון, רוני כהן פבון וניוק גולדשטיין |

כלכליסט טק

מקריפטו לפיננסים: צלזיוס מחפשת לגיטימיות

החברה, שהודיעה אתמול על גיוס ענק, החלה את דרכה בהנפקת מטבע קריפטו ועוסקת במתן הלוואות, מחפשת דרכים ללב הקונצזוס. עם זאת, אם לא תמצא דרכים להסתדר עם הרגולציה המתפתחת בתחומה - גם השמות הנוצצים לא יעזרו לה

14.10.2021, 06:00 | ויקי אוסלנדר

1. כדי להבין עד כמה הגיוס של ה־400 מיליון דולר של פלטפורמת הקריפטו הישראלית־אמריקאית צלזיוס יוצא דופן, חייבים לחזור להתחלה של החברה. את ההון הראשוני לפעילותה, כ־50 מיליון דולר, היא גייסה באמצעות ICO, הנפקת מטבע דיגיטלי. זהו מונח שלרגע אחד ב־2017 היה טרנד פיננסי לוהט. ב־2017–2018 גויסו מעל ל־10 מיליארד דולר בשיטה זו, במהירות כמעט אלימה: מאות מיליוני דולרים בשניות, תוך שהיזמים עוקפים את תעשיית ההשקעות המסורתית והרגולטורים.

בלחץ השיגעון בזמנו, שחררה רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) דו"ח מיוחד, שבו הזהירה כי מטבעות שיונפקו ככלי גיוס הון למיזמים שונים (להלן ICO) עלולים להיחשב "חוזה השקעה", ולכן הוא נייר ערך שכפוף לחוקים ולכללים הקיימים.

צלזיוס, שגייסה מעט אחרי פרסום הדו"ח של ה־SEC, מנעה מאזרחים אמריקאים להשתתף בגיוס שלה כדי להימנע מהכללים המקומיים.

ההגדרה של ה־SEC, בצירוף עדויות שהלכו ונערמו על ניצול לרעה של יזמים שהתאדו במהירות אחרי הנפקות ICO, ציננו את הטרנד. 

2. הנפקות מטבעות מסוג אלו הלמו את רוח שוק הקריפטו. גיוס הון מהציבור, בלי שמות גדולים של משקיעים מוכרים וללא פיקוח המדינה, נחשב מעשה אידיאליסטי חתרני. אך ברגע שהרגולציה התחילה להתגנב פנימה, חברות רבות התבגרו או השתנו וחיפשו את הכסף הישן לממן את פעילותן. כך גם עשתה צלזיוס, שהתחילה לפנות למשקיעים מסורתיים יותר, במקום להנפיק עוד ועוד מטבעות.

היה בזה גם היגיון עסקי ולא רק פיננסי. צלזיוס פועלת בתחום ההלוואות. בשונה מפרויקטים ראשונים רבים בתחום הקריפטו, שהתעסקו בעיקר בטכנולוגיית הבלוקצ'יין או פרויקטים בעלי זווית יותר חברתית, צלזיוס בנתה מוצר פיננסי, שמתחרה עם מוצרים דומים במערכת המסורתית. הכסף שמגיע כעת ממשקיעים בעלי שם, שמבצעים בדיקות נאותות ובכל זאת בוחרים להצטרף להרפתקה מסוג זה, יעניק לפרויקט לגיטימיות גדולה יותר. 

צלזיוס. מימין: אלכס משינסקי, מייסד שותף ומנכ"ל; דניאל ליאון, מייסד שותף, נשיא ו- COO; רוני כהן פבון, CRO and Head of Assets management; ניוק גולדשטיין מייסד שותף ו-CTO,  צלזיוס. מימין: אלכס משינסקי, מייסד שותף ומנכ"ל; דניאל ליאון, מייסד שותף, נשיא ו- COO; רוני כהן פבון, CRO and Head of Assets management; ניוק גולדשטיין מייסד שותף ו-CTO צלזיוס. מימין: אלכס משינסקי, מייסד שותף ומנכ"ל; דניאל ליאון, מייסד שותף, נשיא ו- COO; רוני כהן פבון, CRO and Head of Assets management; ניוק גולדשטיין מייסד שותף ו-CTO,

3. צלזיוס מייצרת הכנסות באמצעות מערך של הלוואות ונחשבת לאחת המלוות הגדולות בשוק הקריפטו. הלוואות הוא תחום רגיש במערכת הפיננסית המסורתית ועל אחת כמה וכמה במערכת הפיננסית החדשה, זו שנבנית על ידי מפתחים. כל פרויקט בלוקצ'יין שהכניס את עצמו לעולם הזה, שבו מיליארדי דולרים מתגלגלים מיד ליד ומייצרים ריביות ורווחים, נאלץ לסבול באופן יחסי ממבט רגולטורי נוקב יותר. צלזיוס לא שונה. ביולי 2019 השהתה צלזיוס את הפצת המטבע שלה (CEL) בשל ייעוץ משפטי שקיבלה לפיו המטבע עלול להיתפס כני"ע. אחרי קצת יותר מחודש היא חזרה לפעילות.

בספטמבר הורו מדינות טקסס, ניו ג'רזי ואלבמה לצלזיוס להפסיק את הפצתו של המוצר Earn Rewards, ותיארו אותו כני"ע לא רשומים על פי חוק. במוצר זה צלזיוס מושכת משקיעים קמעונאים להשקיע את המטבעות הדיגיטליים שלהם בפלטפורמה ולהרוויח בין 0.5% ל-17.8% תשואה (כתלות בסוג המטבע שמופקד). בהפקדות ב"מוצרי השקעה" אלו, כך טוענות המדינות, צלזיוס משתמשת כדי לממן פעילויות מניבות, כמו הלוואות לעסקים ולמסחר. היא עושה זאת בלי שמכשירי ההשקעה הללו יוכרו כני"ע. 

4. הגיוס של צלזיוס מגיע בלב סערה זו, וכשברקע ה־SEC גם איימה על פלטפורמות גדולות ממנה. אם מדינות אחרות ימשיכו את המגמה או הרשות תסדיר זאת בעצמה, החברה לא תוכל לגייס הון ממשקיעים קטנים, ותתקשה להמשיך את פעילותה כמלווה. את הפתרון לתסבוכת מוצאת צלזיוס בגיוס משחקנים שמנהלים את המערכת המסורתית. פעולה שתכליתה לסמן לעולם איתות של לגיטימיות. "זה לא 400 מיליון דולר", אמר המנכ"ל אלכס משינסקי, "זו האמינות שמגיעה עם האנשים שכתבו את הצ'קים האלה". אך שמות נוצצים לא יפתרו שום בעיה, ואם צלזיוס לא תקבל בהירות רגולטורית הם פשוט יאבדו את כספם וזו לא תהיה הפעם הראשונה.


תגיות