אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפיתרון המפתיע לאלימות במגרשי הכדורגל ד"ר שלומית גיא מומחית למניעת אלימות בספורט | צילום: שי מוגילבסקי

דעה

הפיתרון המפתיע לאלימות במגרשי הכדורגל

אוהדי הכדורגל זעמו על האלימות הקשה של אוהדי בית"ר השבוע בבלומפילד, ודרשו להעניש את המעורבים - מהרחקה לכל החיים ועד מאסר. ואולם חשוב להבין שענישה לא רק שאינה מרתיעה - אלא מעלה את מפלס את האלימות ביציעים

22.10.2021, 07:18 | ד"ר שלומית גיא

האלימות בשנים האחרונות בכדורגל הישראלי יורדת משמעותית. עם זאת במהלך משחקה של בית"ר ירושלים מול היריבה המושבעת הפועל תל אביב השבוע, התמודדות אליה מתלוות לאורך השנים תקריות אלימות בין אוהדי שתי הקבוצות, חברי ארגון לה פמיליה היכו ופצעו קשה את אוהדי בית"ר שהעזו לעודד את שחקן הקבוצה המוסלמי קמסו מארה. 

קראו עוד בכלכליסט:

כל אוהד כדורגל באשר הוא זועם על אוהדי בית"ר ירושלים. הרוב דורשים ענישה חמורה - מהרחקה לכל החיים ועד למאסר. אני יכולה להבין את האמוציות, והדרישה לענישה שמגיעה מהבטן ופועלת על חוש הצדק שלנו. עם זאת, חשוב להבין שענישה כזו לא רק שלא תרתיע ותוריד את מפלס את האלימות ביציעים, אלא ככל הנראה רק תגביר אותה. 

ארגון לה פמיליה של אוהדי בית"ר, צילום: ראובן שוורץ ארגון לה פמיליה של אוהדי בית"ר | צילום: ראובן שוורץ ארגון לה פמיליה של אוהדי בית"ר, צילום: ראובן שוורץ

בעקבות המשחק השבוע עלו טענות כיצד יכול להיות שהשוטרים ששהו באצטדיון ושתפקידם להשליט סדר ביציעים, שירות שנכפה על הקבוצות וכרוך בהוצאות עתק עבור הקבוצה המארחת, לא מיהרו לעלות ליציע בזמן ההתרחשות שנמשכה כ-8 דקות ארוכות. יש לזכור כי חוק וילן תירוש למניעת אלימות במגרשי כדורגל משנת 2008 הוציא בפועל את השוטרים מהמגרשים והוכיח את עצמו - ועדת צור שמונתה בשנת 2012 על ידי שרת הספורט באותם ימים, לימור לבנת, קבעה שמאז הוצאת המשטרה מהמגרשים, האלימות במגרשים ירדה באופן משמעותי והמליצה להשאיר את המשטרה מחוץ ליציעים, ובמקביל לעודד תרבות ספורט באמצעות עידוד נשים וילדים להגיע ליציעים, להגדיל פעילויות תרבויות במהלך המשחקים וכן הלאה. כל זה היה נכון עד לשנת 2016 בה הוקמה היחידה המשטרתית למניעת אלימות בספורט ע"י שרת הספורט דאז מירי רגב והשר לביטחון פנים לשעבר גלעד ארדן, כאשר הנתונים מעידים על כך שמאז הקמת היחידה, חלה עלייה דרמטית באירועי האלימות במגרשים.

במקום לפעול באסטרטגיית ה"מיגון עצמו לדעת" שנחלה עד היום כשלון חרוץ, אני מציעה לחשוב על פתרון חיובי אחר, לדוגמא הקמת התאחדות אוהדים שתפעל כדי לייצר ולחזק קהילות אוהדים מקומיות, כמו גם תפעל בשיתוף פעולה כדי לחזק את הקשרים בין קבוצות האוהדים לבין עצמם. התאחדות כזו תמומן על ידי התאחדות הליגה, משרד הספורט, הטוטו ובעלי עסקים פרטיים - לכולם יש אינטרס להפוך את ענף הכדורגל לתרבותי ובריא יותר. 

ד"ר שלומית גיא מומחית למניעת אלימות בספורט,  צילום: שי מוגילבסקי ד"ר שלומית גיא מומחית למניעת אלימות בספורט | צילום: שי מוגילבסקי ד"ר שלומית גיא מומחית למניעת אלימות בספורט,  צילום: שי מוגילבסקי

מענקים כלכליים יינתנו לקבוצות אוהדים שיוכיחו כי הן פועלות כדי לחנך לעידוד חיובי ולהרחיק מתוכם אוהדים בעייתיים. הכסף ישמש את האוהדים ליצירה של תפאורות מרשימות, למימון הסעות, לפעילויות פאנזון לפני משחקים וכן הלאה. לאוהדי הכדורגל יהיה אינטרס להיות חברים בהתאחדות כזו, מה שיבטיח שינסו בכל כוחם להבטיח התנהגות נאותה של חבריהם.

כאשר הדם רותח והאמוציות סוערות אנחנו מחפשים באופן טבעי את הפתרון המהיר והמיידי ביותר, אבל חינוך לא עובד לטווח קצר וענישה הוכחה לאורך השנים כפתרון כושל שרק מחריף את הבעיה. אם הכדורגל או כל ענף אמוציונלי אחר חשובים אנחנו צריכים לקחת נשימה עמוקה, לחשוב רציונלית ולתעדף את שיטת הגזר על פני המקל.

ד"ר שלומית גיא היא חוקרת ספורט, מומחית למניעת אלימות בספורט, מרצה במסלול לחינוך גופני במכללת קיי


תגיות