אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד בועות הנדל"ן של UBS: הדירות בתל אביב בתמחור יתר תל אביב | צילום: Shutterstock

מדד בועות הנדל"ן של UBS: הדירות בתל אביב בתמחור יתר

על פי מדד בועות הנדל"ן הגלובלי של בנק ההשקעות השוויצרי לשנת 2021, ת"א מאופיינת בתמחור יתר של דירות כתוצאה מהירידה בריבית המשכנתאות - המחירים בעיר גבוהים ב-6% לעומת השנה שעברה; בראש הטבלה עם חשש לבועה ועלייה ברמת הסיכון - פרנקפורט, טורונטו והונג קונג

14.10.2021, 14:13 | שלומית צור


שוק הנדל"ן בתל אביב מצוי בהערכת יתר גבוהה. כך עולה ממדד בועות הנדל"ן הגלובלי של UBS לשנת 2021. הסיבות לכך מצויות בריבית המשכנתאות הנמוכה, והצמיחה המהירה בשיעור האוכלוסיה, שדחפו את מחירי הדירות בתל אביב כלפי מעלה. גם מהלכי הממשלה להפחתת מס הרכישה על קניית דירה שנייה, תדלקו את שוק הדיור, וקירב את הסכנה להיווצרות בועת נדל"ן. 

קראו עוד בכלכליסט:

עוד מסביר עורך הדו"ח, מתיאס הולציי, כי הקורונה תרמה לגדול בסיכון להיווצרות בועת נדל"ן עולמית וכי הפוטנציאל לירידת מחירים עלה משמעותית. מבין 25 ערים גדולות שנבדקו בעולם, תל אביב נמצאת אמנם בתחתית רמות הסיכון, אולם היא מתאפיינת כאמור בתמחור יתר של דירות. 

בראש הטבלה עם חשש לבועה ועלייה ברמת הסיכון הן פרנקפורט, טורונטו והונג קונג. אחריהן מדורגות מינכן, ציריך, ונקובר, שטוקהולם אמסטרדם ופריז. 

תל אביב , צילום: Shutterstock תל אביב | צילום: Shutterstock תל אביב , צילום: Shutterstock

על פי המדד בין השנים 2019-2017 נרשמה בתל אביב ירידת מחירים של כמעט 10%, אך ירידת שערי ריבית המשכנתאות, הביאה שוב לעליית מחירים. לכך תרמו גם המחסור בהיצע והירידה בהתחלות הבנייה, כאשר המחירים כיום גבוהים ב-6% לעומת שנה שעברה וניצבים ברמה הגבוהה שנרשמה אי פעם בעיר. הדירוג מבוסס על שני מדדים הכוללים את היחס בין מחירי הדירות להכנסה הממוצעת, והיחס בין מחירי הדירות למחירי השכירות. על פי המדד, בשנת 2021 נרשמה עלייה ממוצעת במחירי הדירות בערים ב-6% בארבעת הרבעונים האחרונים - השיעור הגבוה ביותר מאז 2014. 

מתיאס הולציי, UBS, צילום: יח"צ UBS מתיאס הולציי, UBS | צילום: יח"צ UBS מתיאס הולציי, UBS, צילום: יח"צ UBS

עוד מציינים כלכלני הבנק השוויצרי, כי בערים שנבדקו נמצא כי הבעלות על דירות הפכה לאטרקטיבית יותר עבור משקי הבית, ללא קשר לרמות המחירים ולמינוף, וזאת בין היתר בשל ציפייה לעליית תמידית במחירי הדירות. 

כותבי המדד מעריכים כי מצב זה עשוי להישמר בטווח הקרוב, אך עשוי להתאפיין בבועה שתתפוצץ בטווח הזמן הארוך יותר. זאת בשל גידול מתמשך בהלוואות, שמטרתו לשמור על הקצב אל מול מחירי הדירות המאמירים. 

עוד מצאו כלכלני UBS כי על רקע השפעות הקורונה על שוק הדיור, לראשונה מאז תחילת שנות ה-90 עלו מחירי הדיור באזורים לא עירוניים מהר יותר מאשר בתוך הערים עצמן. זאת בשל הביקושים הגוברים בקורונה למגורים מרווחים יותר.

תגיות