אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי החגים בתעסוקה: ירידה חדה בשיעור האבטלה באוקטובר מסעדה בתל אביב | צילום: איי אף פי

אחרי החגים בתעסוקה: ירידה חדה בשיעור האבטלה באוקטובר

שיעור המובטלים לפי החישוב המורחב של הלמ"ס ירד מ-7.9% ל-7.1% שהם 305 אלף במחצית הראשונה של החודש שעבר. בין הסיבות לירידה - סיום דמי האבטלה לבני 45

01.11.2021, 13:19 | שחר אילן

הציפיות לירידה באבטלה אחרי הקיץ והחגים הגשימו את עצמן. מנתוני סקר כוח האדם למחצית הראשונה של אוקטובר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המתפרסמים היום (ב'), עולה כי שיעור המובטלים לפי החישוב המורחב של הלמ"ס ירד מ-7.9% ל-7.1% שהם 305 אלף, במחצית הראשונה של אוקטובר – כלומר, במהלך השבועיים שאחרי החגים. 


קראו עוד בכלכליסט:


מדובר בשיעור האבטלה החצי-חודשי הנמוך ביותר מאז תחילת משבר הקורונה, אבל הוא עדיין גבוה בהרבה משיעור האבטלה לפני המשבר, שעמד סביב ה-4%. 

השאלה הגדולה היא האם במחצית השנייה של החודש תימשך הירידה לעבר ה-6% או שתיבלם ואז נישאר עם אבטלה כרונית משמעותית שמרוכזת בפריפריה ובקרב מבוגרים וצעירים משכבות חלשות. שם, שיעור התעסוקה - לא כולל נמצאים בחל"ת - עלה מ-59.4% ל-60.6%. 

מהסקר עולה כי כמה התפתחויות גרמו לכך שחודש אוקטובר 2021 נחשב מבחינת התעסוקה לחודש הסיום של משבר הקורונה – כלומר, החודש שבו ניתן יהיה לראות את היקף הנזק שנשאר. אחת מהן היא סיום הרצף של החופש הגדול והחגים וסיבה נוספת, משמעותית יותר, היא סיום דמי האבטלה של בני ה-45 באוקטובר - מה שאילץ גם את המובטלים שמעדיפים להישאר בבית לחפש עבודה.


מסעדה בתל אביב (ארכיון), צילום: איי אף פי מסעדה בתל אביב (ארכיון) | צילום: איי אף פי מסעדה בתל אביב (ארכיון), צילום: איי אף פי


על פי נתוני הלמ"ס, שיעו הבלתי מועסקים (מובטלים בהגדרה הקלאסית - אנשים ללא מקום עבודה שמחפשים עבודה) ירד מ-5.7% במחצית השנייה של ספטמבר ל-5.1% במחצית הראשונה של אוקטובר. הנתון הזה ידע עליות ומורדות רבות בתקופת הקורונה, ועד שתופעת החל"ת תחזור לממדים הרגילים יהיה קשה מאוד ללמוד ממנו על שיעור האנשים ללא מעסיק במשק. עם זאת, ככל שיורדת האבטלה, הפער בין מספר המובטלים למספר הבלתי מועסקים הולך ומצטמצם. 

ההגדרה של "נעדרים בכל שבוע הסקר מעבודתם" אמורה לאתר את הנמצאים בחופשה ללא תשלום. מדובר במדד שבאמצעותו מדד משרד האוצר את האבטלה לאורך רוב המשבר, אולם כלל בינלאומי קובע שאי אפשר להכליל אדם כנעדר בשבוע האחרון מעבודתו אם הוא נעדר יותר משנה - מה שמעביר חלק ניכר מהנמצאים בחל"ת מהחישוב המצומצם למורחב. לכן, החישוב המצמצם הופך פחות ופחות אמין ורלבנטי ככל שעובר הזמן.  

תגיות