אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אבו דאבי פתחה חממה לעסקים מישראל: "נציע גישה לשווקים חדשים" האירוע באמירויות | צילום: סיון פרג'

אבו דאבי פתחה חממה לעסקים מישראל: "נציע גישה לשווקים חדשים"

משלחת של 250 אנשי עסקים מישראל השתתפה בכנס באבו דאבי לקידום שיתוף הפעולה בין המדינות. מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פנה לאמירתיים: "הגענו לכאן בפעם השלישית, הגיע הזמן שאתם תבואו אלינו"

18.10.2021, 21:39 | גולן חזני, אבו דאבי

יותר משנה לאחר החתימה על הסכמי אברהם, המגזר העסקי בישראל ואנשי העסקים מאיחוד האמירויות עדיין מצויים בשלב הגישושים ההדדיים. דומה שכל צד מחכה שהשותף להסכם יעשה את הצעד הראשון. אמנם האמירתיים השקיעו דרך חברת ההשקעות הענקית מובדאללה מיליארד דולר ברכישת מניות מאגר תמר, אבל נכון לעכשיו זה יותר יוצא מהכלל שמעיד על הכלל. מזכרי הבנות שתורגמו בין חברות משני הצדדים בשנה האחרונה לא הגיעו לחתימה על עסקה בגלל הבדלי מנטליות וקצב התנהלות שונה. 


קראו עוד בכלכליסט:


מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר, שעמד בראש המשלחת הגדולה של אנשי עסקים שהגיעה לאבו דאבי, מודע למורכבות ואמר שיש עוד מה לשפר. המספר הרב של אנשי עסקים, מנהלים, עורכי דין ורואי חשבון שהגיעו ממחיש את הרצון הישראלי לאפיק חדש של עסקים – אבל גם הם עדיין בשלבים של היכרות. קוטלר ינסה ליזום משלחת אמירתית שתגיע לישראל. באירוע המרשים שנערך היום פנה קוטלר לראשי משרד ההשקעות של אבו דאבי (ADIO) ואמר: "מימשנו את ההבטחה שלנו והגענו לכאן בפעם השלישית. עכשיו הגיע הזמן שאתם תבואו אלינו. במשלחת שלנו יש אנשים חכמים וצעירים מאיתנו, ויש לנו הרבה מה ללמוד מהם. הגענו לכאן לטובת הפריה הדדית וכדי ללמוד זה מזה ולהחליף דעות".

ההיכרות הזו קשה. מכאן אפשר להבין יותר מקרוב איך משה חוגג נפל עם השותף שרצה להכניס לבית"ר ירושלים. אתה יכול להיפגש עם גורם מקומי ולא להכיר את הייחוס האמיתי שלו. מי שיגיעו לבצע את המו"מ מולך הם רואי חשבון, עורכי דין ומנהלים בריטים (או אוסטרלים, צרפתים, הודים ומה לא). אם צלחת אותם, תגיע לשכבה השנייה של האמירתיים. רק אחר כך אולי תגיע לאנשים שקובעים באמת, הנציגים של החברות שבשליטת הממשל.

הכלכלה הריכוזית הזו נשלטת בידי שושלת אל זיאד. כל עץ חברות ההשקעה המרכזיות מתנקז אל משפחת המלוכה. כדי להגיע אליהם נדרשים חודשים של סבלנות אין-סופית ופגישות אחת לחודש. לישראלים אין בדרך כלל סבלנות כזו. אפילו בנקאי השקעות זרים מתקשים לעתים למפות את החברות שפועלות כאן ואת אנשי הקשר שבאמת קובעים. כדי להצליח חייבים שותף מקומי חזק. מה שעשוי להביא אופטימיות לגבי האפשרויות הפתוחות בפני הישראלים הוא המרכז התעשייתי קיזאד (kizad). אבו דאבי הקימה בפאתי נמל אל חליפה מרכז ענק בשטח של 550 אלף קמ"ר, 100 אלף מתוכם הם אזור סחר חופשי.



מימין: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר, יו"ר מכון היצוא אדיב ברוך, יו"ר משרד ההשקעות של אבו דאבי מוחמד עלי אל שורפה, שר המסחר של האמירויות תאני אחמד אל זיודי, שגריר ישראל באמירויות אמיר חייק, יו"ר לשכת המסחר של האמירויות עבדולה אל מאזורי ויו"ר בנק הפועלים ראובן קרופיק, היום בכנס באבו דאבי, צילום: סיון פרג מימין: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר, יו"ר מכון היצוא אדיב ברוך, יו"ר משרד ההשקעות של אבו דאבי מוחמד עלי אל שורפה, שר המסחר של האמירויות תאני אחמד אל זיודי, שגריר ישראל באמירויות אמיר חייק, יו"ר לשכת המסחר של האמירויות עבדולה אל מאזורי ויו"ר בנק הפועלים ראובן קרופיק, היום בכנס באבו דאבי | צילום: סיון פרג' מימין: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר, יו"ר מכון היצוא אדיב ברוך, יו"ר משרד ההשקעות של אבו דאבי מוחמד עלי אל שורפה, שר המסחר של האמירויות תאני אחמד אל זיודי, שגריר ישראל באמירויות אמיר חייק, יו"ר לשכת המסחר של האמירויות עבדולה אל מאזורי ויו"ר בנק הפועלים ראובן קרופיק, היום בכנס באבו דאבי, צילום: סיון פרג


קיזאד קוראת לישראלים להצטרף ומציעה להם הטבות מס של אזור סחר חופשי וגישה נוחה לשווקים חדשים. הרעיון שלהם הוא כזה: תשכור מאיתנו שטח, תקים מפעל או מחסן ותרשום את החברה באזור הסחר כחברה אמירתית. כך תוכל לייצא למדינות כמו אינדונזיה, מלזיה ואפילו סעודיה. גם הגישה למזרח הרחוק תהיה מהירה ונוחה יותר.

חאליד אל מרזוקי, דירקטור הסחר של kizad, הציג את המרכז בפני קבוצת ישראלים שהגיעה לבקר וכללה בין היתר את מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן, מנכ"ל קניוני מליסרון משה רוזנבלום ובעלי טחינת אל ארז ג'וליה זהר.

"אנחנו הכי גדולים בעולם מבחינת גודל מרכזי הסחר שלנו. 550 קמ"ר זה כמו שני שלישים מסינגפור. אנחנו יודעים לתת ללקוחות שלנו את מבנה העלויות שלהם אצלנו 50 שנה קדימה – החשמל, המים, המבנה", אמר אל מרזוקי. "אנחנו פותחים חממה חדשה לעסקים ישראליים שרוצים להתחיל את דרכם באמירויות. נפנה גם לחברות גדולות וגם לבינוניות וקטנות. נסייע להן ללמוד את השוק ולחדור אליו".

קיזאד פתחה סוכנות בישראל, והיום בטקס הודיעה על הפיכתה לנציגות רשמית שבראשה יעמוד רועי רהב. את החממה הישראלית ינהל נמרוד זמל. הנציגות אמורה לפתור את המכשולים הגדולים שעומדים בפני הישראלים שרוצים לעשות עסקים באמירויות.

נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר, אמר: "האפשרות לפעול דרך אזורי סחר חופשי מהווה בשורה של ממש ליצואנים הישראלים. אם עד היום הם היו צריכים פעמים רבות לייצא למדינות המפרץ, למדינות אפריקה ולמדינות אסיה דרך גורם מתווך, כעת יוכלו  לייצא תוצרת ישראלית במהירות רבה יותר וללא מכסים ומסים. התשלום באזורי הסחר החופשי הוא רק על השירותים המוענקים במקום. איחוד האמירויות מהווה גם מוקד עולמי להפצת סחורות באופן גלובלי למדינות אירופה ואמריקה".

זהר סיפרה כי המטבח האמירתי אינו כולל טחינה וכי הוא מבוסס על בשר ואורז. לדבריה, "יש הבדלי מנטליות גדולים בין הישראלים והאמירתים. הם עושים את הדברים לאט וברוגע, והישראלי רוצה מהר-מהר. כשיתגברו על הפערים האלה - זה יעבוד". הקצב הזה הפוך, אגב, כשמדובר באישורי בנייה. רוזנבלום סיפר שתהליך בנייה שבישראל נמשך שנה - מתבצע שם בתוך כמה שבועות בלבד.

תגיות