אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפניקס: "היום נעדיף להשקיע בחברת נדל"ן מאשר לקנות בניין משרדים" גיא פורת מנכ"ל הפניקס נדל"ן | צילום: ענבל מרמרי

ראיון כלכליסט

הפניקס: "היום נעדיף להשקיע בחברת נדל"ן מאשר לקנות בניין משרדים"

עוד חברת ביטוח שבונה על נדל"ן למגורים: הפניקס מגדילה את אחזקותיה בחברות נדל"ן: 3 שנים לאחר רכישת 25% מאקרו נדל"ן היא רוכשת 25% מחברת בנייני העיר הלבנה, המתמחה בשוק המגורים והמלונאות בת"א. הראל הקדימה אותה כשרכשה החודש 20% מהחברה היזמית עץ השקד

26.10.2021, 08:18 | שלומית צור

קבוצת הביטוח הפניקס הודיעה אתמול כי היא רוכשת 25% מחברת הנדל"ן הפרטית בנייני העיר הלבנה, בבעלותו של היזם איציק בן־שוהם. הפניקס תשקיע בחברה, העוסקת ביזמות נדל"ן בתל אביב, עד 420 מיליון שקל, בשילוב של חוב והון, במטרה לתמוך בעסקאות חדשות, בעיקר בפרויקטים של עירוב שימושים. מדובר בהשקעה השנייה של הפניקס בחברת נדל"ן, לאחר שב־2018 רכשה 25% מחברת אקרו נדל"ן תמורת 260 מיליון שקל.


קראו עוד בכלכליסט:


המהלך של הפניקס מתבצע נוכח צמיחתה של בנייני העיר הלבנה, שהחלה כיזמית בתחום המבנים לשימור בתל אביב ומאז התרחבה לתחומי התחדשות עירונית ומלונאות. שתי החברות ביצעו במרץ האחרון עסקה משותפת, כשרכשו יחד את מתחם בזק ברחוב לינקולן מקרן ריאליטי תמורת 183 מיליון שקל. בשטח מתוכנן פרויקט של עירוב שימושים, שיכלול מסחר, מלונאות ושכירות ארוכת טווח.


גיא פורת מנכ"ל הפניקס נדל"ן, צילום: ענבל מרמרי גיא פורת מנכ"ל הפניקס נדל"ן | צילום: ענבל מרמרי גיא פורת מנכ"ל הפניקס נדל"ן, צילום: ענבל מרמרי


ההשקעות המסורתיות של חברות ביטוח בתחום נדל"ן, הנעשות באמצעות זרוע הנדל"ן של חברת הביטוח, מתמקדות בדרך כלל ברכישת נכסים מניבים קיימים, כמו קניונים ובנייני משרדים. זאת מתך הנחה כי התשואות בשוק המשרדים גבוהות לעומת אלה שבשוק המגורים. "בניגוד להשקעה בנכסים ספציפיים, החלטנו להשקיע בחברות נדל"ן שמתמחות בתחום", אומר ל"כלכליסט" גיא פורת, מנהל תחום הנדל"ן בהפניקס. "להשקעה בנכס יחיד אין המשכיות, בעוד השקעה בחברת נדל"ן נותנת חשיפה לשוק באופן יותר מהותי". לדבריו, "הפניקס שמה לה למטרה להגדיל את ההשקעה בשוק המגורים, שכן באזורי ביקוש, הביקושים רק עולים כל הזמן. היכולת לרכוש היום נכסים מניבים במיקומים ובסדרי גודל שהפניקס היתה רוצה היא אפסית עד לא קיימת, כי חברות נדל"ן מניב לא מוכרות נכסים כאלה. היקף העסקאות של נכסים מניבים איכותיים בשנים האחרונות היה דל. לכן החלטנו להגדיל השקעה בשווקים דפנסיביים, כמו דיור ולוגיסטיקה". 

פורת מציין כי "יש להפניקס פעילות יזמית בנכסים מניבים כמו במתחם האלף בראשון לציון, אבל ליזמות יש סיכונים משלה, ולכן נעדיף להשקיע בחברה שנותנת פיזור ויכולת מימוש של נכסים רבים. ההשקעה תאפשר לבנייני העיר הלבנה להתממן ולהגדיל היקפי פעילות".

בנייני העיר הלבנה מעורבת בהקמת 12 בתי מלון בתל אביב, חמישה מהם בשותפות עם רשת ישרוטל. על השקעה בתחום המלונאות בעידן הקורונה הוא אומר: "לבנייני העיר הלבנה יש התקשרות והסכמים עם הגופים הכי חזקים במשק, וכל הפרויקטים מצויים בלב של הלב של תל אביב - מתחם בזל, דיזנגוף, מונטיפיורי. אלה לא מלונות של 600 חדרים בחוף הים, כמו שפעם היו בונים, אלא מלונות עירוניים, ואנחנו צופים להם הצלחה גדולה, בטח כשהתיירות תחזור".

לגבי ההתחדשות העירונית אומר פורת: "רוב הפרויקטים בשלב מתקדם. היום יש לכל הבניינים הישנים תאריך תפוגה. לכן אנחנו, וגם חברות ביטוח אחרות לטעמי, נעמיק את ההשקעות בתחום המגורים".

העלייה בביקושים לדירות ניכרת היטב בדו"חות החברות לרבעון השלישי. אפריקה ישראל מכרה בתקופה זו 558 דירות ב־1.7 מיליארד שקל, סכום המשקף מחיר ממוצע של 3.1 מיליון שקל לדירה. בגזרה זו רשמה זינוק של 67% בשנה, ובמכירת דירות הציגה קפיצה של 122% לעומת התקופה המקבילה.

ברבעון זה מכרה חברת אזורים 1,039 דירות ב־2.4 מיליארד שקל – כפול מבתקופה המקבילה, אז מכרה 625 דירות ב־1.2 מיליארד שקל. בתשעת החודשים הללו אזורים כבר מציגה תוצאות טובות יותר משל 2020 כולה, שבה מכרה 976 דירות ב־2.1 מיליארד שקל. נוכח השתוללות המחירים אומר פורת: "כל ישראל היא בועה. המחירים כל הזמן במגמת עלייה וחסר דיור כדי לפצות על ההיצע".

הפניקס אינה חברת הביטוח הראשונה להיכנס כשותפה בחברת נדל"ן. החודש רכשה הראל 20% מחברת היזמות למגורים עץ השקד ב־60 מיליון שקל, לטובת בניית מקבצי דיור להשכרה ארוכת טווח. חודש קודם לכן נכנסה הראל לשותפות עם חנן מור להקמת דירות להשכרה. באוקטובר רכשה הפניקס עצמה במסגרת הנפקתה בתל אביב 8% מבוליגו קפיטל תמורת 27 מיליון שקל. במאי כלל ביטוח רכשה 10% מצמח המרמן ב־50 מיליון שקל.


תגיות