אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה בוחנת: 3% ממכרזי דירה להשכיר יותאמו לנכים  אילוסטרציה | צילום: Pixabay

בלעדי

הממשלה בוחנת: 3% ממכרזי דירה להשכיר יותאמו לנכים

לאחר חשיפת כלכליסט שלפיה אין חובה לבנות דירות מונגשות, במשרד השיכון ובחברה הממשלתית בוחנים חובת הנגשה בחלק מהדירות

28.10.2021, 06:00 | שלומית צור

במשרד השיכון ובחברה הממשלתית דירה להשכיר בוחנים הכנסת חובה לבנות דירות מונגשות במכרזים של חברת דירה להשכיר. זאת שבועיים לאחר הפרסום בכלכליסט שלפיו בישראל אין חובה לבנות דירות מונגשות לנכים המתניידים בכיסא גלגלים.

קראו עוד בכלכליסט:

מי שהורה לבחון את הנושא הוא מנכ"ל המשרד אביעד פרידמן. טיוטה שנבחנת בימים אלה במשרד כוללת המלצות שלפיהן במכרזים של דירה להשכיר להקמת פרויקטים להשכרה ארוכת טווח על קרקעות מדינה, תהיה חובה להנגיש 3% מכלל הדירות בכל בניין לטובת נכים המתניידים בכיסאות גלגלים, זאת כתנאי לקבל ההטבות במסגרת חוק עידוד השקעות הון. "בדירות אלה יימצאו כל מרכיבי הנגישות ההכרחיים למגורי אדם עם מוגבלות בניידות הנעזר בכיסא גלגלים. ילד, מבוגר או זקן, עצמאי או סיעודי", צוין בטיוטה. 

מימין: מנכ"ל משרד השיכון אביעד פרידמן ושר השיכון זאב אלקין,  צילומים: קובי קואנקס, אוראל כהן מימין: מנכ"ל משרד השיכון אביעד פרידמן ושר השיכון זאב אלקין | צילומים: קובי קואנקס, אוראל כהן מימין: מנכ"ל משרד השיכון אביעד פרידמן ושר השיכון זאב אלקין,  צילומים: קובי קואנקס, אוראל כהן

עוד כוללת הטיוטה המלצה להנגיש 6% מסך הדירות בבניין גם לאנשים עם מוגבלות ניידות כתוצאה מקשיי הליכה ולקות ראיה. יזם שיזכה במכרז של דירה להשכיר, יידרש להמציא אישור מורשה לנגישות מבנים תשתיות וסביבה, בדבר עמידה בדרישות. "תנאי למתן אישור נגישות לדירה זו הוא נגישות של דרכי הגישה עד לדלת הכניסה לאותה דירת מגורים", צוין בטיוטה.

כבר עשרות שנים נכים המתניידים בכיסא גלגלים, שאינם מסוגלים לרכוש דירה ואינם זכאים לדיור ציבורי, תלויים בשוק השכירות החופשי, ובהסכמתם של בעלי דירות להנגיש דירות קיימות, ובחלק מהמקרים תמורת שכר דירה מופקע. בישראל יש חובה להנגיש בנייני מגורים בשטחים המשותפים אך לא את הדירות עצמן. 

אילוסטרציה , צילום: Pixabay אילוסטרציה | צילום: Pixabay אילוסטרציה , צילום: Pixabay

לפני כשבועיים חשף כלכליסט כי במסגרת חוק ההסדרים, והדיונים על חוק עידוד השקעות הון, פנה מכון עמרם המסייע לאנשים עם מוגבלויות למשרד האוצר בבקשה לבחון החלת הטבות המס על דירות להשכרה גם על דירות מונגשות. במשרד האוצר התנגדו לבקשה בנימוק כי האינטרס הנוכחי של הממשלה הוא להגדיל כמה שניתן את היצע הדירות להשכרה ארוכת טווח לכלל האוכלוסייה ולא להגביל את ההטבות לטובת מגזר ספציפי.

במשרד השיכון ודירה להשכיר מגבשים בימים אלה את הטיוטה הסופית, עמה יפנו לוועדת הכספים של הכנסת בבקשה להוסיף תיקון לחוק עידוד השקעות הון, שאושר לאחרונה בוועדה. היתרון בהכנסת חובת בניית דירות מונגשות במכרזי דירה להשכיר הוא העובדה כי מדובר במכרזים גדולים למאות דירות, בהם מתמודדים השחקנים הגדולים בשוק הנדל"ן למגורים, כגון גזית גלוב, אזורים, אשטרום, אפריקה ישראל וחברות נוספות. היקף הפרויקטים עשוי להביא להיצע של דירות מונגשות להשכרה שכלל אינו קיים היום בשוק הפרטי.

יובל וגנר, מייסד עמותת נגישות ישרא, צילום: נגישות ישראל יובל וגנר, מייסד עמותת נגישות ישרא | צילום: נגישות ישראל יובל וגנר, מייסד עמותת נגישות ישרא, צילום: נגישות ישראל

יובל וגנר מייסד עמותת נגישות ישראל מסר: "בישראל יש מיליון וחצי אנשים עם מוגבלויות שונות, עשרות אלפים מהם הם מחפשי דירות נגישות המתאימות במיוחד למוגבלות שלהם. דירה נגישה כוללת מבטחי דלתות רחבים ממ"ד מורחב, וחדר אמבטיה מורחב ומותאם. עמותת נגישות ישראל פועלת מול משרד השיכון, ועדת הכספים בכנסת וחברי הכנסת על מנת לוודא שהקצאת את דירות נגישות חלק בלתי נפרד מכל פרויקט בבניין המיועד לשכירות. עמותה שמחה עמדה חיובית של מנכל משרד השיכון, אך אם זאת אנחנו קוראים לוועדת הכספים ולמשרד השיכון לוודא שזה חלק מהחוק והתקנות. גם אנשים עם מוגבלות זכאים לשוויון זכויות בהשגת דירה להשכרה".




תגיות