אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעלי אושר עד: "צונאמי זו מילה גדולה, אבל כל מה שמיובא - יתייקר" אריה בוים עם רקע סניף של אושר | צילום: עמית שעל נמרוד גליקמן

ראיון

בעלי אושר עד: "צונאמי זו מילה גדולה, אבל כל מה שמיובא - יתייקר"

אריה בוים, בעלי רשת הסופרמרקטים אושר עד, צופה בעליית מחירי השילוח וחומרי הגלם ומסקנתו אחת: גל ההתייקרויות בלתי נמנע. בינתיים, הוא מתנחם בהחלטת יוחננוף להגדיל את המותג הפרטי, ש"תלחיץ את הספקים". בוים גם לא מתרגש מהמס על כלים חד-פעמיים ומזכיר את המדבקות על מוצרים רוויי סוכר ושומן: "שמו חותמת יפה אבל מסוכן זה טעים, אין מה לעשות"

31.10.2021, 10:30 | דיאנה בחור ניר

רגע לפני הזינוק במחירי הכלים החד-פעמיים והמשקאות הקלים בשל מס הקנייה שיוטל עליהם, ולקראת גל עליות המחירים הצפוי בעיקר בשל עליית מחיר ההובלה וחומרי הגלם, מתייחס אריה בוים, מבעלי רשת הסופרמרקטים אושר עד, לגל ההתייקרויות כאל רע הכרחי. בראיון לכלכליסט, הוא מברך על החלטת יוחננוף להגדיל את נתח המותג הפרטי שנחשפה בכלכליסט ("הוא מלחיץ את הספקים, זה יקל עליי במו"מ"). בוים, שלא מרבה להתראיין, סבור שהמס על כלים חד-פעמיים נובע מצורך פוליטי למצוא עוד מקור הכנסה יותר מאשר מצפון סביבתי. מדבקות הסימון של מוצרים רוויי סוכר ושומן, לטענתו, לא הפחיתו רכישת מוצרים לא בריאים באושר עד.

אריה בוים, המייסד ובעלי רשת הסופרמרקטים אושר עד, צילום: עמית שעל אריה בוים, המייסד ובעלי רשת הסופרמרקטים אושר עד | צילום: עמית שעל אריה בוים, המייסד ובעלי רשת הסופרמרקטים אושר עד, צילום: עמית שעל

לפנינו גל של עליות מחירים? צונאמי כדברי אייל רביד מויקטורי ? גם מי עדן הצטרפה לגל ההכרזות על עליית מחירים

"צונאמי זו מילה גדולה אבל מרגישים את הלחצים. קוראים לזה אינפלציה. העובדות הן שעלויות הגלם וההובלה מתייקרות, איך אפשר לברוח מזה? זה שילוב של עלויות שילוח ושחיקת ערך של המטבעות המובילים שגם העוצמה היחסית של השקל לא מצליחה לקזז. בנמלים יש בעיה אמיתית שגורמת להתייקרות משמעותית. עלויות שילוח התייקרו פי 4 ויותר. רוב חומרי הגלם והפריטים שרלוונטיים לשוק הקמעונאי הם לא מוצרים יקרים. אם לפני שנתיים עמדה עלות שילוח נניח על 4,500-3,000 דולר למכולה, כיום אנחנו מדברים על 15,000-14,000 למכולה. המשמעות של התייקרות כזו היא עלייה של כ-20 אחוזים בעלות המוצר המיובא, אז ההשפעה על מחיר הסחורה היא מאוד משמעותית. כל מה שמגיע דרך הים יתייקר אני מניח".  

איך תתמודדו עם זה כנושאי דגל של רשת זולה? 

"כולנו עושים את המאמץ, מנסים להתייעל, המו"מ עם הספקים הופך יותר קשוח באופן טבעי. אבל קשה להגיד מה יעלה ומה לא, כי בסוף אנחנו פועלים ביקום מסוים שבו הכול ישפיע על הכול. אי אפשר להתחמק מזה, השאלה כמה, למה, ואיך. מה הברירות? להגיד 'נספוג את זה' - זה לא כלכלה. מי שיגיד את זה – זה תחום בזמן. תמיד אפשר גם להתייעל ולחסוך, זו גם אופציה. בסוף קמעונאות היא עסק עם עלויות, אבל זה נעשה דרך שגרה כחלק מהעבודה, אז התייעלות זה לא באמת שווה ערך. התייעלות אולי תקזז משהו אבל הסיפור של עליית המחירים יותר גדול מזה".

להגיד 'נספוג את זה' - זה לא כלכלה. מי שיגיד את זה – זה תחום בזמן. תמיד אפשר גם להתייעל ולחסוך, זו גם אופציה. בסוף קמעונאות היא עסק עם עלויות

יוחננוף מגדיל דרסטית את שיעור המותג הפרטי כדי למנוע העלאת מחירים בידי ספקים

"כל אחד והטכניקות שלו. על פי רוב אנחנו מוכרים מוצרים מייצור מיוחד עבורנו (עם הסטנדרטים שאנחנו מכתיבים מבחינת גודל אריזה שמייצרת שווי משקל נכון למחיר) שלא ממותג כמותג פרטי. המהלך של יוחננוף משרת את כולם. כי אם הוא מלחיץ את הספקים שלו – לי יותר קל איתם במו"מ. אין ספק, ככה זה עובד. אם הוא עוזב אותם, הם צריכים להמשיך לייצר ולמכור, ויש אותנו למשל. אם הצעד חכם או לא? איתן (יוחננוף) הוא קמעונאי נבון, ויש בצעד הזה הגיון, לנו הוא בטח טוב. השאלה היא היכולת להחדיר את המותג הפרטי ולמכור אותו כמו שצריך".

עליית המחירים מחולקת למסים יזומים כמו על משקאות מתוקים וכלים חד-פעמיים – שונות מעליית מחירי חומרי הגלם והשילוח שלהם

"נבחין בין מוצרים שהבעיה שלהם זה שהשיתו עליהם מס חדש לעלויות ההובלה שעלו בלי שום יחס, פי 5-4, וגם הגלם עולה. במקום שמטילים מס, אנחנו מבינים מה קורה. לגבי כל השאר, זה עלויות גלם ושילוח. השילוח מתייקר - אלה הן העובדות. לגבי חומרי הגלם – זה קשור לתהליך אינפלציוני שעובר על העולם, שמתחיל בארה"ב וההשלכות שלו מתחילות להתגלגל החוצה, ובסוף הוא מגיע גם אלינו".

בעיצומה של הקורונה חוויתם היקפי תמותה גדולים בקהילות שקונות בסניפים שלכם בארה"ב. זה השפיע עליכם גם עסקית?

"הכול חזר והתיישר, כלא היה. זה לא השבית עסקית את האופרציה, הקושי לא היה תפעולי אלא מורלי. עברו שנתיים מאז. פנטה ריי, הכול זורם".

סניף אושר עד בראשון לציון, צילום : פיני מרגלית סניף אושר עד בראשון לציון | צילום : פיני מרגלית סניף אושר עד בראשון לציון, צילום : פיני מרגלית

עליית המס על המשקאות המתוקים תשפיע על הצריכה שלהם, מהנסיון של השפעת הסימון במדבקות האדומות על צריכת מזון לא בריא?

"כקמעונאי, אני אדיש לנושא המיסוי, זה משחק שמתנהל מחוץ למגרש שלי ואין לי שום יכולת להשפיע עליו, אבל באופן אישי אני מוטה כי יצא שאני צריך לשמור על רמת הסוכר שלי, כך שדעתי האישית פחות רלוונטית. אני יכול לומר שמאז חוק המדבקות האדומות במסגרת 'הסימון האדום', קצב הגידול במכירת המוצרים עתירי הסוכר והשומן נשאר אותו דבר, גדל כמו בשנים קודמות, כלומר – הסימון לא עשה כלום. לא יודע למה. לא חושב שיש כאן משאלת מוות, אבל אלה העובדות. שמו חותמת יפה אבל מסוכן זה טעים, אין מה לעשות. עובדה שאנשים מעלים במשקל רק ממה שהם אוהבים. לא עלייה דרמטית בצריכת המוצרים המסומנים כלא-בריאים אבל ממש אין פגיעה. היצרנים היו היסטריים בהתחלה, ובינתים נרגעו. אני לא יודע למה, אבל רגולציות בתחומי הצריכה הקמעונאית אף פעם לא משיגות את מטרתן ולפעמים משיגות איכשהו את המטרה ההפוכה".

מאז חוק המדבקות האדומות במסגרת 'הסימון האדום', קצב הגידול במכירת המוצרים עתירי הסוכר והשומן נשאר אותו דבר, גדל כמו בשנים קודמות, כלומר – הסימון לא עשה כלום. לא יודע למה. לא חושב שיש כאן משאלת מוות, אבל אלה העובדות. שמו חותמת יפה אבל מסוכן זה טעים

מה דעתך על המיסוי שנועד להדביר את שימוש בכלים חד-פעמיים?

"אני מניח שהממשלה צריכה הכנסה. המצפון הסביבתי הוא תמיד בשירות הצרכים הפוליטיים".

אתם נותנים לקונים לסרוק מוצרים כדי לעקוב אחרי עלות הקנייה ולבצע אותה בעצמם. הקופאיות ייכחדו הודות לטכנולוגיה הזאת?

"לא, כי הטכנולוגיה הזאת צורכת איזה סוג של בקרה. אז זה לא ייכחד, אבל הפונקציה של קופאיות משתנה: במקום לשבת ולהעביר פריטים, הפוקנציה היא בקרה, פתרון בעיות אם מתעוררות כדי לא לעכב לקוח בגלל טעות".

אתם עדיין על המדף? כי בעבר קרן אייפקס בחנה רכישה שלכם

"מעולם לא היינו. תמיד יש גופים פיננסיים שמציעים הצעות".

תגיות