אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עכשיו תור שוק האופנה: "בחורף נצמצם מבצעים" חנות בגדי ילדים | אוראל כהן

בלעדי

עכשיו תור שוק האופנה: "בחורף נצמצם מבצעים"

רשתות האופנה, שמייבאות את מרבית הפריטים מסין, נאלצות להגיב לעליות מחירי חומרי הגלם והשינוע. כעת המבצעים צומצמו, ההתייקרות הגדולה צפויה בקיץ

02.11.2021, 06:00 | אורנה יפת

מי שחשב שגל ההתייקרויות ייעצר בסופר, טעה. העיכוב בשרשראות האספקה ועליות חומרי הגלם בעולם משפיעים גם על מחירי קולקציית החורף של רשתות האופנה, ומשבר האנרגיה בסין, שמשבית את עבודת המפעלים, צפוי אף להשפיע על המחירים של קולקציית הקיץ. בענף אומרים כי המחסור, שהורגש עד כה בעיקר בשבבים לכלי רכב ותעשיית האלקטרוניקה והמחשוב, עשוי להגיע גם לתעשיית הטקסטיל. 

קראו עוד בכלכליסט:

מרבית הייצור של פריטי האופנה הישראלית נעשית כיום בסין כאשר המטרה המקורית של העברת הייצור היתה להוזיל עלויות. אלא שבשנים האחרונות הייצור בסין נהיה מורכב ויקר ומשבר הקורונה העצים עוד יותר את הקשיים של יצרני האופנה. משבר האנרגיה בסין מוביל להשבתת קווי ייצור ויפגע בשרשרת האספקה של סחורת הקיץ. בענף האופנה חשים כבר את עליות המחירים מצד המפעלים בסין שייקרו את הייצור ב־30%-20%. לזה מתלווה עלייה דרמטית ונמשכת במחירי המכולות. 

“רק שהמכולה תגיע בזמן”

פריטי אופנת החורף וקולקציית מעבר נמכרים כיום ברשתות האופנה במחירים מלאים או במבצעים מצומצמים. בחלק מרשתות האופנה גולמה העלייה של חומרי הגלם והתובלה כבר בקולקציה הנוכחית כאשר רשתות העלו מחירים של חלק מהפריטים ב־10% בממוצע. ברשתות אחרות, שלא העלו מחירים, צמצמו את המבצעים. בקמעונאיות האופנה הגדולות פוקס וקסטרו אין כוונה להעלות מחירים, אך ברשתות אחרות כמו רנואר וקרייזי ליין שמרו על שתיקה. 

חנות בגדי ילדים, אוראל כהן חנות בגדי ילדים | אוראל כהן חנות בגדי ילדים, אוראל כהן

"כרגע אין לנו כוונה להעלות מחירים בעונת החורף, אף על פי שיש לנו קושי, אבל כמות המבצעים והעומק שלהם פחתו כבר בקולקציה הנוכחית שבחנויות", אומר שחר תורג'מן, יו"ר קבוצת האופנה בריל. "בכל העולם כולם סובלים מעלייה דרמטית במחירי השינוע והובלה. מכולה מסין התייקרה מאלפי דולרים בודדים לכ־20 אלף דולר. נוצרו צווארי בקבוק של משבר הקורונה ומשבר האנרגיה בסין שישפיעו על הגעה של סחורה לישראל. במקום חמישה ימי עבודה בסין, המפעלים כיום עובדים יומיים־שלושה בלבד. הממשל משבית חשמל במפעלים בהיקפים גדולים, מאפשר ייצור חלקי בלבד ומשבית קווי ייצור. אני מעריך שבשנה הבאה בכל העולם מחירי המוצרים יעלו באופן כזה שלא נתקלנו בו בעבר". 

לדברי תורג'מן, בענף האופנה מייצרים חצי שנה לפני העונה, וכבר ספגו חלק מעליות המחירים. "הצלחנו להימנע מלבצע התייקרות כי הסחורה שיוצרה ביוני הגיעה לארץ באוגוסט, אז התקורות ששילמנו עבור הסחורה הזו היו זולות יותר. עניין ההובלה הוא ממש בעיה ולא רק בגלל המחיר. אנחנו מוכנים לשלם כל מחיר, רק כדי שהמכולה תגיע לארץ. אבל גם כשאנחנו משלמים עבור המכולות, אנחנו לא יכולים להיות בטוחים שהן יגיעו לארץ בזמן. אם מישהו מפנטז על ירידת מחיר של שינוע וחומרי הגלם, זה אולי יקרה בעוד שנה וחצי. ברור לי שהעלייה בתקורות תגיע גם למוצרי האופנה בקיץ הקרוב, בעוד בחורף זה יסתכם בצמצום המבצעים". 

יעקב פרץ, מבעלי אינטר ג'ינס, מפעילת רשתות האופנה ריפליי, סטיב מאדן ורזילי, צופה אף הוא עליות מחיר עתידיות. "אני מאמין שיהיו התייקרויות בקיץ הבא. את החורף הזה ספגנו ולא העלינו מחירים", מסר פרץ. 

3 ב־120 במקום 3 ב־100

ברשת האופנה המוזלת סלקט, שמונה 25 סניפים, העלו מחירים באופן חלקי, לא בכל הפריטים, בכ־10%. "היו עליות מחירים באופנה בקולקצית החורף הנוכחית", אומר בעלי הרשת אלון דויטש. "אני מנסה לשמור על מבצעים, אבל סריגים שמכרנו בשנה שעברה 3 ב־100 שקל, השנה אני מוכר אותם 3 ב־120 שקל. ההובלה עלתה לנו פי 6 לעומת טרום הקורונה. הנפח של המוצרים בחורף גדול יותר וזה מייקר עוד יותר את מחירי ההובלה. ההשפעה של מחיר ההובלה על פריטי חורף ענקית. להביא שמיכת פליז מסין עולה היום יותר ממחיר הסחורה". 

שחר תורג שחר תורג'מן, יו"ר קבוצת בריל | אסף לב שחר תורג

יו”ר בריל שחר תורג’מן: "הצלחנו להימנע מהתייקרות כי הסחורה שיוצרה ביוני הגיעה לארץ באוגוסט. ברור לי שזה יגיע בקיץ הקרוב"

גם דויטש צופה שהמצב יחמיר בקיץ. “הבלגן הגדול יהיה בקיץ, כי הסינים עובדים עכשיו שלושה ימים בלבד במפעלים בגלל משבר האנרגיה, ואת זה נרגיש חזק מאוד", הוא אומר. "בגלל שהסינים מבינים שהם לא יצליחו לייצר את כל כמות הסחורה שהיו אמורים לייצר, אז הם מעלים מחירים להזמנות של הקיץ הבא. אם מפעל יודע לייצר מיליון פריטים בעונה ועובד רק חצי מהזמן, הוא צריך להעלות מחיר". 

בעלים של אחת מרשתות האופנה, שאף מייצר לרשתות אחרות, אומר כי עלות הייצור עלתה ב־8% בממוצע. "אנחנו סופגים את זה. מחירי הבדים וההובלה עלו מאוד אבל אני לא יבואן, אני מייצר בארץ בדרום תל אביב, גוזר בארץ ותופר בשטחים. אנחנו לא מעלים מחירים כי אנחנו גם יצרנים לרשתות אחרות, אבל מי שמייצר את הפריטים בסין, עבורו העלויות קפצו משמעותית". 


תגיות