אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האייפון ששבר את הגב של רן גוראון רן גוראון | צילום: אוראל כהן

ניתוח

האייפון ששבר את הגב של רן גוראון

מנכ”ל פלאפון ובזק בינלאומי שלף את הקלף של שביתת מגן מוקדם מדי, לאחר שהעובדים לא הסכימו למכור את האייפון החדש. את העובדים עצמם הוא יצטרך ביום שאחרי המיזוג

21.10.2021, 06:00 | רועי ברגמן

עובדי פלאפון ובזק בינלאומי החריפו שלשום את העיצומים בחברה ושיבשו את פעילות מוקדי שירות הלקוחות והתמיכה הטכנית כמענה למהלך של הנהלת חברת אלפא (פלאפון, בזק בינלאומי ו־yes) בראשות רן גוראון, שהכריזה ביום שלישי על השבתת מגן בחברה

המהלך של גוראון נחשב לחריג, קיצוני ואף אגרסיבי — ומשמעותו היא שבכל רגע נתון גוראון יכול להחליט להוריד את השאלטר ולמנוע מכל העובדים שכר על פי חוק. מספר המקרים שבהם הנהלות של חברות בחרו בצעד דומה קטן במיוחד, ולרוב נעשה בתגובה להתנהלות כוחנית במיוחד מצד ועד העובדים. אלא שזה לא המקרה כאן.  

קראו עוד בכלכליסט:


1. פגיעה תדמיתית

עובדי בזק בינלאומי ופלאפון נוקטים עיצומים כבר כמה שבועות, בשיבוש של עבודות טכניות וגם של מוקדי השירות של החברה. המהלך המשמעותי ביותר שעשו היה להשבית את פעילות הבילינג (שליחת חשבוניות וגבייה) של החברות. אלא שההשלכות של המהלך הזה עדיין לא ממש מורגשות ולא יבואו ככל הנראה לידי ביטוי בדו"חות הרבעון השלישי. 

למרות זאת, העיצומים בזירה זו עשויים להפוך לכאב ראש לא קטן עבור הנהלת החברות, גם בדחיית הכנסות וגם מול הלקוחות שבתום העיצומים ימצאו את עצמם פתאום עם חשבון כפול ואולי אף משולש, עבור פרק זמן ארוך יותר מזה שהורגלו אליו עד היום. 


מימין רן גוראון וגיל שרון, צילומים: אוראל כהן מימין רן גוראון וגיל שרון | צילומים: אוראל כהן מימין רן גוראון וגיל שרון, צילומים: אוראל כהן

למרות זאת, נראה שהטריגר האמיתי למהלך של גוראון היה פחות משמעותי עבור החברה ויותר משמעותי עבור התדמית שלה. עובדי החברה מנעו ממנה להתחיל במכירת אייפון 13, מכשיר הדגל של חברת אפל, ביחד עם יתר המתחרות בשוק בשבוע שעבר. השקת דגם חדש של מכשירי אייפון, כמו גם דגמים חדשים של המתחרה הדרום קוריאנית, סמסונג, נחשבת לאירוע משמעותי עבור חברות הסלולר המקומיות, שנוכח התחרות העזה והירידה בהכנסות משירותים הגדילו בשנים האחרונות את המאמצים במכירת ציוד קצה ובראשו מכשירים ניידים. בפלאפון, שחרתה על דגלה מובילות טכנולוגית, מדובר במכה כואבת בבטן הרכה.

ההסתערות של לקוחות על המכשירים ברשתות המתחרות לא הוסיפה למצב. לקוחות פלאפון שביקשו לרכוש מכשיר, נאלצו להסתפק ברשימת המתנה ובהודעת התנצלות על כך שהמכירה תחל בקרוב. בטווח הארוך, בהנחה שסכסוך העבודה ייפתר בשבועות הקרובים, לא בטוח שהפגיעה הזו תתבטא בערך כספי. לפלאפון יש מלאים למכירה והאייפון החדש לא יאבד מקסמו עד להשקת דגם חדש בעוד שנה.

אף שעיצומי העובדים אכן פגעו במוניטין של פלאפון, נדמה שנשק "השבתת המגן" נשלף מוקדם מדי במערכה. סכסוכי עבודה הם עניין שבשגרה, בטח בחברות שעוברות שינויים מבניים משמעותיים כל כך. גוראון צריך להבין שבסופו של יום, את העובדים הללו הוא יצטרך לרתום לשימור הלקוחות הקיימים, ולגיוס חדשים, ביום שאחרי מיזוג החברות. 

2. נחיתות העובדים

הסיבה לעיצומים נובעת מההחלטה למזג את פעילות המגזר הפרטי של בזק בינלאומי עם זו של חברת yes. להנהלת החברה אין באמת ברירה. החלטת משרד התקשורת לבטל את ההפרדה בין תשתית לספק בשוק האינטרנט, החלטה נכונה והגיונית, מוציאה את כל התוכן מפעילות המגזר הפרטי של בזק בינלאומי. אין לה זכות קיום בעולם החדש. מיזוג עם yes וניסיון לתת ללקוחות הצעת ערך דרך חבילות טריפל — משהו שהחברה־האחות בזק לא יכולה לעשות — הם מהלך מתבקש.

הפגנת עובדי פלאפון ובזק בינ”ל. נקלעו לקרב בין ההסתדרות הכללית ללאומית
, צילום: ועד עובדי בזק בינלאומי וועד עובדי פלאפון הפגנת עובדי פלאפון ובזק בינ”ל. נקלעו לקרב בין ההסתדרות הכללית ללאומית | צילום: ועד עובדי בזק בינלאומי וועד עובדי פלאפון הפגנת עובדי פלאפון ובזק בינ”ל. נקלעו לקרב בין ההסתדרות הכללית ללאומית
, צילום: ועד עובדי בזק בינלאומי וועד עובדי פלאפון

גם המאבק של העובדים מובן, אך נראה שהם נכנסו לקרב הזה בעמדת נחיתות. העובדה שעובדי חברת yes מאוגדים בנפרד תחת ההסתדרות הלאומית ואף חתמו על הסכם עבודה חדש לאחרונה, וכן העובדה שעובדי פלאפון לא באמת צד למאבק אלא הצטרפו מתוך הזדהות, מותירות אותם בעמדת נחיתות. במקום לאחד כוחות עם עובדי yes, החברה שעמה הם צפויים להתמזג, הם נקלעו לקרב בין ההסתדרות הכללית להסתדרות הלאומית, שממנו הם צפויים לצאת מפסידים. באופן מוזר, דווקא המהלך של גוראון עם ההכרזה על שביתת מגן נותן להם רוח גבית להמשך המאבק.

3. היסטוריה של מלחמות

לפלאפון היסטוריה לא טובה בכל הקשור ליחסי עבודה. המאבק על הקמת הוועד בפלאפון נחשב לאחד הקשים שהיו בגל ההתאגדויות של עובדים בחברות בעשור החולף, לא מעט בגלל התנהלותו של גיל שרון, שנתפס כמנכ"ל שמנותק מהעובדים, וכן בגלל מהלכים כוחניים לדיכוי ההתאגדות, כמו הקמת ועד פנימי שיתמוך בהנהלה ויתנגד להתארגנות. נשמעו אף טענות שההנהלה מימנה הסעות, חולצות וסטיקרים לוועד שהקימה, אך אלו הוכחשו מכל וכל.

החלטה נוספת שהביאה את הסכסוך בין ההנהלה לעובדים ולהסתדרות לשיא אז היתה גרירת רכביהם של עובדים שובתים מבתיהם ואף מחניות של בית ההסתדרות, כאשר הגיעו לדיונים שם. גם העובדה שבחלק מהרכבים היה ציוד אישי של העובדים לא מנעה את הצעד שנחשב אז לכוחני למדי מצד ההנהלה. 

שרון אמנם עזב את פלאפון, אך באוגוסט אשתקד מונה ליו"ר קבוצת בזק כולה ופלאפון בתוכה. המהלך הכוחני שאליו יצא גוראון לא היה מתבצע לולא הוא קיבל גב מדירקטוריון הקבוצה, ובראשו שרון. סוג של סגירת מעגל.


תגיות