אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך הרוויחו שטראוס וטרה ממשבר החלב המחסור בחלב | צילום: נטע לי בינשטוק

בלעדי

כך הרוויחו שטראוס וטרה ממשבר החלב

נתוני סטורנקסט מספקים הצצה אל המרוויחים הגדולים מהמחסור בחלב: מכירות החלב המועשר של שטראוס וטרה, שלא הסיטה קווי ייצור לחלב מפוקח, זינקו

18.10.2021, 06:00 | נורית קדוש

המחסור הכבד בחלב שנרשם במהלך החודש האחרון צפוי להסתיים בימים הקרובים, אולם נתוני סטורנקסט שהגיעו לידי “כלכליסט” כבר מלמדים על מה שהתנהל מאחורי הקלעים בכל אחת משלוש המחלבות הגדולות, בימי שיא המשבר. 

קראו עוד בכלכליסט:

במהלך חגי תשרי ולאחריהם נעלם מהמקררים ברשתות השיווק החלב הבסיסי שמחירו מפוקח, ואת מקומו תפסו מגוון של מוצרי חלב מועשר, שמחיריהם גבוהים בעשרות אחוזים. כך נוצר מצב בו צרכנים נאלצו לקנות חלב מועשר יקר. 


טרה ושטראוס הרוויחו מהמחסור בחלב תחת פיקוח,  טרה ושטראוס הרוויחו מהמחסור בחלב תחת פיקוח טרה ושטראוס הרוויחו מהמחסור בחלב תחת פיקוח,


מהנתונים עולה כי מכירות החלב המועשר, צמחו במהלך התקופה ב־0.9% ל־24.2 מיליון שקל וכל המחלבות, למעט תנובה, נהנו מהצמיחה. 

תנובה, שהצהירה כי בשל המחסור, הסבה את קווי הייצור לטובת חלב מפוקח, אכן רשמה ירידה של 66.9% במכירות החלב המועשר ואיבדה 4.15 מיליון שקל ביחס לספטמבר אשתקד. מי שגרפה מכירות אלו היתה שטראוס שצמחה ב־26% שמכירותיה עלו ב־4.36 מיליון שקל. אלא ששטראוס במילא פועלת בעיקר בשוק החלב המועשר ומשווקת חלב מפוקח בעיקר לעיר אילת ולסביבתה, בשל הקרבה למחלבת יטבתה. 

לעומת זאת, טרה, היצרנית השנייה מתוך שתיים בקטגוריית החלב המפוקח, לא פעלה בדומה לתנובה והמשיכה לייצר חלב מועשר, כך שמכירותיה צמחו בקטגוריה היקרה יותר ב־15.3%. גם המותג הפרטי, שמשווק ברשתות השיווק, צמח בזירת החלב המועשר ב־13.1% ביחס לספטמבר אשתקד. הזינוק של טרה במכירות החלב המועשר, נרשם במקביל לירידה חדה במכירות החלב המפוקח מתוצרתה כתוצאה מהמחסור.  

מכירות שטראוס זינקו בכ-70% לעומת התקופה המקבילה

ליטר חלב בקרטון הוא המוצר הנמכר ביותר מבין מוצרי החלב שמחיריהם מפוקחים. מכירות הקטגוריה בקרטון ירדו בספטמבר ב־5.7% ל־61.4 מיליון שקל ושיקפו אובדן מכירות בהיקף של כ־4 מיליון שקל. הירידה החדה ביותר, של 19.1%, נרשמה במחלבת טרה של קוקה־קולה. תנובה רשמה ירידה בשיעור דומה לקטגוריה (5.5%), אולם בהיקפי פעילותה, מדובר היה באובדן מכירות של כ־2.6 מיליון שקל. בשל היעדר מוצרי תנובה וטרה במקררי החלב, זינקו מכירות שטראוס ב־71.6% ביחס לתקופה המקבילה, ל־2.79 מיליון שקל. 


המחסור בחלב, צילום: עופר צור המחסור בחלב | צילום: עופר צור המחסור בחלב, צילום: עופר צור


היצרניות צמצמו לחלוטין את ייצור כדי 2 ליטר חלב ומכירות הקטגוריה ירדו ב־29.9%, כשתנובה מובילה עם אובדן של כשליש מהמכירות וטרה בעקבותיה עם ירידה של 23.5%. מכירות החלב בשקית ירדו ב־19.4%, למרות זינוק של 55.3% במכירות שטראוס שתיגברה את השוק.

מכירות כלל מוצרי החלב הניגר ירדו במהלך חודש ספטמבר ב־10.7%. מדובר באובדן של 14.3 מיליון שקל במכירות שהסתכמו ב־118.5 מיליון שקל. הירידה במכירות נגרמה בשל עיתוי חגי תשרי, שחלו בימי החול של השבוע וצמצמו את מספר ימי הייצור של המחלבות. הירידה השפיעה לרעה על מכירות החלב המצטברות, כך שמתחילת השנה נרשמה ירידה של 5% ל־1.1 מיליארד שקל. 

בספטמבר הציבור נאלץ לשלם ביוקר

קטגוריית החלב מורכבת ברובה מחלב רגיל המצוי תחת צו הפיקוח על המחירים ונמכר בשקיות, קרטוני ליטר וכדים המכילים 2 ליטר, שאמנם לא תחת צו הפיקוח, אך נמכרים על פי רוב במחירים מקבילים למפוקחים. לצד המוצרים הבסיסיים כוללת הקטגוריה גם חלב מועשר שאינו תחת פיקוח, חלב עמיד ומארזי קורנפלקס עם חלב לילדים. 

הירידה נרשמה בכל הקטגוריות, למעט אלו של החלב המועשר, המהווה כחמישית ממכירות החלב, החלב עמיד ומארזי הילדים. מדובר במוצרים הנמכרים במחירים הגבוהים בעשרות אחוזים מאלו של החלב הבסיסי, ובספטמבר, בהיעדר מוצרי הבסיס המפוקחים, נאלץ הציבור לקנות מוצרים יקרים.

תגיות