אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה להתאכזר למי שממחזר? איתן כבל | צילום: שבי קדם

דעה

למה להתאכזר למי שממחזר?

ועדת הכספים צפויה להתכנס כדי לאשר את מס הקניה על מוצרי פלסטיק. מדובר ביוזמה מבורכת שמטרתה לסייע להגנת הסביבה ולבריאות של כולנו. הבעיה היא שלמס הקניה יצטרפו גם מוצרי פלסטיק ממוחזר ידידותי לסביבה, המסייע להפחתת כמות פסולת הפלסטיק המוטמנת בישראל

15.10.2021, 09:22 | איתן כבל

ישראלים אוהבים פלסטיק. מאוד. כיום, בישראל מיוצרים מדי שנה כ-1,000,000 טונה פסולת פלסטיק, כאשר רק 11% ממנה ממוחזרת – היתר הולכת להטמנה ולשריפה. בהתאם לדו"ח שביצעה חברת Kantar עבור המשרד להגנ"ס, הישראלים צורכים בשנה כ-70 אלף טונה של פלסטיק חד-פעמי. פסולת פלסטיק היא פסולת מלוכלכת – פלסטיק "הזבל". 

קראו עוד בכלכליסט:

פתרונות המיחזור הקיימים כיום, אינם מאפשרים למחזר את כל סוגי פלסטיק "הזבל". לכן, הייצור הגדול של פסולת הפלסטיק יוצר מצב שבו את רוב פסולת הפלסטיק שלנו אנחנו מטמינים באדמה, דבר שגורם לזיהום הקרקע והמים של כולנו. על זה מתווספת, כמובן, הפגיעה האקולוגית הגדולה שנגרמת כתוצאה מתהליכי ייצור מוצרי הפלסטיק החד פעמיים העשויים מחומרים מזהמים סינטטיים.


איתן כבל, צילום: שבי קדם איתן כבל | צילום: שבי קדם איתן כבל, צילום: שבי קדם


זה נכון שהצעד הידידותי ביותר לסביבה הוא לצמצם לחלוטין את השימוש בפלסטיק, אך לצערנו, הפלסטיק אינו עומד להיעלם מהעולם בעתיד הקרוב, והוא משמש תעשיות חיוניות רבות כמו ביטחון, רפואה ועוד. לכן, חשוב מאוד לעודד את הצריכה של הפלסטיק הידידותי הממוחזר "והידידותי" על פני פלסטיק "הזבל".

בייצור מוצרי פלסטיק ידידותי משתמשים בחומרים שעברו מיחזור. למעשה מדובר ב"שתי ציפורים במכה אחת" - גם מקטינים הפקת חומרי גלם מבטן האדמה המשמשים לייצור הפלסטיק, וגם מפחיתים את כמות הפלסטיק המוטמן באדמה. נשמע כמו מהלך טוב נכון? כנראה שלא לפי משרד האוצר, המעוניין למסות מוצרי פלסטיק מעורב, ממוחזר וידידותי ביחד עם מוצרי פלסטיק "זבל" מזהם ומסוכן.

מס הקניה אמור להעלות את מחיר מוצרי הפלסטיק החד פעמיים בכ-100%, מהלך שכל אזרחי ישראל ירגישו בכיסם הפרטי. הפלסטיק לא צפוי להיעלם בקרוב, ומאחר שהמס לא מציע אלטרנטיבה ראויה, הוא רק יהווה מעמסה על הצרכן הישראלי. במידה שיחריגו פלסטיק ממוחזר מאותו מס, לא רק שאזרחי ישראל יפסיקו לצרוך פלסטיק מזהם, אלא גם יסייעו לטפל בפלסטיק ה"זבל" והמזוהם שמגיע כיום למטמנות הפרוסות בכל רחבי ישראל. ראוי כי ועדת הכספים של הכנסת, המתכנסת בחודש הקרוב, תדון בשינוי מס הקניה כך שתעודד צריכה של פלסטיק ממוחזר, דבר שיסייע לפתור את בעיית הטמנת פסולת הפלסטיק ולא רק יפגע במעמד הביניים, שכבר כורע תחת עומס יוקר המחייה.

איתן כבל הא שר וח"כ לשעבר. בין היתר כיהן כיו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת. היום - דירקטור בשותפות רא"מ


תגיות