אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלוחם מטהרן: "כיפת ברזל האיראנית" נחשפת מערכת הגנה טילים נגד טילים זובין איראן | צילום: AP

הלוחם מטהרן: "כיפת ברזל האיראנית" נחשפת

איראן חשפה השבוע את "זובין" - מערכת הגנה אווירית נגד טילי שיוט, ומערכת נוספת נגד מל"טים, שתנסה להעביר לחיזבאללה כדי להקשות על חיל האוויר בסוריה ובלבנון. האם היא מהווה איום משמעותי?

17.10.2021, 06:00 | אודי עציון


צחוק הגורל: איראן היא ספקית הידע והרכיבים למערכי הרקטות של חמאס וחיזבאללה, שנגדם פיתחו משרד הביטחון ורפאל את מערכת כיפת ברזל. אז עכשיו יש לה כיפת ברזל משלה.

קראו עוד בכלכליסט:

בתרגיל הגנה אווירית גדול שנערך השבוע נחשפה לראשונה הזובין ("לוחם"), מערכת הגנה אווירית לטווח קצר. בעוד שבכיפת ברזל מופרדים המכ"ם והמיירטים, במערכת האיראנית שמותקנת על משאית אזרחית, נבנו זה לצד זה מכ"ם קטן ומשגר לארבעה מיירטים. הטווח:  8 ק"מ, קצר בהרבה משל הכיפה, אך מספיק להגנת מטרות אסטרטגיות. 

מערכת זובין - "כיפת ברזל האיראנית", צילום: AP מערכת זובין - "כיפת ברזל האיראנית" | צילום: AP מערכת זובין - "כיפת ברזל האיראנית", צילום: AP

האיראנים הם כאמור המקור לאיום הרקטות במזרח התיכון, גם אלה המשוגרות מתימן לעבר סעודיה, ואינם עומדים בפני איום דומה. אבל המערכת החדשה מיועדת לטפל גם בטילי שיוט ובטילי אוויר קרקע, שעשויים להיות משוגרים נגד פרויקט הגרעין האיראני. לפי מקורות זרים עושה גם חיל האוויר הישראלי שימוש בטילי שיוט וטילי אוויר קרקע בתקיפותיו נגד מטרות איראניות בסוריה. 

האיראנים חשפו בתרגיל גם מערכת נוספת, AD-08, ליירוט כלי טיס בלתי מאוישים. גם כאן מדובר בכלים המהווים איום כפול על האיראנים, גם נגד מטרות בשטח איראן, וגם נגד מטרות בסוריה ובלבנון. ארה"ב השתמשה בכלים לא מאוישים נגד מליציות איראניות בסוריה, ולפי מקורות זרים גם חיל האוויר עושה בהם שימוש בתקיפות ובמשימות איסוף מודיעין בסוריה ובלבנון.

הטווח:  8 ק"מ, קצר בהרבה משל "כיפת ברזל", אך מספיק להגנת מטרות אסטרטגיות, סוכנות הידיעות האיראנית הטווח: 8 ק"מ, קצר בהרבה משל "כיפת ברזל", אך מספיק להגנת מטרות אסטרטגיות | סוכנות הידיעות האיראנית הטווח:  8 ק"מ, קצר בהרבה משל "כיפת ברזל", אך מספיק להגנת מטרות אסטרטגיות, סוכנות הידיעות האיראנית

חלק מהמתקפות המיוחסות לישראל בסוריה בשנים האחרונות בוצעו נגד מערכות הגנה אווירית שניסתה איראן להעביר לאזור. שתי המערכות החדשות, שיכולות להקשות על חיל האוויר אם יגיעו לסוריה וללבנון, עשויות להיות המטרה למשלוחים בעתיד. 

"איראן ממשיכה להציג מערכות נשק מתקדמות ביותר המראות כי משטרי הפיקוח ומניעת תפוצת טכנולוגיות צבאיות אינם משפיעים על יכולותיה", מסביר טל ענבר, מומחה ישראלי לתכנית הטילים האיראנית. "ההתקדמות האיראנית נראית בחזיתות שונות במקביל: טילים, מכ"מים, אמצעי שליטה ובקרה. הדבר מעיד על איתנות תעשיות הביטחון של איראן, והפצת מערכות אלה ואחרות לזירות לחימה נוספות מהווה גורם שיש לתת עליו את הדעת ובהקדם".





תגיות